Mobiele menu

Inrichten Schakelteam

Projectomschrijving

Steeds meer ouderen en chronisch zieken, maar ook jongeren en hun ouders hebben ondersteuning of zorg nodig. Het liefst thuis, in hun eigen omgeving. Zorg- en welzijnswerkers maken dit mogelijk.

De klant ziet echter veel verschillende gezichten. Thuiszorgmedewerkers, maatschappelijk werk, schuldhulpverleners en jongerenwerkers bezoeken de klant voor hulp bij wassen, wondverzorging, schulden en opvoeding. Daarom wil de Regionale Kruisvereniging West-Brabant een Schakelteam inrichten in Oudenbosch.

Doel
In dit project vormen welzijns- en thuiszorgmedewerkers één team dat de klanten in die kern bedient. De vraag van de klant staat centraal. De klant ontvangt zoveel mogelijk ondersteuning van dezelfde medewerker. Voor de klant ontstaat meer duidelijkheid in de vorm van één aanspreekpunt. Ook voor de medewerkers biedt het voordelen: er ontstaat een intern netwerk waarbinnen medewerkers klantvragen kunnen bespreken en medewerkers kunnen gebruikmaken van elkaars externe netwerken.

Verslagen


Eindverslag

Het project Schakelteam in de kern Oudenbosch van de gemeente Halderberge is een vervolgstap op het project De Wijkzuster terug. Beide projecten zijn een initiatief van de Regionale Kruisvereniging West-Brabant en uitgevoerd door Surplus in Zevenbergen.
Het Schakelteam is een samenwerking tussen de wijkzuster van Surplus Zorg en de maatschappelijk werker van Surplus Welzijn in Oudenbosch. Zij vormen over beide divisies heen een team, dat klanten die een combinatie van welzijns- en zorgvragen hebben samen bespreken en op basis van de dominante ondersteuningsvraag of zorgvraag bepalen wie de hoofdondersteuner of - begeleider van die klant wordt.
Het Schakelteam wordt ook na de projectperiode voortgezet en verder uitgebreid over de rest van het werkgebied van Surplus.

Op initiatief van de Regionale Kruisvereniging West-Brabant (een onafhankelijke kruisvereniging) zijn in West-en
Midden-Brabant projecten "De wijkzuster terug " gestart, waarvan twee projecten zijn gefinancierd door ZonMW. De
Kruisvereniging heeft als vervolg op die projecten het initiatief genomen tot het project ‘Inrichten Schakelteam’. Aan dit project nemen naast de Kruisvereniging de Stichting Surplus en de gemeente Halderberge deel. Het Schakelteam zal ingericht worden binnen de Stichting Surplus.
De Kruisvereniging heeft de wens om haar leden optimaal te bedienen. Uit het inmiddels landelijk bekende project ‘De
Wijkzuster terug’ is gebleken dat vraaggestuurde zorg zowel voor de cliënt als ook vanuit bedrijfsmatig perspectief meerwaarde oplevert boven de aanbod- en organisatie gestuurde zorg. De Kruisvereniging verwacht de kwaliteit van dienstverlening voor haar leden bovenop de verbeterde dienstverlening vanuit het Wijkzusterconcept, nog verder te verbeteren door een integrale benadering vanuit een multidisciplinair team. Hierbij krijgt de klant zo weinig mogelijk mensen over de vloer,
heeft zo weinig mogelijk gezichten aan het werk en stelt slechts één keer zijn vraag. Daarvoor is nodig dat verschillende disciplines op een methodische wijze samenwerken vanuit één intake en één (zorg)dossier. Voor dit project is gekozen voor het samenvoegen van de disciplines zorg en welzijn tot één integraal team: het Schakelteam.
Het inrichten van en het werken in het Schakelteam betekent een ontwikkeling van monodisciplinair naar multidisciplinair
werken. De twee disciplines zorg en welzijn gaan van werken in gescheiden teams naar het werken in één integraal team. In het project worden structuur en methodieken gelijkgeschakeld en tijdens het proces zal onvermijdelijk een cultuurverandering plaatsvinden.
Om te leren van het project en het proces worden verslagen gemaakt van overleggen, worden vragenlijsten afgenomen en
worden audits gehouden. Om de verwachte opbrengsten en resultaten van het project te meten worden kosten en baten van het Schakelteam onderzocht. In opdracht van de Kruisvereniging monitort en bewaakt de projectleider het proces, zij stuurt op voortgang en rapporteert aan de Kruisvereniging.
Het eindresultaat is een nieuw concept: een op elkaar afgestemd integraal team zorg en welzijn.
Trefwoorden :
Vraag gestuurd; wijkgericht; integraal; eigen kracht; integratie zorg en welzijn

Samenvatting van de aanvraag

Op initiatief van de Regionale Kruisvereniging West-Brabant (een onafhankelijke kruisvereniging) zijn in West-en Midden-Brabant projecten "De wijkzuster terug " gestart, waarvan twee projecten zijn gefinancierd door ZonMW. De Kruisvereniging heeft als vervolg op die projecten het initiatief genomen tot het project ‘Inrichten Schakelteam’. Aan dit project nemen naast de Kruisvereniging de Stichting Surplus, de gemeente Halderberge en de opleiders ROC West-Brabant en Avans Hogeschool deel. Het Schakelteam zal ingericht worden binnen de Stichting Surplus. De Kruisvereniging heeft de wens om haar leden optimaal te bedienen. Uit het inmiddels landelijk bekende project ‘De Wijkzuster terug’ is gebleken is dat vraag gestuurde zorg zowel voor de cliënt als ook vanuit bedrijfsmatig perspectief meerwaarde oplevert boven de aanbod- en organisatie gestuurde zorg. De Kruisvereniging verwacht de kwaliteit van dienstverlening voor haar leden bovenop de verbeterde dienstverlening vanuit het Wijkzusterconcept, nog verder te verbeteren door een integrale benadering vanuit een multidisciplinair team. Hierbij krijgt de klant zo weinig mogelijk mensen over de vloer, heeft zo weinig mogelijk gezichten aan het werk en stelt slechts één keer haar vraag. Daarvoor is nodig dat verschillende disciplines op een methodische wijze samenwerken vanuit één intake en één (zorg)dossier. Voor dit project is gekozen voor het samenvoegen van de disciplines zorg en welzijn tot één integraal team: het Schakelteam. Het inrichten van en het werken in het Schakelteam betekent een ontwikkeling van monodisciplinair naar multidisciplinair werken. De twee disciplines zorg en welzijn gaan van werken in gescheiden teams naar het werken in één integraal team. In het project worden structuur en methodieken gelijkgeschakeld en tijdens het proces zal onvermijdelijk een cultuurverandering plaatsvinden. Om te leren van het project en het proces worden verslagen gemaakt van overleggen, worden vragenlijsten afgenomen en worden audits gehouden. Om de verwachte opbrengsten en resultaten van het project te meten worden kosten en baten van het Schakelteam onderzocht. In opdracht van de Kruisvereniging monitort en bewaakt de projectleider het proces, zij stuurt op voortgang en rapporteert aan de Kruisvereniging. Het eindresultaat is een nieuw concept: een op elkaar afgestemd integraal team zorg en welzijn.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
154012301
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2012
2013
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. C.M.E. Dierick-van Pottelberghe
Verantwoordelijke organisatie:
Regionale Kruisvereniging West-Brabant