Mobiele menu

Synthetic embryos: an ethical reflection

Projectomschrijving

Onderzoek naar de vroege menselijke embryogenese is belangrijk om inzicht te verkrijgen in de oorzaken van vruchtbaarheids- en ontwikkelingsproblemen en om voortplantingstechnieken te verbeteren. Ethische, juridische en praktische grenzen betekenen dat het echter maar beperkt mogelijk is om dat onderzoek met menselijke embryo’s te doen. Onderzoek met zogenoemde ‘embryoachtige structuren’ lijkt dan een goed alternatief.

Wetenschappers zijn er in geslaagd om door het bijeenbrengen van verschillende soorten menselijke stamcellen ‘embryo-achtige structuren’ te kweken die op menselijke embryo’s lijken in bepaalde fasen van de vroege embryonale ontwikkeling. Op dit moment is hun waarde als embryomodellen beperkt en hebben ze een beperkt ontwikkelingspotentieel. Maar diverse groepen over de hele wereld werken aan de verbetering ervan, gericht op het verkrijgen van een betere ‘replica’ van het menselijk embryo. Hoe beter dat lukt, hoe groter het wetenschappelijk nut van die modellen is. Maar dit brengt ook de spannende vraag met zich mee wat uiteindelijk nog het verschil is tussen een door fertilisatie ontstaan menselijk embryo en zo’n uit menselijke stamcellen gekweekte embryo-achtige structuur: wat betekent dat voor de morele aanvaardbaarheid van het gebruik ervan in wetenschappelijk onderzoek?

Uitkomsten

In dit project zijn die vragen verkend door het uitvoeren van zowel een empirisch onderzoek naar de opvattingen van verschillende ‘stakeholders’ (door middel van individuele en focusgroep interviews) als een ethische analyse van de relevante literatuur en de uitkomsten van dat empirisch onderzoek. De uitkomsten van het project onderstrepen dat ethisch verantwoord wetenschappelijk onderzoek met (verschillende soorten) humane embryoachtige structuren (en menselijke embryo’s) mogelijk is mits beleid en regelgeving aangepast wordt.
Om dat verantwoord wetenschappelijk onderzoek met humane embryoachtige structuren mogelijk te maken, zijn een aantal concrete aanbevelingen gedaan, waaronder:

  • het aanpassen van de embryodefinitie om een subset van humane embryoachtige structuren onder de Embryowet te brengen,
  • het heroverwegen van de veertiendagengrens, en
  • het opheffen van het moratorium op het speciaal kweken van embryo’s voor onderzoek.

Een deel van deze aanbevelingen is inmiddels opgepakt in de door het kabinet Rutte IV beoogde aanpassing van de Nederlandse Embryowet.

Samenvatting bij start

Wetenschappelijk onderzoek (research) met menselijke embryo’s in vitro is omstreden. In Nederland wordt dit onderzoek aan strenge voorwaarden gebonden in de Embryowet.
Een van de wettelijke voorwaarden voor dit onderzoek is de zogenoemde subsidiariteit, dat wil zeggen: wetenschappelijk onderzoek met embryo’s is alleen toelaatbaar als er geen alternatieven zijn om het doel van het betreffende onderzoek te bereiken.

Sinds enige tijd is het mogelijk om in het laboratorium ‘embryo-achtige structuren’ te maken, ook wel ‘synthetische embryo’s’ genoemd. Deze kunnen naast of (deels) in de plaats van ‘gewone’ embryo’s worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. De centrale vraag van dit ethiekproject, uitgevoerd aan de Universiteit van Maastricht, is: moeten deze embryo-achtige structuren als (niet-)embryo worden beschouwd en waarom (niet)? En wat betekent dit voor de regulering van wetenschappelijk onderzoek?

Meer informatie

Producten

Titel: “The closer the knit, the tighter the fit: conceptual and ethical issues of human embryo modelling”
Auteur: Pereira Daoud, A.M.
Titel: “Closing the Gap: A Focus Group Study on the Attitudes of Dutch Professionals and Lay Citizens on the Creation and Research Use of Stem Cell-Based Embryo-Like Structures”
Auteur: Pereira Daoud, A.M., Dondorp, W.J., Bredenoord, A.L., de Wert, G.M.W.R.
Titel: “Human Embryo-Like Structures and Concomitant Ethical and Policy Challenges: An Explorative Review”
Auteur: Pereira Daoud, A.M., Dondorp, W.J., Bredenoord, A.L., de Wert, G.M.W.R.
Titel: “The Ethics of Human Embryo-Like Structures: The Closer the Knit, the Tighter the Fit”
Auteur: Pereira Daoud, A.M.
Link: https://pet.secure.force.com/PETEvents/PETEvent_Overview?id=a2g4J000000dUUj
Titel: Pereira Daoud, A.M.
Auteur: “Potentiality in Synthetic Embryology: Possibility, Probability, or Power?”
Titel: “De ethiek van embryoachtige structuren”
Auteur: Pereira Daoud, A.M.
Titel: “The Ethics of Research with Human Embryo-Like Structures.”
Auteur: Pereira Daoud, A.M.
Titel: Pereira Daoud, A.M.
Auteur: “3D Human Embryo-Like Structures: A Roadmap for Researchers”
Titel: “The Ethics of Human Embryo-Like Structures”
Auteur: Pereira Daoud, A.M.
Titel: “The Ethics of Stem Cell-Based Embryo-Like Structures: A Focus Group Study on the Attitudes of Dutch Professionals and Lay Citizens”
Auteur: Pereira Daoud, A.M.
Titel: “The Ethics of Synthetic Embryology: A Blessing or a Curse?”
Auteur: Pereira Daoud, A.M.
Link: https://regmedxb.com/news-events/news/
Titel: “Public Perspectives on Stem-Cell-Based Human Embryo Models”
Auteur: Pereira Daoud, Ana M.
Link: https://www.bionews.org.uk/page_159785
Titel: “Why Definitions Matter and Why We May Need One for Embryo-Like Structures”
Auteur: Pereira Daoud, A.M.
Link: https://regmedxb.com/news-events/news/
Titel: Human embryos and the like: the ethics and policy of research with 3D human embryo-like structures
Auteur: Ana Maria Pereira Daoud
Magazine: Podium voor Bio-ethiek
Link: https://nvbioethiek.wordpress.com/podium-voor-bioethiek/
Titel: Dutch perspectives on the conceptual and moral qualification of human embryo-like structures: a qualitative study
Auteur: Pereira Daoud, A.M., Dondorp, W.J., Bredenoord, A.L., and de Wert, G.M.W.R.
Magazine: Humanities & Social Sciences Communications
Link: https://doi.org/10.1057/s41599-022-01167-8
Titel: Modelling human embryogenesis: embryo-like structures spark ethical and policy debate
Auteur: Pereira Daoud AM & Popovic M, Dondorp WJ, Trani Bustos M, Bredenoord AL, Chuva de Sousa Lopes SM, van den Brink SC, Roelen BAJ, de Wert GMWR, Heindryckx B.
Magazine: Human Reproduction Update
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32712668/
Titel: Public perspectives on stem-cell-based human embryo models
Auteur: Ana Pereira Daoud
Magazine: Bionews
Titel: The closer the knit, the tighter the fit: conceptual and ethical issues of human embryo modelling
Auteur: Pereira Doaoud A.M., Dondorp W.J., De Wert G.M.W.R.
Magazine: Reproductive Biomedicine Online
Link: https://authors.elsevier.com/c/1dz8A5Erse3NIh
Titel: “Een mytisch klompje cellen”
Auteur: Boot, M.
Titel: "Synthetic embryos: an ethical reflection"
Auteur: Pereira Daoud, Ana M.; Dondorp, Wybo J.; Bredenoord, Annelien L.; de Wert, Guido M.W.R.
Link: https://doi.org/10.34894/UFM8MN
Titel: Human embryos and the like. The ethics and politics of research with 3D human embryo-like structures
Auteur: Ana Maria Pereira Daoud

