Projectnummer10130022210021
Looptijd1 januari 2023  t/m 31 december 2023
ProjectleiderLilian van Tuyl (Nivel)
Onderdeel van programmaSafety-II en veiligheidsergonomie
Vervolg op projectOntwikkeling en evaluatie van de Resilience Analysis Grid (RAG-NL) in Nederlandse ziekenhuizen (10130022010005)

 

In ziekenhuizen werken zorgteams elke dag om veilige zorg te bieden. Het komt echter voor dat onverwacht iets mis gaat, waardoor een patiënt schade oploopt. Bij ernstige schade spreken we van een calamiteit. Om calamiteiten te voorkomen doen ziekenhuizen onderzoek en stellen verbetermaatregelen op. Sommige maatregelen leiden tot verbeteringen. Andere maatregelen stranden. Van beide situaties kan worden geleerd.

Doel

Wat maakt dat ziekenhuizen een verbetermaatregel succesvol invoeren? We kijken in dit onderzoek, met zorgteams binnen ziekenhuizen, hoe maatregelen het beste kunnen aansluiten op de dagelijkse praktijk.

Werkwijze

We doen dit door naar de veerkracht van zorgteams te kijken met de Resilience Analysis Grid. Zorgverleners reflecteren hierbij met hun team op de dagelijkse praktijk, wat daarin goed gaat en wat nog beter kan. Zo leren zij hoe ze verbeteringen het beste kunnen implementeren. Dit helpt ziekenhuizen om duurzaam te leren volgens het Safety-II-gedachtegoed en nog veiligere zorg te bieden.

Samenwerking

Dit onderzoek is een co-creatie van Nivel, MediRisk en SAZ Kennisnetwerk Patiëntveiligheid. Er word gestreefd een interventie te ontwikkelen die alle 29 aangesloten SAZ-ziekenhuizen in staat stelt om van elkaar te leren.

Leren van wat goed gaat

Kun je met Safety-II patiëntveiligheid verbeteren in ziekenhuizen en zelfstandige behandelklinieken? En wat zijn de geleerde lessen van het toepassen van Safety-II in de praktijk? We financieren 12 projecten die hier onderzoek naar doen. Dit project is daar één van.

> Bekijk de andere projecten

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website