Mobiele menu

Cost-effectiveness of two different strategies to implement the NVOG guideline programme on subfertility

Projectomschrijving

Paren bij wie het niet lukt kinderen te krijgen, kunnen in aanmerking komen voor een vruchtbaarheidbehandeling, bijvoorbeeld IVF. Om de diagnostiek en behandeling hierbij van een zo hoog mogelijke (wetenschappelijke) kwaliteit te laten zijn, heeft de NVOG, de beroepsvereniging van gynaecologen, negen richtlijnen opgesteld. Onderzoekers uit Nijmegen hebben twee methoden getest om de naleving van deze richtlijnen te bevorderen. De ene methode omvatte zowel informatie voor de zorgverleners als de paren (o.a. voorlichtingsfolders over de richtlijnen), de andere beperkte zich tot het meten van de naleving van de richtlijn en de uitkomst hiervan meedelen aan de zorgverleners (feedback).  Een meting vooraf wees uit dat de mate naleving van de richtlijnen sterk uiteenloopt per ziekenhuis en per richtlijn. Geen van beide methoden liet een duidelijke verbetering zien in de naleving van de richtlijnen. Wel bleken de paren zeer tevreden over de informatie die ze hadden gekregen.

Producten

Titel: Variation in subfertility care measured by guideline-based performance indicators.
Auteur: S.M. Mourad, W.L.D.M. Nelen, R.P.M.G. Hermens, L.F. Bancsi , D.D.M. Braat, G.A.Zielhuis, R.P.T.M. Grol, J.A.M. Kremer
Magazine: Human Reproduction
Titel: Information provision in fertility care: a call for improvement.
Auteur: S.M. Mourad, R.P.M.G. Hermens , T.Cox-Witbraad, R.P.T.M. Grol, W.L.D.M. Nelen, J.A.M. Kremer
Magazine: Human Reproduction
Titel: Guideline based development of quality indicators for subfertility care.
Auteur: S.M. Mourad, R.P.M.G. Hermens , W.L.D.M. Nelen, D.D.M. Braat, R.P.T.M. Grol, J.A.M. Kremer
Magazine: Human Reproduction
Titel: Monitoring reproductive health in Europe: what are the best indicators of reproductive health? A need for evidence-based quality indicators of reproductive health care.
Auteur: W.L.D.M. Nelen, R.P.M.G. Hermens, S.M. Mourad, E.C.Haagen, R.P.T.M. Grol, J.A.M. Kremer.
Magazine: Human Reproduction

Verslagen


Eindverslag

- implementatiedoelstelling/vraagstelling:
Doel van het project is om de effectiviteit, de kosten en de haalbaarheid na te gaan van een 'maximale', innovatieve patiënt-gerichte & professional-gerichte strategie (in vergelijking met een 'minimale' strategie van audit & feedback) voor implementatie van het richtlijnenprogramma met betrekking tot ‘Subfertiliteit’ van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG) in Nederlandse ziekenhuizen.
- opzet & studiepopulatie:
Aan de geclusterde, gerandomiseerde, gecontroleerde studie nemen 16 ziekenhuizen deel (8 voor de 'controle' en 8 voor de 'innovatieve' strategie), en 1499 patiënten met fertiliteitsproblemen. De studie bestaat uit een 1) effectevaluatie (bepaling van de effecten van 'maximale', innovatieve patiënt- en professional-gerichte strategie in vergelijking met een 'minimale' strategie van 'audit & feedback' op richtlijnadherentie d.m.v. medisch dossieronderzoek en vragenlijstonderzoek onder patiënten), een 2) procesevaluatie (bepaling van de ervaringen van professionals en patiënten met beide strategieën d.m.v. vragenlijstonderzoek) en een 3) economische evaluatie (bepaling van de kosten van beide strategieën).
- interventie & implementatie strategieën:
Het NVOG-richtlijnenprogramma ‘Subfertiliteit’ wordt geïmplementeerd met 2 verschillende strategieën. Een 'maximale', innovatieve, patiënt- en professional-gerichtestrategie, bestaat uit educatie van patiënten op het gebied van de NVOG-richtlijnen en van behandelaren op het gebied van shared decision making, tools voor behandelaren om goede voorlichting te faciliteren en audit & schriftelijke feedback, plus discussie van deze feedback tijdens een feedbackbijeenkomst. De 'minimale' strategie bestaat uit alleen 'audit & written feedback'.
- uitkomstmaten:
De effecten van beide strategieën op de adherentie aan het richtlijnenprogramma worden afgemeten aan een set van 39 indicatoren. Deze indicatoren betreffen het medisch professioneel handelen, de organisatie van zorg en de informatievoorziening aan de patiënt. De indicatorenset is ontwikkeld door een expertpanel aan de hand van de 9 richtlijnen uit het subfertiliteit richtlijnenprogramma van de NVOG en het hoofdstuk inzake ‘IVF’ uit het Modelreglement Embryowet van het CBO.
Voor de procesevaluatie worden de ervaringen van professionals en de patiënten met de verschillende elementen van de implementatiestrategieën meegenomen.
- power-/data-analyse: Om een 15% verschil in richtlijn adherentie tussen de 2 strategieën te kunnen aantonen, met een alpha=0.05, power=0.80 and icc=0,15, zijn 1290 paren met fertiliteitsproblemen nodig.
Met een multilevel regression analyse wordt de effectiviteit van beide strategieën geëvalueerd.
- kostenevaluatie:
De kosten van de twee strategieën worden gemeten vanuit het gezondheidszorg perspectief. De kostprijs van het implementatie proces wordt geschat m.b.v. een Activity Based Costing (ABC) benadering. De effectiviteit wordt bepaald door de mate van richtlijnadherentie gemeten met bovengenoemde indicatorenset.
- oorspronkelijke tijdsplanning: Voorbereidingsfase (maand 1-7), implementatie studie: effectevaluatie (voormeting: maand 7-14; nameting: 22-30), procesevaluatie (maand 20-30), economische evaluatie (maand 7-30) analyse en verslaglegging (maand 31-36).

- implementatiedoelstelling/vraagstelling:
Doel van het project is om de effectiviteit, de kosten en de haalbaarheid na te gaan van een innovatieve patiënt-gerichte strategie (in vergelijking met een 'controle' strategie) voor implementatie van het richtlijnenprogramma met betrekking tot ‘Subfertiliteit’ van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG) in Nederlandse ziekenhuizen.

- opzet & studiepopulatie:
Aan de geclusterde, gerandomiseerde, gecontroleerde studie nemen 16 ziekenhuizen deel (8 voor de 'controle' en 8 voor de 'innovatieve' strategie), en 1412 patiënten met fertiliteitsproblemen. De studie bestaat uit een 1) effectevaluatie (bepaling van de effecten van innovatieve patiënt-gerichte strategie in vergelijking met een 'controle' strategie van 'audit & feedback' op richtlijnadherentie), een 2) procesevaluatie (bepaling van de haalbaarheid van/ervaringen met beide strategieën) en een 3) economische evaluatie (bepaling van de kosten van beide strategieën).

- interventie & implementatie strategieën:
Het NVOG-richtlijnenprogramma ‘Subfertiliteit’ wordt geïmplementeerd met 2 verschillende strategieën: een innovatieve patiënt-gerichte strategie, bestaande uit educatie van patiënten en behandelaren en audit & feedback, en een 'controle' strategie bestaande uit alleen 'audit & feedback'.

- uitkomstmaten:
De effecten van beide strategieën op de adherentie aan het richtlijnenprogramma worden afgemeten aan een set van 39 indicatoren. Deze indicatoren betreffen het medisch professioneel handelen, de organisatie van zorg en de informatievoorziening aan de patiënt. De indicatorenset is ontwikkeld door een expertpanel aan de hand van de 9 richtlijnen uit het subfertiliteit richtlijnenprogramma van de NVOG en het hoofdstuk inzake ‘IVF’ uit het Modelreglement Embryowet van het CBO. Tevens worden uitkomstindicatoren als zwangerschap (bijvoorbeeld één- of meerling) meegenomen evenals indicatoren m.b.t. de efficiëntie zoals geconsumeerde volumina van zorg en kosten van de verschillende elementen van de 2 implementatiestrategieën.

- power-/data-analyse:
Om een 15% verschil in richtlijn adherentie tussen de 2 strategieën te kunnen aantonen, met een alpha=0.05, power=0.80 and icc=0,15, zijn 1290 paren met fertiliteitsproblemen nodig. Met een multilevel regression analyse wordt de effectiviteit van beide strategieën geëvalueerd en worden succesdeterminanten bepaald.

- economische evaluatie:
De kosteneffectiviteit van de twee strategieën wordt vergeleken vanuit het gezondheidszorg perspectief. De kostprijs van het implementatie proces wordt geschat m.b.v. een Activity Based Costing (ABC) benadering. De effectiviteit wordt bepaald door de mate van richtlijnadherentie gemeten met bovengenoemde indicatorenset.

- oorspronkelijke tijdsplanning:
Voorbereidingsfase (maand 1-7), implementatie studie: effectevaluatie (voormeting: maand 7-14; nameting: 22-30), procesevaluatie (maand 20-30), economische evaluatie (maand 7-30) analyse en verslaglegging (maand 31-36).

