Mobiele menu

KOMPLEET 2.0

Projectomschrijving

Met het project KOMPLEET is op strategisch niveau regionaal een bestuurlijk netwerk gevormd op het gebied van ouderenzorg met verbinding naar de bestaande netwerkoverleggen zoals het VVT Platform Zuidoost-Brabant, de Zorgketen Dementie Eindhoven e.o. en Helmond. Dit bestuurlijk netwerk volgt ontwikkelingen en kan zo nodig een vertaalslag maken en regionaal implementeren op de werkvloer. In het netwerk is 1 kwaliteitsmodel leidend in de zorg voor kwetsbare ouderen.

Doel

In dit vervolgproject geven wij de lokale netwerken een boost door de praktijkondersteuner te ondersteunen bij de organisatie en invulling van netwerkbijeenkomsten. De ‘lessons learned’ worden doorontwikkeld en verwerkt in het protocol. 

Netwerkbijeenkomst

De fysieke netwerkbijeenkomst is geen doel op zich maar een middel dat dient als smeerolie in de samenwerking, dat bewezen vruchten afwerpt tijdens het Eerstelijns Kernteam (EKT) overleg en het Multi Disciplinair Overleg (MDO), en bij implementatie en gebruik van het ketenondersteuningssysteem (KOS). Hiermee wordt de zorg voor de kwetsbare ouderen en de ondersteuning van mantelzorgers met de keten gestroomlijnd georganiseerd.

Meer informatie

Website KOMPLEET

Verslagen


Eindverslag

De belangrijkste doelstelling van het project was een boost op het KOMPLEET-netwerksamenwerking rondom huisartsenpraktijken. Dit door praktijkondersteuners te ondersteunen bij de organisatie en invulling van brede netwerkbijeenkomsten. Deze dienen als smeerolie in de samenwerking van de keten Kwetsbare ouderen (meer informatie op: www.kompleet.nl).

Op basis van de ervaringen van het project KOMPLEET is het zorgprogramma Kwetsbare ouderen ontwikkeld. Een van de belangrijke randvoorwaarden in het zorgprogramma Kwetsbare ouderen is netwerksamenwerking met voor een groot deel een signalerende functie: welke ouderen zijn kwetsbaar? Wat is mogelijk in de zorg thuis? Zitten de zorgverleners op één lijn, en is dat ook de lijn van de patiënt en mantelzorger?
Op basis van casefinding en korte lijnen worden kwetsbare ouderen geïdentificeerd zodat de huisartsenpraktijk kan schakelen met de juiste professionals en hulpverleners in het netwerk, en vice versa.

In 2015 hebben de verschuivingen in het sociaal domein plaats gevonden (transities/ kanteling ingezet per 2015). Deze hebben een grote impact gehad op het veld door veranderingen in de wijkverpleegkundige zorg, in de taken en rollen van de gemeente (sociale wijkteams/ generalisten/ specialisten) én in de multidisciplinaire huisartsenzorg (oa Het roer moet om).

In de lokale setting gebeurt veel, de keten/ het netwerk is zoekend, in beweging, complex en (nog) onoverzichtelijk. Er wordt nog regelmatig naast elkaar, in plaats van met elkaar gewerkt. De aanpak van organisatie van een netwerkbijeenkomst zoals was voorzien, sluit dan niet automatisch aan op de praktijk. In sommige gemeenten nam de gemeente het initiatief om netwerkbijeenkomsten te organiseren. Dan is het niet zinnig om ook vanuit de huisartsenpraktijk een dergelijke netwerkbijeenkomst te initiëren. De (S1)wijkverpleegkundige heeft in de regio vorm gekregen in de tweede helft van het jaar 2015, en is lokaal zeer wisselend van de grond gekomen. Door de grote ingrijpende veranderingen voor m.n. gemeente en wijkverpleegkundigen en daarmee voor de huisartsenpraktijk was er minder tijd en urgentie voor het bijwonen of organiseren van netwerkbijeenkomsten. De wijkverpleegkundige is de eerste helft van 2015 vooral bezig geweest met het stellen van (her-)indicaties; de gemeente met het organiseren van sociale wijkteams. Ondertussen gaat de integrale patiëntenzorg door.
In een aantal huisartsenpraktijken is in 2015 (met vervolg in 2016) een stevige implementatieslag gemaakt voor wat betreft integrale zorg voor kwetsbare ouderen. Daar heeft het organiseren van goede zorg voor de kwetsbare patiënt een hoge prioriteit. De netwerksamenwerking komt op patiënt niveau sneller op gang en de sociale kaart is geüpdate en bijgesteld.
In huisartsenpraktijken waar het zorgprogramma geïmplementeerd is, hebben netwerkbijeenkomsten in allerlei vormen plaatsgevonden.
De veranderingen geven ook ruimte: de positionering van de rol van de huisarts en de samenwerking met ketenpartners (zowel cure als care) moet nu gebeuren. Dat vraagt visie en duidelijkheid over de invulling van de rol van de huisartsenpraktijk en de samenwerking in de keten. De zorggroepen spelen hierbij een belangrijke rol.

Samenvatting van de aanvraag

Met het project KOMPLEET is op strategisch niveau regionaal een bestuurlijk netwerk gevormd op het gebied van ouderenzorg met verbinding naar de bestaande netwerkoverleggen zoals het VVT Platform Zuidoost-Brabant, de Zorgketen Dementie Eindhoven e.o. en Helmond. In het netwerk KOMPLEET is één kwaliteitsmodel leidend in de zorg voor kwetsbare ouderen. Dit bestuurlijk netwerk volgt ontwikkelingen en kan zo nodig een vertaalslag maken en regionaal implementeren op de werkvloer. Met de subsidie van VIMP I geven wij de lokale netwerken een boost door de praktijkondersteuner te ondersteunen bij de organisatie en invulling van netwerkbijeenkomsten. De ‘lessons learned’ tijdens het project KOMPLEET worden doorontwikkeld en verwerkt in het protocol. Aan het eind van dit project functioneert 75% van de netwerkorganisaties optimaal (nu geschat 15%). Via kruisbestuiving (doordat ketenpartners ook in andere samenwerkingsverbanden werken), coaching, best practices en scholing. We streven naar tenminste één bijeenkomst in elk van de 30 samenwerkingsverbanden (gezondheidscentrum, huisartsenpraktijk, HOED of Hagro) gedurende de looptijd van de opschaling waarbij het samenwerkingsverband door de zorggroep wordt ondersteund bij organisatie en invulling van de netwerkbijeenkomst en de tools krijgt om vervolgbijeenkomsten te organiseren. De fysieke netwerkbijeenkomst is geen doel op zich maar een middel dat dient als smeerolie in de samenwerking, dat bewezen vruchten afwerpt tijdens het Eerstelijns Kernteam (EKT) overleg en het Multi Disciplinair Overleg (MDO), en bij de implementatie en het gebruik van het ketenondersteuningssysteem (KOS) Care2U. Uiteindelijk is het een middel waarmee de zorg voor de kwetsbare ouderen en de ondersteuning van mantelzorgers met de keten gestroomlijnd wordt georganiseerd.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
1540122131
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2015
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
E. van den Hende
Verantwoordelijke organisatie:
Praktijkondersteuning Zuid-Oost Brabant (CV)