Projectomschrijving

Niet classificeerbare vormen van longfibrose geven zonder behandeling kans op overlijden. Longfibrose is een ernstige chronische aandoening waarbij te veel littekenweefsel in de longen wordt gevormd. Ondanks het substantiële aantal patiënten met deze vorm van longfibrose, is er weinig bekend over de  behandeling.

Doel

Dit project onderzoekt de rol van immunosuppressieve behandeling, waarbij de werking van het afweersysteem wordt geremd. We kijken hierbij naar het effect op ziekteprogressie en overleving.

Verwacht resultaat

De ambitie is om de behandeling van deze ernstige longziektes te verbeteren, resulterend in een vermindering van klachten en betere overleving. Daarnaast levert het onderzoek naar verwachting meer inzicht op in het ziektebeloop.

Werkwijze

In zowel een retrospectief als prospectief onderzoek wordt het effect van immunosuppressie onderzocht door het verzamelen en analyseren van gegevens over ziekteprogressie (o.a. longfuncties, biomarkers, functioneren) in zowel het St. Antonius Ziekenhuis als het UZ in Leuven.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website