Mobiele menu

Optimaliseren ouderenzorg in de thuissituatie

Projectomschrijving

In de verzorgingshuizen is de praktijkverpleegkundige ouderenzorg namens de huisartsen een onmisbare functionaris geworden voor de oudere in de verzorgingshuizen (project 154012202).

Doel

De praktijkverpleegkundigen ouderenzorg structureel in te bedden in de huisartsgeneeskundige zorg en structureel samen te laten werken met thuiszorg en gemeente.

Doelstellingen

  1. Continue goede (preventieve) zorg voor de kwetsbare ouderen van 75+ in de thuissituatie. Waar mogelijk afschalen professionele zorg en uitbreiden zorg en ondersteuning in en door uitbreiding netwerk
  2. Opzetten ‘geriatrisch netwerk’. Eis voor deze goede zorg is structurele samenwerking met gemeente, thuiszorg, apothekers, zorgverzekeraar,ouderenorganisaties, fysio, GGZ, etc.
  3. De praktijkverpleegkundige ouderenzorg als casemanager rondom de kwetsbare oudere thuis.
  4. In samenwerking met de gemeente een goede sociale kaart maken van de ouderenvoorzieningen in het dorp (en hoe bereikbaar).
  5. Aandacht voor eenzaamheid. Gezamenlijk iets opzetten om eenzaamheid tegen te gaan (niet iets ingewikkeld maar ouderen de mogelijkheid bieden om samen iets te doen).

Producten

Titel: Advance Care Planning, wat is het en hoe doe je het?
Auteur: W.Hutter
Titel: Inleiding Ouderenzorg
Auteur: W.Hutter
Titel: Dementie en depressie
Auteur: C. de Boer
Titel: Polyfarmacie
Auteur: W.Hutter
Titel: Valpreventie
Auteur: W.Hutter
Titel: Mogelijkheden ouderenzorg in de regio langs de linde
Auteur: M.Verschuur - Veltman
Titel: Sociale kaart Ouderenzorg Langs de Linde
Auteur: M. van Berkel
Titel: Uitnodigingsbrief MDO voor andere disciplines
Auteur: M.Verschuur - Veltman
Titel: Opzet Multidisciplinair Overleg Langs de Linde
Auteur: M.Verschuur - Veltman
Titel: Verbeterplan Optimaliseren Ouderenzorg voor de huisartspraktijk
Auteur: M.Verschuur - Veltman
Titel: De rol van de praktijkverpleegkundigen ouderenzorg in de eerste lijn
Auteur: M.Verschuur _ Veltman
Titel: Evaluatie rapport MDO Langs de Linde
Auteur: M.Verschuur - Veltman
Titel: Onderzoeksverslag Advance Care Planning in de verzorgingshuizen
Auteur: Grietje de Groot - de Jong

Verslagen


Eindverslag

Van 1 november 2014 tot en met 31 december 2016 heeft de Vereniging Langs de Linde door middel van een VIMP-subsidie de zorg voor de kwetsbare thuiswonende ouderen in het werkgebied geoptimaliseerd. Dit is gebeurd door een projectleider aan te trekken die verbindingen heeft gelegd tussen alle professionals en welzijn medewerkers die bij de zorg/hulp voor kwetsbare thuiswonende ouderen betrokken zijn. Deze verbindingen bestaan uit elkaar kennen en weten te vinden bij de zorg voor gezamenlijke patiënten of verwijzingen (bijvoorbeeld inzetten deskundigheid specialist ouderengeneeskunde). Het maandelijks organiseren van een multidisciplinair overleg, het screenen van 75+ers, de intrede van een praktijkverpleegkundige ouderenzorg, de uitvoer van Advanced Care Planning, regelmatig overleg met de gemeente, verbeterplannen in elke aangesloten huisartspraktijk, de aanwezigheid van een sociale kaart (bijvoorbeeld weten wat de mogelijkheden zijn om eenzaamheid aan te pakken) zijn de resultaten van het project.

Samenvatting van de aanvraag

In de verzorgingshuizen is de praktijkverpleegkundige ouderenzorg namens de huisartsen een onmisbare functionaris geworden voor de oudere in de verzorgingshuizen. Binnen alle huisartspraktijken is de wens uitgesproken dat de ouderenzorg voor de thuiswonende ouderen op hetzelfde niveau kan komen, als nu in de verzorgingshuizen. Het plan is om voor deze ouderen ook de praktijkverpleegkundigen ouderenzorg structureel in te bedden in de huisartsgeneeskundige zorg en structureel samen te laten werken met thuiszorg en gemeente.De afgelopen jaren heeft De Friesland Zorgverzekeraar de module kwetsbare ouderen beschikbaar gesteld voor de huisartspraktijken. Het doel was om de kwetsbare oudere in de regio in kaart te brengen en te ondersteunen indien nodig. Alle praktijken hebben hier met mee gedaan, echter het vervolg: het borgen van de resultaten en het blijven oproepen en begeleiden van de (nieuwe) kwetsbare ouderen is lastig. Evenals de samenwerking opzetten met de gemeente, thuiszorg en andere disciplines. Met deze opschaling hopen we dat wel te bewerkstelligen De gemeente is bezig met de oprichting van gebiedsteams, introductie van Vlechtwerkers, etc ook hiermee moet de verbinding gezocht worden Ook de thuiszorg maakt kleinere, goedbereikbare teams. We willen bereiken: 1) continue goede (preventieve) zorg voor de 75+ in de thuissituatie. Waar mogelijk afschalen professionele zorg en uitbreiden zorg en ondersteuning in en door uitbreiding netwerk (zie acties en planning) 2) Eis voor deze goede zorg is structurele samenwerking met gemeente, thuiszorg, apothekers, zorgverzekeraar en anderen (ouderenorganisaties, fysio, GGZ, etc)--> opzetten ‘geriatrisch netwerk’. 3) De praktijkverpleegkundige ouderenzorg als casemanager rondom de kwetsbare oudere thuis. 4) In samenwerking met de gemeente een goede sociale kaart maken van de ouderenvoorzieningen in het dorp (en hoe bereikbaar). Het blijft lastig om een goede sociale kaart van ouderenvoorzieningen in de regio te maken. We hebben lang niet voldoende inzicht in de mogelijkheden die er zijn voor ouderen en het aanbod wisselt ook steeds. 5) Aandacht voor eenzaamheid, met name dit psychosociale aspect geeft reden tot kwetsbaarheid. Gezamenlijk iets opzetten om eenzaamheid tegen te gaan (niet iets ingewikkeld maar ouderen de mogelijkheid bieden om samen iets te doen, veel ouderen (met name de mensen tussen 65-85) die weduwe / weduwnaar zijn het moeilijk vinden om alleen te zijn. Voorheen deden zij alles met echtgeno(o)t(e).Veel mensen hebben behoefte aan een maatje (al dan wel of niet met liefde) om samen dingen mee te doen.bijv fietsen, vissen, wandelen, tv kijken, avondje weg enz.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
1540122021
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2017
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. M. Verschuur - Veltman MA
Verantwoordelijke organisatie:
Vereniging Langs de Linde