Om betere instrumenten te ontwikkelen om de kwaliteit van zorg te verbeteren is het noodzakelijk om onderzoek te doen naar de feitelijk situatie in de zorg en de bruikbaarheid van bestaande prestatie-indicatoren.

Voor nieuwe vormen van zorg zijn aanpassingen op bestaande indicatoren of ontwikkeling van nieuwe indicatoren nodig. 

Gegevens verzamelen over kwaliteit

Met de inzet van meetinstrumenten kunnen gegevens worden verzameld om daarmee de kwaliteit rond specifieke zorg (bijvoorbeeld een operatie) te meten en om sturing te geven vanuit de instelling of inspectie. Daarnaast zijn instrumenten ook bedoeld om inzicht te krijgen in de kwaliteit van de zorg van bijvoorbeeld het gehele ziekenhuis, of zorgbreed om patiënten in staat te stellen om te kiezen in de zorg.

Instrumenten worden ontwikkeld door instellingen, beroepsgroepen en patiëntenorganisaties. Er is een grote diversiteit aan instrumenten en indicatoren waarmee de kwaliteit van zorg wordt gemeten.

Prestatie-indicatoren

Instrumenten worden ook door organisaties zoals de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gebruikt om te bepalen welke thema’s in een ziekenhuis extra aandacht behoeven of om nader onderzoek vragen. Om de prestaties van ziekenhuizen en zorginstellingen inzichtelijk te maken en te kunnen vergelijken, zijn basissets prestatie-indicatoren ontwikkeld. 

Publieke informatie

Meetinstrumenten voor kwaliteit kunnen door zorgaanbieders, patiënten en verzekeraars (tripartiet) worden aangeboden aan het Register van het Kwaliteitsinstituut. De meetinstrumenten in het Register die geschikt zijn voor keuze-informatie en zorginkoop (publieke informatie), komen vervolgens op de Transparantiekalender.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website