Mobiele menu

Registratie aan de bron 2016

Projectomschrijving

Zorginformatie altijd en overal beschikbaar voor patiënten en zorgverleners. Dat wil het Citrienfondsprogramma ‘Registratie aan de bron’ bereiken door eenduidige en eenmalige registratie dagelijks in de praktijk te brengen. Daardoor stijgt de kwaliteit van de zorg, vooral die van de overdracht, daalt de registratielast voor zorgverleners, wordt wetenschappelijk onderzoek en het aanleveren aan kwaliteitsregistraties eenvoudiger en is zorginformatie voor de patiënt gemakkelijker beschikbaar en te gebruiken.

Doel

Het werken met een duurzaam zorgbreed informatiestelsel waarbij de patiënt het uitgangspunt vormt, zowel in systemen als in de zorg door zorgverleners in de universitair medisch centra (umc’s) en ziekenhuizen. Hieruit volgen onze doelstellingen:

  • De standaarden, ontwikkeld door Registratie aan de bron 2015, in de eerste ziekenhuizen implementeren.
  • Meervoudig gebruik van zorginformatie in de eerste ziekenhuizen realiseren.
  • Umc's en algemene ziekenhuizen faciliteren zodat zij hun individuele routes tot implementatie kunnen realiseren.
  • Verder verspreiden van het principe Registratie aan de bron binnen het Nederlandse zorgveld.

Aanpak/werkwijze

De umc’s stelden roadmaps op die aangaven hoe zij registreren aan de bron in hun specifieke umc  wilden vormgeven. Aan de hand hiervan destilleerden wij samenwerkingskansen en thema’s waarop wij de umc’s konden ondersteunen. Naast inhoudelijke technische ondersteuning hiervan zetten we ook extra in op de activiteiten die het draagvlak en de dialoog stimuleerden. We verbreedden onze blik door steeds meer samenwerking te vinden met (koepelorganisaties) van andere zorginstellingen om zo registreren aan de bron zorgbreed te implementeren.

Samenwerkingspartners

We werkten zowel binnen als buiten het programma samen met betrokkenen uit de umc’s, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Beroepsvereniging Verpleegkundigen Verzorgenden, Nictiz, Federatie Medisch Specialisten en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie.

Resultaten

De umc’s maakten met Registratie aan de bron een stap voorwaarts. Ze omarmden en implementeerden de ontwikkelde standaarden op grote schaal. Ook maakten we nieuwe toetreders enthousiast over de beweging die we maakten. De NVZ trad formeel toe aan het programma en we staken energie in het verder verspreiden van het gedachtegoed van ‘Registratie aan de bron’. Dit leidt tot steeds meer toetreders tot het programma.

We lanceerden onze website www.registratieaandebron.nl waarop veel nieuws, praktische informatie en goede voorbeelden te vinden zijn. Ook ontwikkelden we 3 e-learningmodules: 1 algemene over het programma, 1 over het nieuwe registeren en 1 over de Basisgegevensset Zorg. Het Amsterdam UMC biedt de modules al in de EPIC-vervolgopleiding. Voor toegankelijkere informatie voor iedereen die interesse heeft in het programma maakten we 3 informatiefilms.

Vervolg

We starten met een vervolgproject Registratie aan de bron 2017.

ZonMw en Citrienfonds

Binnen het Citrienfonds werkt de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, universitaire medische centra en wij samen om de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg in de toekomst op niveau te houden. Dit doen we met het doel om een duurzame gezondheidszorg te bevorderen.

Verslagen


Eindverslag

In 2016 hebben de umc’s met Registratie aan de bron een stap voorwaarts kunnen maken. De eenheid van taal is op grote schaal omarmd en geïmplementeerd.
We zijn in staat gebleken om nieuwe toetreders enthousiast te maken voor de beweging die we maken. De NVZ is formeel toegetreden en er is energie gestoken in het verder verspreiden van het gedachtegoed. Dit zal zeker in 2017 leiden tot meer toetreders tot het programma. We zullen moeten waken dat er voldoende aandacht blijft gaan naar de organisaties die aan slag zijn gegaan met het gedachtegoed. Dat is nodig omdat doorontwikkeling en verbetering noodzakelijk is. Nictiz zal hier een rol in spelen. Enerzijds als verantwoordelijke voor het beheer van de zibs en anderzijds om te bewaken dat de juiste standaarden worden toegepast in de zorgprocessen.

Afgelopen jaar bewijst dat er veel aandacht moet zijn voor de mentale transitie. Registratie aan de bron gaat over een beweging die we willen maken en die consequenties heeft in het denken en doen van de zorgprofessionals, tot in de haarvaten van de zorgorganisaties. Dit vraagt om focus, aandacht en gedegen aanpak. We hebben dan ook voor 2017 gekozen om programma-activiteiten dichter bij de zorg te laten plaatsvinden – de zorg in the lead.

Samenvatting van de aanvraag

De focus van het programma Registratie aan de bron voor 2016 ligt op implementatie. Met de stip op de horizon: het werken met een duurzaam zorgbreed informatiestelsel waarbij de patiënt het uitgangspunt vormt, werkt het programma aan het realiseren van het eenduidig en eenmalig vastleggen van zorginformatie voor meervoudig gebruik. In de afgelopen jaren hebben de umc’s en Nicitiz zijn in diverse ontwikkelprojecten zo’n 90 achterliggende zorginformatiebouwstenen opgeleverd. Vanaf nu gaan de inspanningen voornamelijk uit naar implementatie, zowel in systemen als het werken door zorgprofessionals met deze nieuwe werkwijze. Om de umc’s hier goed in te kunnen ondersteunen hebben zij roadmaps opgesteld die aangeven hoe zij dit in hun specifieke umc in de tijd willen gaan vormgeven. Aan de hand hiervan destilleert het programma samenwerkingskansen en de thema’s waarop het programma de umc’s kan ondersteunen. In 2016 liggen dus veel inspanningen in de ziekenhuizen zelf. Het programma zet naast inhoudelijke technische ondersteuning hiervan ook extra in op activiteiten die het draagvlak en de dialoog stimuleren. Naast de focus op implementatie in de umc’s verbreedt het programma haar blik door steeds meer samenwerking te vinden met (koepelorganisaties) van andere zorginstellingen om op die manier het principe van registreren aan de bron, zorgbreed te implementeren.

Kenmerken

Projectnummer:
8392010011
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2017
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
J. Simons
Verantwoordelijke organisatie:
Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra