Mobiele menu

Wat beïnvloedt teamfunctioneren in de eerstelijn? Een validatie- en determinantenstudie met de Team Climate Inventory

Projectomschrijving

Door een toename van het aantal chronisch zieken en het aantal mensen met meerdere aandoeningen is er steeds meer vraag naar multidisciplinaire patiëntenzorgteams in de eerste lijn. De mate waarin deze teams goed functioneren, bepaalt waarschijnlijk mede ook de geleverde kwaliteit van zorg.

Team Climate Inventory

In dit onderzoeksproject is een bestaande vragenlijst voor het meten van het functioneren van teams, de Team Climate Inventory, gevalideerd voor teams in de eerste lijn in Nederland. Daarnaast is nagegaan welke (structuur)kenmerken en randvoorwaarden van belang zijn voor een goed functionerend, multidisciplinair team in de eerste lijn. Op grond van onze analyses kunnen we concluderen dat het bestaande framework van de oorspronkelijke auteurs past.

Producten

Titel: website Team Climate Inventory
Link: http://www.teamclimateinventory.nl

Verslagen


Eindverslag

In deze studie is een bestaande vragenlijst voor het meten van het functioneren van teams, de Team Climate Inventory, gevalideerd voor teams in de eerste lijn in Nederland. Daarnaast is nagegaan welke (structuur)kenmerken en randvoorwaarden van belang zijn voor een goed functionerend, multidisciplinair team in de eerste lijn. Aan het onderzoek namen in totaal 41 teams en 326 personen deel. Op grond van onze analyses kunnen we concluderen dat het bestaande framework van de oorspronkelijke auteurs past. De vier dimensies uit het model worden ook teruggevonden in de gegevens uit de eerste lijn. Echter, de eerste dimensie uit het model (ervaren veiligheid voor participatie) kan worden opgedeeld in twee factoren, namelijk de subdimensie interactie frequentie en de andere drie subdimensies (delen van informatie, veiligheid en invloed). Op basis van onze gegevens konden we geen verband vinden tussen de vijf bestudeerde kenmerken van teams (teamgrootte, relatieve doorstroom, overlegfrequentie, gemiddelde leeftijd en type team) met de vier hoofddimensies van teamklimaat. Uit de interviews blijkt dat In het algemeen bij de betrokken huisartsenpraktijken voornamelijk ‘zachte’ of sociale factoren een rol spelen bij het teamklimaat. Voorbeelden hiervan zijn drukte en het ontbreken van een teamvisie als belemmerende factoren, en regelmatig overleg en korte lijnen als bevorderende factoren. De sociale wijkteams, die vaak nieuw en experimenteel zijn, zijn juist meer bezig om randvoorwaardelijke zaken voor elkaar te krijgen terwijl er vaak wel een duidelijke visie en groot commitment is.

Samenvatting van de aanvraag

In deze studie willen we een bestaande, gevalideerde vragenlijst voor het meten van het functioneren van teams, de Team Climate Inventory, specifiek valideren voor verschillende soorten teams in de eerste lijn in Nederland. Daarnaast willen we nagaan welke (structuur)kenmerken en randvoorwaarden van belang zijn voor een goed functionerend, multidisciplinair team in de eerste lijn. Om daadwerkelijk het teamfunctioneren gericht te kunnen verbeteren is inzicht in bevorderende en belemmerende factoren noodzakelijk. Dit is de derde deelvraag die we door middel van dit onderzoek willen beantwoorden. Bovenstaande onderzoeksvragen worden beantwoord door het uitzetten van de TCI-vragenlijst in 40 eerstelijnsteams uit vier verschillende netwerken: Cohesie, een coöperatie van 113 huisartsen in Noord-Limburg, het Atelierprogramma van ZonMw, het netwerk Nijmeegse Universitaire Huisartspraktijken (NUHP) en het eGPO (elektronisch Gestructureerd Patiënten Overleg). Daarnaast zullen semi-gestructureerde interviews gehouden worden met vertegenwoordigers uit de verschillende soorten teams. Door middel van deze interviews willen we bevorderende en belemmerende factoren voor het functioneren van eerstelijns teams identificeren. Uit onze eerdere studie blijkt dat er nog weinig goede instrumenten zijn om teamfunctioneren te meten. Met dit onderzoek hopen we het gebruik van de TCI in Nederland verder te bevorderen, ook in de eerstelijn.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
154031004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2014
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
L. Verhoef
Verantwoordelijke organisatie:
Radboudumc