Mobiele menu

Naar regionale oncologienetwerken 2016-2017

Projectomschrijving

In Nederland krijgt niet iedereen met de diagnose kanker altijd een state-of-the-art behandeling. De ontwikkeling van regionale oncologienetwerken moet dat verbeteren. Het Citrienfondsprogramma 'Naar regionale oncologienetwerken' stimuleert en faciliteert de regionale samenwerking van zorgprofessionals.

Doel

In netwerkverband kan de zorg voor patiënten met kanker ook in de (nabije) toekomst kwalitatief van hoog niveau zijn, en toegankelijk en betaalbaar voor iedereen die dat nodig heeft. Dicht bij huis als het kan, wat verder weg als het moet.

Werkwijze/aanpak

Dit project focuste op 3 thema’s:

  1. De (her)inrichting van het Multidisciplinair Overleg (MDO). Zorgverleners bespreken in zo’n MDO het optimale behandelplan op maat voor een patiënt. De patiënt krijgt zo de zekerheid van de juiste behandeling op de juiste plek.
  2. Het inrichten van een beveiligde, digitale snelweg tussen zorginstituten, zodat alle informatie over patiënten beschikbaar is waar wenselijk.
  3. Het maken van goede afspraken over hoe, waar en welke informatie van een patiënt wordt geregistreerd.

Alle projecten rondom deze 3 thema's stemden nauw met elkaar af en deelden elkaars resultaten. Dat voorkwam dat ziekenhuizen of regio’s ieder voor zich het wiel uitvonden. Ook verbonden we alle resultaten onderling in zogenoemde roadmaps. Zo was voor iedereen in samenhang duidelijk wat ze voor regionalisering van de oncologie moesten organiseren en afspreken, een voorwaarde voor verdere implementatie en borging.

Samenwerkingspartners

We werkten samen met vele regionale zorgpartijen. Waaronder patiëntvertegenwoordigers (van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties), zorgverleners in universitair medisch centra (umc’s), algemene, categorale & topklinische ziekenhuizen, huisartsen(organisaties, zoals het Nederlands Huisartsen Genootschap) en het Integraal Kankercentrum Nederland.

Resultaten

Er vond een ingrijpende verandering plaats in de organisatie van oncologische zorg. Zorgprofessionals in ziekenhuizen en andere zorgverleners in een regio streven nu gezamenlijk het best haalbare na voor elke individuele patiënt met kanker. Dit doen ze door:

  • Een goede organisatie voor, tijdens en na het Multidisciplinair Overleg (MDO) van medisch specialisten uit meerdere ziekenhuizen, waarin ze samen met de patiënt een passend behandelplan maken.
  • Een goed beveiligde, digitale uitwisseling van gegevens tussen alle ziekenhuizen, ingericht volgens dezelfde standaard (XDS).
  • Goede afspraken over welke relevante informatie van een patiënt wordt vastgelegd, onafhankelijk van welk ziekenhuis (een deel van) de gegevens invoert.

Vervolg

We starten met een vervolgproject Naar regionale oncologienetwerken 2018.

ZonMw en Citrienfonds

Binnen het Citrienfonds werkt de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, universitaire medische centra en wij samen om de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg in de toekomst op niveau te houden. Dit doen we met het doel om een duurzame gezondheidszorg te bevorderen.

Verslagen


Eindverslag

Het Citrienprogramma Naar regionale oncologienetwerken stimuleert en faciliteert de regionale samenwerking van zorgprofessionals. In netwerkverband kan de zorg voor kankerpatiënten ook in de (nabije) toekomst kwalitatief van hoog niveau zijn, en toegankelijk en betaalbaar voor iedereen die dat nodig heeft. Dicht bij huis als het kan, wat verder weg als het moet.

De focus ligt op drie belangrijke thema’s: (i) een goede organisatie voor, tijdens en na het Multidisciplinair Overleg (MDO) van medisch specialisten uit meerdere ziekenhuizen, waarin samen met de patient een passend behandelplan wordt gemaakt; (ii) goede afspraken over welke relevante informatie van een patiënt wordt vastgelegd, onafhankelijk van welk ziekenhuis (een deel van) de gegevens invoert; en (iii) een goed beveiligde, digitale uitwisseling van gegevens tussen alle ziekenhuizen, ingericht volgens dezelfde standaard (XDS).

