Welke onderzoeksonderwerpen vinden paramedische zorgprofessionals, patiënten en andere relevante betrokkenen belangrijk? En welke hiaten zijn er? Om de paramedische patiëntenzorg te verbeteren, zijn deze kennisvragen geprioriteerd door de beroepsverenigingen. 7 projecten werken nu aan de beantwoording van deze kennisvragen.
7 projecten werken nu aan de beantwoording van deze kennisvragen. De resultaten zijn mogelijk ook bruikbaar voor andere eerstelijnszorgverleners, zoals huisartsen.
De verschillende kennisagenda’s zijn opgesteld op basis van gesignaleerde kennishiaten en inhoudelijke vraagstukken van de paramedische beroepsgroepen. Zorgprofessionals en beroepsorganisaties hebben gewerkt aan de volgende kennisagenda’s:
Om meer bekendheid te geven aan de kennisagenda Huidtherapie en samenwerking in onderzoek te bevorderen met andere beroepsgroepen en stakeholders, heeft de Nederlandse Vereniging Van Huidtherapeuten (NVH) uitleganimaties ontwikkeld (film 1, film 2). In de separate kennisagenda’s is aandacht voor afstemming met de andere (paramedische) kennisagenda’s en in het Meerjarig Onderzoekskader Paramedische Zorg (MOPZ) is toegewerkt naar een raamwerk met gezamenlijke onderzoeksvragen.
De onderzoeksagenda voor Fysiotherapie was in 2017 al klaar. De laatste 5 jaar is de rol van de fysiotherapeut in het zorglandschap veranderd. Daarom wordt de onderzoeksagenda geactualiseerd. Met een uitgebreidere procedure kunnen stakeholders, patiënten en leden nauwer betrokken worden bij het proces. Lees meer over het project gericht op uitbreiding en herziening van de onderzoeksagenda fysiotherapie.
> Uitbreiding herziening onderzoeksagenda
Om de kennisagenda’s te kunnen opstellen, hebben de partijen gewerkt aan:
Bij de voorbereiding hebben de partijen gebruik gemaakt van de checklist en ook van de kennis en ervaring die het KNGF/WCF heeft opgedaan bij het ontwikkelen van de onderzoeksagenda Fysiotherapie.