Mobiele menu

Registratie aan de bron 2015

Projectomschrijving

Zorginformatie is de rode draad in het zorgproces. Artsen, verpleegkundigen, de patiënten zelf en andere zorgverleners die bij het zorgproces betrokken zijn, leggen voortdurend allerlei gegevens vast. Eenduidig en gestandaardiseerd registreren in daarvoor ontwikkelde zorginformatiebouwstenen (zibs) maakt het mogelijk om die zorginformatie te delen met collega-zorgverleners, in eigen huis of in het zorgnetwerk. Eenduidige en gestandaardiseerde registratie is ook een belangrijke basis voor zorgverlening en overdracht, kwaliteitsregistraties en wetenschappelijk onderzoek.

Doel

Zorginformatie altijd en overal beschikbaar voor patiënten en zorgverleners. Daardoor stijgt de kwaliteit van de zorg, vooral die van de overdracht, daalt de registratielast voor zorgverleners, worden wetenschappelijk onderzoek en het aanleveren aan kwaliteitsregisters eenvoudiger en is zorginformatie voor de patiënt gemakkelijker beschikbaar en te gebruiken.

Aanpak/werkwijze

Het Citrienfondsprogramma 'Registratie aan de Bron' start met concrete projecten in de umc’s, en verspreid zich daarna onder andere zorginstellingen en zorgverleners.

Samenwerkingspartners

We werkten zowel binnen als buiten het programma samen met betrokkenen uit de umc’s, Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Nictiz.

Resultaten

  • De 'Roadmaps' zijn richtinggevend voor de umc’s ter ondersteuning waar het nodig is.
  • De NVZ sloot zich aan bij het programma.
  • Via een vragenlijstonderzoek onder zorgverleners in de umc’s kregen we inzicht in het eenmalig registreren aan de bron en de knelpunten.
  • We ontwikkelden een samenhangende set zibs, die het medische en verpleegkundige domein als geheel afdekt. Beroepsvereniging Verzorgenden Verpleegkundigen ontwikkelde hierop voortbouwend de Informatiestandaard overdracht.
  • De zibs hoofd-halstumoren zijn landelijk geaccepteerd als fundament voor eenmalig en eenduidig registreren.
  • We realiseerden een samenwerking waarbij medische informatie van CVA-patiënten werd overgedragen van het Maasstad ziekenhuis (Rotterdam) naar Laurens Verpleeghuizen (eveneens Rotterdam).

Vervolg

We starten een vervolgproject Registratie aan de bron 2016.

ZonMw en Citrienfonds

Binnen het Citrienfonds werkt de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, universitaire medische centra en wij samen om de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg in de toekomst op niveau te houden. Dit doen we met het doel om een duurzame gezondheidszorg te bevorderen.

Producten

Titel: Zorginformatiebouwstenen

Verslagen


Eindverslag

Zorginformatie altijd en overal beschikbaar voor patiënten en zorgverleners. Dat wil Registratie aan de bron bereiken, door eenduidige en eenmalige registratie dagelijkse praktijk te maken. Daardoor stijgt de kwaliteit van de zorg, vooral die van de overdracht, daalt de registratielast voor zorgverleners, worden wetenschappelijk onderzoek en het aanleveren aan kwaliteitsregisters eenvoudiger en is zorginformatie voor de patiënt gemakkelijker beschikbaar en te gebruiken.

Daar waar in 2013 en 2104 de focus op ontwikkeling van de zorginformatiebouwstenen lag is in 2015 de focus binnen het programma meer komen te liggen op de implementatie & organisatieverandering van de principes in de ziekenhuizen en de verspreiding buiten de umc’s. De programmadoelen zijn verfijnd naar implementatiedoelstellingen en de umc's hebben routekaarten opgesteld om die doelstellingen voor 2020 te bereiken. Deze zgn. 'Roadmaps' zijn richtinggevend geworden binnen het programma, waardoor de umc's zich precies dáár door het programma ondersteund weten waar het nodig is.

Er is een grote stap gemaakt in de brede verspreiding van het gedachtegoed van het programma door de beslissing van de NVZ om zich bij het programma aan te sluiten.

Samenvatting van de aanvraag


In de toekomst beschikken patiënten en zorgverleners altijd en overal over eenduidige gezondheidsinformatie. Dat is het gezamenlijk streven van de acht universitair medische centra (umc’s) en Nictiz. Zij werken daaraan samen in het programma Registratie aan de Bron.

Het principe 'registreren aan de bron' betekent dat zorgverleners (en burgers) gezondheidsinformatie eenduidig en eenmalig vastleggen in daarvoor ontwikkelde zorginformatiebouwstenen, volgens (inter)nationale standaarden. De geregistreerde gegevens kunnen daarna voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals zorgverlening en overdracht, maar ook bijvoorbeeld voor kwaliteitsregistraties en wetenschappelijk onderzoek.

Registratie aan de Bron start met concrete projecten in de umc’s, maar zal zich snel ook verspreiden onder andere zorginstellingen en zorgverleners.

Het programma Registratie van de Bron is onderdeel van het Citrienfonds, dat duurzame, breed inzetbare oplossingen in de gezondheidszorg helpt ontwikkelen.

 

Meer informatie

 

Kenmerken

Projectnummer:
839201001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2016
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
J. Simons
Verantwoordelijke organisatie:
Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra