Mobiele menu

Toezicht op het Medisch-wetenschappelijk Onderzoek met mensen: het in kaart brengen van een multi-centered speelveld

Projectomschrijving

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil het toezicht op medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen effectiever en efficiënter inrichten. Toezicht op medisch onderzoek met mensen is bijzonder, omdat het plaatsvindt in een veld met zeer diverse spelers en meerdere locaties. Het toezicht is daardoor zeer arbeidsintensief. Er is weinig onderzoek gedaan naar deze vorm van toezicht, waardoor het noodzakelijk en wenselijk is de theoretische en empirische kennis op dit gebied te vergroten.

Werkwijze en doel

Daarom wordt met dit Klein maar Fijn project een verkennende studie uitgevoerd, die het veld, de spelers, de werkprocessen en de bijbehorende knelpunten in kaart brengt. Dit kan als een spiegel voor de IGZ dienen en genereert vragen en aandachtspunten voor vervolgonderzoek op dit gebied.

Producten

Titel: Toezicht op het medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen: het in kaart brengen van een multi-centered speelveld
Auteur: Dr. Kor Grit en Drs. Jacqueline van Oijen
Titel: Toezicht op Medisch Wetenschappelijk Onderzoek met mensen
Titel: De resultaten van het onderzoek naar het toezicht op WMO-plichtig onderzoek
Titel: Investeer in het toezicht op de uitvoering van onderzoek!
Auteur: Van Oijen, J., Grit, K. and Bal, R.
Magazine: Podium voor Bio-ethiek
Titel: Effects of EU harmonization policies on national public supervision of clinical trials
Auteur: Oijen, J.C.F., K.J. Grit, H.M. van de Bovenkamp en R.A. Bal
Magazine: Health Policy

Verslagen


Eindverslag

De Wet Medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO) beoogt de belangen van proefpersonen en patiënten te beschermen zodat zij er op kunnen vertrouwen dat onderzoek zorgvuldig en deskundig wordt opgezet, getoetst en uitgevoerd. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is belast met het toezicht op deze wet en wil de effectiviteit van haar werk vergroten. Daarom is in dit Klein maar Fijn project van de Academische Werkplaats Toezicht een studie uitgevoerd met als vraagstelling: Welke context, processen en condities beïnvloeden de effectiviteit van het toezicht op WMO-plichtig onderzoek in de huidige praktijk? Het onderzoek omvat desk research, interviews en observaties.

Het wettelijk kader voor klinisch onderzoek is juridisch complex, vanwege een amalgaam van nationale en internationale wet- en regelgeving. Het Nederlandse systeem van klinisch onderzoek biedt een aantal voordelen, zoals integrale toetsing en ruimte voor advisering en leereffecten, maar het is ingewikkeld en het is uniek ten opzichte van veel andere Europese landen. Nederland kent meerdere bestuursrechtelijke toezichthouders, zoals de IGZ, het CBG en de CCMO, en daarnaast zien ook de erkende Medisch-Ethische ToetsingsCommissies (METC’s) toe op klinisch onderzoek. De IGZ vervult in dit systeem twee rollen. De Inspectie treedt op als toezichthouder op het lopende onderzoek en als toezichthouder op het nationale speelveld in het kader van het toezicht op naleving van de WMO. Problemen die te maken hebben met de Nederlandse inrichting van het toezicht zijn het gebrek aan handhavingsinstrumenten, de taakverdeling tussen de IGZ en de METC’s en capaciteitsproblemen bij verschillende toezichthoudende instanties.

Het onderzoek heeft naast aanbevelingen voor de IGZ ook aanbevelingen voor andere spelers opgeleverd, zoals voor de CCMO, de METC’s en het Ministerie van VWS. Belangrijke aanbevelingen zijn het vergroten van de rol van de METC bij het toezien op de uitvoering van het onderzoek en het verruimen van de mogelijkheden om dan corrigerend op te kunnen treden. De IGZ behoeft een uitbreiding van de instrumenten voor handhaving. Aan de IGZ wordt onder andere de aanbeveling gedaan om de agenderende functie richting veldpartijen te versterken en de dialoog met het veld over de toepassing van normen en de wijze van toezicht te intensiveren.

Samenvatting van de aanvraag

Door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is de wens uitgesproken door middel van uit te voeren onderzoek meer inzicht te verkrijgen in hoe het toezicht op medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen effectiever en efficiënter kan worden ingericht. Om zulk onderzoek mogelijk te maken wordt eerst een verkennende studie noodzakelijk geacht, die het veld, de spelers, werkprocessen en de bijbehorende knelpunten in kaart brengt. Dit kan als een spiegel voor de IGZ dienen. Het doel van dit project is daarom de theoretische en empirische kennis aangaande toezicht op medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen te vergroten. De hoofdvraag van dit onderzoek luidt: Hoe wordt de effectiviteit van toezicht op WMO-plichtig onderzoek gewaarborgd in de huidige praktijk? Deze vraag wordt opgesplitst in vier deelvragen (zie hieronder). Om de onderzoeksvragen te beantwoorden wordt een kwalitatieve onderzoeksmethode gehanteerd. Dit onderzoek zal leiden tot de volgende producten: (i) een interne, IGZ-brede kennisoverdracht over verwachtingen van ketenpartners en veldpartijen, knelpunten in de praktijk en best practices; (ii) een bijdrage aan de lopende discussie rond de WMO en de Europese Richtlijn; (iii) wetenschappelijke output ter versterking van een langdurige en productieve relatie tussen wetenschap en praktijk en (iv) een opzet voor vervolgonderzoek.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
516001008
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2013
2014
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. K.J. Grit
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus Universiteit Rotterdam