Projectomschrijving

BIOS cohortstudie

Patiënten die na een ongeval zijn opgenomen in een Brabants ziekenhuis zijn 2 jaar lang gevolgd op het gebied van functioneren op fysiek en psychologisch vlak. Ook werkgerelateerde- en gezondheidskosten werden onderzocht.

Uit de studie bleek dat het meeste herstel plaatsvond in de eerste 3 maanden na het ongeval. De ervaren problemen namen af tot 24 maanden na het ongeval, maar ongeveer de helft van de patiënten behoudt klachten. Bijna 90% van de patiënten heeft voor kortere of langere tijd niet kunnen werken; de gemiddelde verzuimduur was 9 werkweken en na 24 maanden was 14% nog niet aan het werk. Met name patiënten op hogere leeftijd, aanwezigheid van 2 of meer niet-ongeval gerelateerde aandoeningen, een lange ziekenhuisopname, vrouwen, letsel aan het been en aan de wervelkolom hebben een verhoogde kans om na 2 jaar een verminderde kwaliteit van leven te hebben.

Gemiddelde medische kosten bedroegen €4813 tijdens ziekenhuisopname en €5110 na de ziekenhuisopname. De kosten door werkverzuim bedroegen €5880 per patiënt.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website