Alle projectresultaten worden op landelijk niveau met elkaar gedeeld. Dat voorkomt dat ziekenhuizen of regio’s ieder voor zich het wiel uitvinden. Generieke vragen over netwerkvorming in de oncologie worden in acht extra, landelijke projecten beantwoord. Alle resultaten worden onderling verbonden in zogenoemde roadmaps. Zo wordt voor iedereen in samenhang duidelijk wat er voor regionalisering van de oncologie moet worden georganiseerd en afgesproken, een voorwaarde voor verdere implementatie en borging.

Samenvatting van de aanvraag

Wie de diagnose kanker krijgt, wil vooral 1 ding: zo snel mogelijk de beste, state-of-the-art behandeling. Dat iedereen zo’n behandeling ook krijgt, is helaas niet vanzelfsprekend. Het aantal patiënten met kanker in Nederland stijgt nog steeds. Tegelijkertijd gaat de ontwikkeling van nieuwe, vaak complexe therapieën razendsnel. Die therapieën zijn steeds meer afgestemd op de individuele patiënt en de specifieke kenmerken van de kwaadaardige tumor.

Naast de huisarts is er voor zo’n moderne behandeling voor kanker een grote verscheidenheid aan zorgverleners nodig, waaronder medisch specialisten uit verschillende disciplines. Die moeten voortdurend nieuwe kennis en vaardigheden opdoen en in teamverband toepassen in de praktijk. Dat kan alleen als ze heel goed samenwerken, steeds vaker ook in regionaal verband.

Het Citrienfondsprogramma 'Naar regionale oncologienetwerken' heeft tot doel de samenwerking van zorgprofessionals te stimuleren en te faciliteren tussen ziekenhuizen. Door samen te werken in een regionaal netwerk, kan de zorg voor patiënten met kanker ook in de (nabije) toekomst kwalitatief van hoog niveau zijn, en toegankelijk en betaalbaar voor iedereen die dat nodig heeft. Dicht bij huis als het kan, wat verder weg als het moet.

In het 1e jaar van het Citrienfondsprogramma gingen daarom in alle regio’s, verspreid over heel Nederland, 32 projecten van start. Daar leerden we heel veel van geleerd en boekten we goede resultaten. Het programma landde toen in de tweede fase. Daarin lag de focus op 3 belangrijke thema’s om netwerkvorming verder mogelijk te maken:

  1. Het eerste thema richtte zich op een goede inrichting van het Multidisciplinair Overleg (MDO) van medisch specialisten van verschillende ziekenhuizen. Zorgverleners bespreken in zo’n MDO het optimale behandelplan op maat voor een patiënt. De patiënt krijgt zo de zekerheid van de juiste behandeling op de juiste plek.
  2. Om een MDO goed te laten functioneren moet alle informatie over de patiënt efficiënt en op tijd worden aangeleverd. Daarvoor was het tweede thema het inrichten van een beveiligde, digitale snelweg tussen zorginstituten, zodat alle informatie over patiënten beschikbaar is waar wenselijk.
  3. Het maken van goede afspraken over hoe, waar en welke informatie van een patiënt wordt geregistreerd. De registratie van relevante patiëntgegevens moet overal hetzelfde zijn, dus niet afhankelijk van welk ziekenhuis (een deel van) de gegevens heeft ingevoerd. Handig is ook dat zorgverleners al beschikbare informatie niet telkens opnieuw moeten invoeren.

De 3 thema’s hingen sterk met elkaar samen en zijn nu in heel Nederland in concrete projecten uitgewerkt tot praktische resultaten. Om te voorkomen dat ziekenhuizen of regio’s ieder voor zich het wiel uitvinden, besteedden we veel tijd aan het delen van kennis en ervaring uit de projecten. Bovendien waren er vragen over netwerkvorming in de oncologie waar elk ziekenhuis of regio mee worstelde. We beantwoordden ze in 8 extra, landelijke projecten. Een voorbeeld is de vraag door wie, wanneer en hoe de patiënt voldoende geïnformeerd en betrokken wordt bij de keuze voor een therapie. Een ander voorbeeld is de vraag hoe we de samenwerking in een netwerk betalen. Want nu nog hebben alle ziekenhuizen een eigen budget.

De komende jaren vindt een ingrijpende verandering plaats in de organisatie van oncologische zorg. Zorgprofessionals in ziekenhuizen en andere zorgverleners in een regio streven gezamenlijk het best haalbare voor elke individuele patiënt met kanker. Het Citrienfondsprogramma 'Naar regionale oncologienetwerken' stimuleert hen daarin.

Kenmerken

Projectnummer:
8392010032
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2019
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. H.W. Nijman
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Groningen