Organisatie van zorg gaat over het gehele zorgsysteem: het volledige zorgpad van gezonde burger tot patiënt. Hoe kunnen de verschillende sectoren en disciplines in de zorg beter samenwerken en meer op elkaar afstemmen? En welke ontwikkelingen vragen juist om een specifieke, sectorgerichte benadering?

Uitgelicht

Betere oncologische zorg met actuele richtlijnen

Portret Cor de Kroon

Hoe houd je richtlijnen actueel? De richtlijn baarmoederkanker wordt doorlopend geactualiseerd door koppeling aan 2 informatiebronnen: wetenschappelijke ontwikkelingen en praktijkdata. Gynaecoloog oncoloog Cor de Kroon vertelt over (het belang van) deze slimme ICT-oplossingen.

Lees meer over deze aanpak

Lessen en tips uit actieonderzoek innovatieve zorg

Screenshot van deelnemers aan projectleidersbijeenkomst programma Actieonderzoek Innovatieve Zorg

Delen & leren, afronden en doorgeven: actieonderzoekers van afrondende én startende projecten delen hun tips en ervaringen over hoe je innovatie binnen de organisatie van zorg het beste aan kunt pakken. Zoals: richt je acties ook op dilemma's en barrières.

Bekijk de lessen en tips

Schetsen voor een betere eerste lijn

Afbeelding van een omslag

Samenwerking tussen preventie, zorg en welzijn; hoe pak je dat aan? In deze publicatie zijn inspirerende verhalen gebundeld over de organisatie van samenwerking in zorg dicht bij huis

Download de publicatie

Actueel

5 projecten krijgen subsidie voor onderzoek naar uitkomstgericht organiseren en betalen

Hoe organiseer je de zorg zo dat het beter aansluit op wensen en behoeften van de individuele patiënt? Welke contractafspraken maak je hierbij? En wat zijn daarvan de effecten op de kwaliteit en de kosten van de zorg en op gedrag? 5 projecten gaan onderzoek doen naar uitkomstgerichte vormen van organiseren en betalen in de medisch-specialistische zorg.

Zorgprofessionals werken samen met patiënten op verschillende manieren aan kwaliteit van zorg
Nieuws

Subsidieoproep: multidisciplinaire samenwerking in de eerste lijn onderbouwen en verbeteren

Uit een verzameling van de regiobeelden/praktijkvoorbeelden van de Juiste Zorg op de Juiste Plek (JZOJP) blijkt dat de samenwerking tussen huisartsen, verpleegkundigen en paramedici niet optimaal is. Daarom is er vanuit de ZonMw-programma’s Paramedische Zorg, Kennisprogramma Huisartsgeneeskunde en Verpleging & Verzorging een gezamenlijke subsidieronde opgezet, met als doel het verbeteren en onderbouwen van deze multidisciplinaire samenwerking.

Illustratie van huisarts en fysio en patient
Nieuws

Wetgeving en financiering van de langdurige zorg

De complexe wet- en regelgeving maakt het inzetten van zorg en ondersteuning voor thuiswonende cliënten in de langdurige zorg soms moeilijk. Om zorgprofessionals te ondersteunen bij het in de praktijk brengen van de wet- en regelgeving heeft het Van Kleef Instituut (VKI) samen met experts hun website en e-learning hierover geüpdatet. Daarnaast organiseert het VKI dit jaar 2 workshops over de wet- en regelgeving.

Zorgprofessionals en cliënten werken samen op verschillende manieren aan kwaliteit van zorg
Elders gezien

Onderzoek naar betere nazorg bij COVID-19

Mensen die in thuisquarantaine zaten, patiënten die op de IC lagen én nabestaanden vertellen in interviews met een GGD-vertrouwenspersoon dat zij sociale steun misten en dat professionele hulp soms moeilijk te krijgen was. Ook is het lastig om bij thuisrevalidatie de belastbaarheid in te schatten. Het in de thuissituatie real-time monitoren van vitale functies kan zorgverleners hierbij helpen.

Elders gezien
Toon meer

Subsidieoproepen

Contact

Portretfoto Kees-Jan den Heijer

Kees-Jan den Heijer

Senior programmamanager Citrienfonds | Kwaliteitsgelden

+31 70 349 54 76
Portretfoto Simone Schellekens

Simone Schellekens

Programmamanager Safety II en veiligheidsergonomie | Kwaliteitsgelden

+31 70 349 51 85
safety@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website