Organisatie van zorg gaat over het gehele zorgsysteem: het volledige zorgpad van gezonde burger tot patiënt. Hoe kunnen de verschillende sectoren en disciplines in de zorg beter samenwerken en meer op elkaar afstemmen? En welke ontwikkelingen vragen juist om een specifieke, sectorgerichte benadering?
Hoe houd je richtlijnen actueel? De richtlijn baarmoederkanker wordt doorlopend geactualiseerd door koppeling aan 2 informatiebronnen: wetenschappelijke ontwikkelingen en praktijkdata. Gynaecoloog oncoloog Cor de Kroon vertelt over (het belang van) deze slimme ICT-oplossingen.
Delen & leren, afronden en doorgeven: actieonderzoekers van afrondende én startende projecten delen hun tips en ervaringen over hoe je innovatie binnen de organisatie van zorg het beste aan kunt pakken. Zoals: richt je acties ook op dilemma's en barrières.
Samenwerking tussen preventie, zorg en welzijn; hoe pak je dat aan? In deze publicatie zijn inspirerende verhalen gebundeld over de organisatie van samenwerking in zorg dicht bij huis
Hoe organiseer je de zorg zo dat het beter aansluit op wensen en behoeften van de individuele patiënt? Welke contractafspraken maak je hierbij? En wat zijn daarvan de effecten op de kwaliteit en de kosten van de zorg en op gedrag? 5 projecten gaan onderzoek doen naar uitkomstgerichte vormen van organiseren en betalen in de medisch-specialistische zorg.
Uit een verzameling van de regiobeelden/praktijkvoorbeelden van de Juiste Zorg op de Juiste Plek (JZOJP) blijkt dat de samenwerking tussen huisartsen, verpleegkundigen en paramedici niet optimaal is. Daarom is er vanuit de ZonMw-programma’s Paramedische Zorg, Kennisprogramma Huisartsgeneeskunde en Verpleging & Verzorging een gezamenlijke subsidieronde opgezet, met als doel het verbeteren en onderbouwen van deze multidisciplinaire samenwerking.
De complexe wet- en regelgeving maakt het inzetten van zorg en ondersteuning voor thuiswonende cliënten in de langdurige zorg soms moeilijk. Om zorgprofessionals te ondersteunen bij het in de praktijk brengen van de wet- en regelgeving heeft het Van Kleef Instituut (VKI) samen met experts hun website en e-learning hierover geüpdatet. Daarnaast organiseert het VKI dit jaar 2 workshops over de wet- en regelgeving.
Mensen die in thuisquarantaine zaten, patiënten die op de IC lagen én nabestaanden vertellen in interviews met een GGD-vertrouwenspersoon dat zij sociale steun misten en dat professionele hulp soms moeilijk te krijgen was. Ook is het lastig om bij thuisrevalidatie de belastbaarheid in te schatten. Het in de thuissituatie real-time monitoren van vitale functies kan zorgverleners hierbij helpen.
Elders gezien
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.