Projectomschrijving

Persoonlijkheidsstoornissen veroorzaken veel individueel leed en hoge maatschappelijke kosten. In de behandeling is het van belang mensen te sterken in hun persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke integratie.

Doel

Scelta (GGNet) en het Story Lab (Universiteit Twente) willen onderzoeken of een verhalende aanpak mensen hierin kan ondersteunen. Daarnaast wordt onderzocht hoe het maken en uitwisselen van verhalen daadwerkelijk bijdraagt aan het herstelproces. Het uiteindelijke doel van dit project is om de benadering ook beschikbaar te maken voor andere behandelcentra voor persoonlijkheidsstoornissen.

Werkwijze

De beste wetenschappelijke inzichten over verhalen worden gebruikt om een prototype te ontwikkelen: een drieluik waarin mensen het beste uit hun verleden meenemen, hun eigen kracht in een keerpunt beschrijven en een verhaal voor nu en de toekomst ontwikkelen. Het verdere ontwerp richt zich op de vraag hoe er ruimte kan ontstaan voor het unieke persoonlijke herstelverhaal.

Herstelondersteuning

Dit project heeft subsidie ontvangen vanuit het Onderzoeksprogramma GGz en het Kennisprogramma Gender en Gezondheid. In totaal hebben 7 projecten subsidie ontvangen voor praktijkonderzoek naar persoonlijk en maatschappelijk herstel en man/vrouw-verschillen bij herstelondersteunende zorg.

Bekijk alle herstelgerichte projecten

   

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website