Verslagen


Eindverslag

Doel van dit project was na te gaan of het doen ontstaan en gebruiken van ‘humane embryo-achtige structuren’ (hELS) in wetenschappelijk onderzoek moreel aanvaardbare alternatieven kan opleveren voor onderzoek met menselijke embryo’s en zo ja, onder welke voorwaarden. Hiervoor is een ethische analyse van de relevante literatuur uitgevoerd en is kwalitatief onderzoek gedaan onder stakeholders door middel van interviews. De analyse en synthese van deze componenten leidde tot een positieve beoordeling van de ethische aanvaardbaarheid van onderzoek met hELS. In welke mate en onder welke voorwaarden, hangt echter af van de hELS in kwestie: hELS zijn heterogeen van aard en lang niet alle onderzoek op dit gebied is er op gericht de geïntegreerde ontwikkeling van een intact embryo te modelleren. Voor zover het dat wel doet, hebben de huidige modellen slechts een beperkt ontwikkelingspotentieel. Verbetering kan leiden tot modellen die niet goed meer te onderscheiden zijn van ‘natuurlijke’ embryo’s. Dat kan het wetenschappelijk nut van die modellen vergroten, maar roept ook de vraag op of en in hoeverre ze anders zouden moeten worden behandeld dan de embryo’s waarvoor ze als onderzoeksmateriaal in de plaats komen. Het onderzoek heeft geleid tot aanbevelingen die al deels hun weg hebben gevonden in het huidige beleidsdebat, onder meer in de context van de beoogde aanpassing van de Nederlandse Embryowet
Het derde jaar heeft in het teken gestaan van het empirische deel van het onderzoek (subdoel 3). In overeenstemming met het op grond van het commentaar van de reviewers aangepaste werkplan zijn in augustus en september 2020 focusgroepen gehouden met ‘burgers’ (3, inclusief 1 ‘pilot’) en met ‘normatieve professionals’ (1, met ethici en juristen). Voor de focusgroepen met burgers is gebruik gemaakt van een professioneel wervingsbureau om daarmee een evenwichtige afspiegeling van de Nederlandse bevolking te garanderen. Verder zijn individuele interviews gehouden met personen die vanuit een specifieke levensbeschouwelijke achtergrond konden reflecteren op de wetenschappelijke ontwikkelingen rond embryoachtige structuren. Deze interviews vonden plaats tussen augustus 2020 en mei 2021 en betroffen achtereenvolgens personen met een rooms-katholieke, orthodox-protestantse, joodse, humanistische en islamitische achtergrond. Het materiaal is verwerkt volgens de methodische principes van kwalitatief onderzoek. De analyse heeft geleid tot twee draft-papers die in het najaar van 2021 ingediend zullen worden: één over de voorwaarden voor vertrouwen in het onderzoek op het gebied van synthetische embryologie, en één over conceptuele en normatieve perspectieven op embryoachtige structuren.

Samenvatting van de aanvraag

(Human) embryo research is a hot topic on the ethical and political agenda, both nationally and internationally. In the Netherlands, the Embryos Act regulates (amongst others) the research use of embryos, imposing strict conditions, including subsidiarity. In national and international research, new constructs (organoids, gastruloids, blastoids, etc.) have been and will continue to be developed which might be used in research alongside, and at least partially replace, human embryos. The generation and availability of these entities raise complex moral and regulatory issues, first and foremost about their (ontological) status: are these entities to be considered (non-)embryos, and why (not), based of which criteria? What are the implications for the regulation of artifical or synthetic embryos? The proposed project will entail both desk research (study of literature) and qualitative empirical research on the basis of focus groups with experts, patients and citizens. The latter will inform the normative analysis. The overarching aim is to enrich the normative debate on research with human embryos and a variety of possibly 'embryo-like' contructs and to contribute to (the refinement of) its adequate regulation.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
731020004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2022
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. G.M.W.R. de Wert
Verantwoordelijke organisatie:
Maastricht Universitair Medisch Centrum+