Samenvatting van de aanvraag

. implementation objective(s) / research question(s): The project aims to assess the effectiveness, costs and feasibility of an innovative patient-directed strategy (developed in accordance with the barriers found in the previous ZonMw study) to implement the NVOG guideline programme on subfertility compared to a 'control' strategy of 'audit & feedback'. . design & study population(s): The study is a clustered randomized controlled trial, including 12 hospitals (6 hospitals for the innovative patient-directed strategy and 6 for the 'control' strategy). The study consists of an effectevaluation including 43 professionals and 1290 patients with subfertility problems, a procesevaluation and an economic evaluation. . intervention & implementation activities: To implement the NVOG guideline programme on subfertility an innovative patient-directed strategy (including patient and professional education and audit & feedback) is compared to a 'control' strategy of 'audit & feedback'. . outcome measures and process indicators: 1) an indicator set with about 27 performance indicators (i.e. process indicators) for the subfertility guideline programme, developed by an expert panel; 2) indicators on the organisational and relational quality domain, extracted by the expertpanel; 3) outcome indicators as pregnancies (single or multiple) and ovarian hyperstimulation syndrome (OHSS); 4) indicators on cost-efficacy. power/data analysis: To detect a difference of 15% in guideline adherence between the two strategies, alpha=0.05, a two-sided testing, power=0.80 and icc=0,15, we need 1290 couples and 43 professionals. Multilevel regression analyses will be performed to evaluate the effectiveness of both strategies and to identify determinants of succes. . economic evaluation: The cost-effectiveness of the two strategies will be compared with a health care perspective. The input of resources will be assessed by collecting volumes of consumed resources and multiplying these by the price of each resource unit; the implementation process and consequently costs will be estimated by an Activity Based Costing (ABC) approach. The output will be determined by the level of adherence to the subfertility guideline programme. . time schedule: Preparation phase (month 1-7), implementation study: effectevaluation (month 7-30), procesevaluation (month 21-30), economic evaluation (month 7-20), analyses and reporting (month 31-36). . implementatiedoelstelling / vraagstelling: In het project wordt de kosteneffectiviteit en haalbaarheid nagegaan van een innovatieve patient-gerichte strategie (ontwikkeld naar aanleiding van de barrieres gevonden in onze vorige ZonMw studie) om het NVOG richtlijnenprogramma met betrekking tot subfertiliteit te implementeren in vergelijking met een 'controle' strategie van 'audit & feedback'. . opzet & studiepopulatie: Aan de geclusterde, gerandomiseerde, gecontroleerde studie nemen 12 ziekenhuizen deel (6 voor de 'controle' en 6 voor de 'innovatieve' strategie). De studie bestaat uit een effectevaluatie waarin 43 professionals en 1290 patienten met fertiliteitsproblemen participeren, een procesevaluatie en een economische evaluatie. . interventie & implementatie strategieën: Het NVOG richtlijn programma m.b.t. subfertiliteit wordt geimplementeerd met 2 verschillende strategieen: een innovatieve patient-gerichte strategie (including patienten en professional educatie en audit & feedback) en een 'controle' strategie bestaande uit alleen 'audit & feedback'. . uitkomstmaten en procesindicatoren: 1) een indicator set met ongeveer 27 indicatoren m.b.t. het handelen volgens de richtlijnen uit het subfertiliteit richtlijnen programma, ontwikkeld door een expert panel; 2) indicatoren op het gebied van de organisationele en relationele kwaliteit, ontwikkeld door een expert panel; 3) uitkomst indicatoren als zwangerschap (een- of meerling); 4) indicatoren m.b.t. de efficientie. . power-/data-analyse: Om een 15% verschil in richtlijn adherentie tussen de 2 strategieen te kunnen aantonen, met en alpha=0.05, power=0.80 and icc=0,15, zijn 1290 paren met fertiliteitsproblemen en 43 professionals nodig. Met een multilevel regression analyse wordt de effectiviteit van beide strategieen geevalueerd en worden succesdeterminanten bepaald. . Economische evaluatie: De kosteneffectiviteit van de twee strategieen wordt vergeleken vanuit het gezondheidszorg perspectief. De input zal worden bepaald door het verzamelen van gegevens m.b.t. de volumina van zorg; deze worden vermenigvuldigd met de prijs van elke eenheid; de kosten van het implementatie proces worden geschat m.b.v. een Activity Based Costing (ABC) benadering. De output is de mate van richtlijn adherentie. . Tijdsplanning: Voorbereidingsfase (maand 1-7), implementatie studie: effectevaluatie (maand 7-30), procesevaluatie (maand 21-30), economische evaluatie (maand 7-30) analyse en verslaglegging (maand 31-36)

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
94514116
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2004
2009
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. R.P.M.G. Hermens
Verantwoordelijke organisatie:
Radboudumc