Projectomschrijving

De behandeling voor mensen met longkanker verbetert snel. Eén van de ontwikkelingen is het gebruik van orale oncolytica. Dit is medicatie die patiënten zelf thuis kunnen innemen. Het risico hiervan is dat bijwerkingen minder goed kunnen worden gemonitord en medicatie verkeerd kan worden gebruikt. Goede ondersteuning van patiënten is essentieel voor een optimaal effect op overleving en het verminderen van bijwerkingen.

Doel

Dit onderzoek richt zich op het verbeteren van de zorg voor mensen met longkanker door het:

  1. verbeteren van de eigen regie van patiënten
  2. beter monitoren en managen van medicijngebruik
  3. verbeteren van de samenwerking tussen betrokken zorgverleners (ziekenhuis, apotheek en huisarts) zodat ondersteuning optimaal en op maat kan worden vormgegeven.

Door het inzetten van actieonderzoek wordt in samenwerking met patiënten, naasten en zorgverleners kennis opgedaan om de zorg voor deze patiëntengroep in het UMCG en andere oncologische centra te verbeteren.

Actieonderzoek innovatieve zorg

Om de zorg goed, toegankelijk, betaal- en bemensbaar te houden, investeert ZonMw in het leer- en verbeterpotentieel in zorgorganisaties. 11 projecten hebben subsidie ontvangen om te experimenteren met vernieuwing van zorgprocessen. Het gaat om zorg die optimaal is afgestemd op de wensen van patiënten, aansluit bij de capaciteiten van zorgprofessionals en past binnen de kaders van bestuurders, verzekeraars en overheid. Dit project is daar 1 van.

> Bekijk de andere projecten

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website