Over dit programma

Binnen dit programma wordt wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd. We richten ons op uitbreiding en verspreiding van de wetenschappelijke kennis over toezicht houden op de zorg.

Dit helpt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) om haar werkwijzen steeds verder te verbeteren en het effect daarvan op de kwaliteit van zorg inzichtelijk te maken. Daarnaast worden de speerpunten van de IGJ hierin meegenomen.

Het onderzoeksprogramma heeft als voorwaarden een bijdrage te leveren aan de transparantie en verantwoording van de IGJ, en kennis te vergaren op basis waarvan de inspectie strategische keuzes kan maken. De basis voor het programma is het advies van de Raad voor Gezondheidsonderzoek (RGO): Op weg naar evidence based toezicht.

Doelen

In 2019 beoogt het programma de volgende drie doelen te bereiken:

1.    Inzicht in effectieve toezichtstrategieën voor vier specifieke onderwerpen
2.    Breder toepasbare inzichten in effectieve strategieën voor vier fases van toezicht.
3.    Inzichten in welke kwaliteiten en competenties de IGJ en haar inspecteurs nodig hebben om een toekomstbestendige toezichthouder te zijn.

Hiervoor is een samenhangend onderzoeksprogramma opgesteld dat voortbouwt op reeds afgerond onderzoek en nauw aansluit op de praktijk van het toezicht.

De gefinancierde projecten worden uitgevoerd binnen de Academische Werkplaats Toezicht (AWT). De AWT bestaat uit de volgende stakeholders: IGJ, iBMG, EMGO+, IQ Healthcare en NIVEL.

Gerelateerde onderwerpen

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website