Mobiele menu

IJburg, zorg zonder scheidslijnen: bekostigingsmodel met shared savings module

Projectomschrijving

In de Amsterdamse wijk IJburg wordt al ruim 10 jaar een integrale wijkgerichte aanpak toegepast voor mensen met meervoudige en/of complexe problemen. Deze integrale aanpak heeft concreet vorm gekregen in het IJ-office: een platform voor het herkennen van meervoudig complexe problemen en het ondersteunen van de betreffende burgers én professionals door het versterken van de 0e en 1e lijn.

Meerwaarde IJ-office

In dit project hebben het IJ-office en TNO inzichtelijk gemaakt wat de meerwaarde is van het IJ-office door de succesvolle elementen uit de aanpak te benoemen en de mogelijke financieringsbronnen te verkennen.

Opbrengsten

  • Een doelmatiger ingericht werkproces door onder andere meer mogelijkheden te creëren voor vroegtijdige terugverwijzing naar ‘lichtere vormen’ van zorg en maatschappelijk werk.
  • Inzicht in wat de kosten en effecten zijn van het IJ-office, uitgaande van de aangebrachte verbeteringen.
  • Een voorgestelde bekostiging voor de integrale samenwerking op IJburg.
  • Een update van de succesvolle elementen van het IJ-office, het aantal cliënten en de samenwerkingspartners.

Producten

Titel: Financiële borging van de coördinatiefunctie op IJburg
Titel: SAMENWERKING OP IJBURG
Titel: De Samenwerking op IJburg: Kansen voor de Toekomst

Verslagen


Eindverslag

In de Amsterdamse wijk IJburg wordt al ruim 10 jaar een integrale wijkgerichte aanpak toegepast voor mensen met meervoudige en/of complexe problemen. Deze integrale aanpak heeft concreet vorm gekregen in het IJ-office: een platform voor het herkennen van meervoudig complexe problemen en het ondersteunen van de betreffende burgers én professionals door het versterken van de 0e en 1e lijn.

Het doel van deze VIMP is (1) ontwikkelingen, (2) implementeren (3) borgen en (4) verspreiden van de succesvolle elementen uit de werkwijze van het IJ-office en bekostiging daarvan via de gemeente Amsterdam. Het IJ-office en TNO hebben inzichtelijk gemaakt wat de meerwaarde is van het IJ-office door de succesvolle elementen uit de aanpak te benoemen en de mogelijke financieringsbronnen te verkennen.

Tijdens de uitvoering van deze VIMP is:
- het werkproces doelmatiger ingericht door onder andere meer mogelijkheden te creëren voor vroegtijdige terugverwijzing naar ‘lichtere vormen’ van zorg en maatschappelijk werk;
- een update gegeven van de succesvolle elementen van het IJ-office, het aantal cliënten en de samenwerkingspartners;
- inzichtelijk gemaakt wat de kosten en effecten zijn van het IJ-office, uitgaande van de aangebrachte verbeteringen.
- een bekostiging voorgesteld voor de integrale samenwerking op IJburg.

Het is niet gelukt om binnen de projectperiode het IJ-office financieel te borgen, dat wil zeggen afspraken te maken over de reguliere bekostiging en shared savings. Dit kan pas weer in de nieuwe inkoopcyclus voor 2016 gerealiseerd worden en valt daarom buiten de looptijd van dit project.

In het kader van de verspreiding heeft het IJ-office ervaringen en kennis uitgewisseld met andere initiatieven van integrale zorg en welzijn in de gemeente Amsterdam, zoals Beter Samen in Noord en Samen Doen. Het doel van deze uitwisseling was om te leren van elkaar en te begrijpen wat de sterke en zwakke punten zijn van ieders aanpak. De projectleiding van het IJ-office en Beter Samen in Noord hebben gedurende de uitvoering van deze VIMP in twee bijeenkomsten kennis en ervaring uitgewisseld.

Samenvatting van de aanvraag

De VIMP-aanvraag is een vervolg op het ZonMW-project ‘IJburg, zorg zonder scheidslijnen’ (projectnummer 154012223). Het doel van deze VIMP is de ontwikkeling, implementatie, borging en verspreiding van een bekostigingsmodel met shared savings module voor meervoudig complexe zorg. Dit bekostigingsmodel met sharedsavingsmodule zal gebaseerd zijn op bewijs (evidence) dat de coördinatiefunctie van het IJ-office op IJburg maatschappelijke meerwaarde heeft in de zin dat deze leidt tot betere zorg en een gezondere meer zelfredzame populatie. Dit project biedt de mogelijkheid om het implementatieproces te evalueren en de effecten van het bekostigingsmodel vast te stellen. Daarnaast zal het project gericht zijn op de borging van het bekostigingsmodel met shared savings module. Verkend wordt of voor het Zvw- en AWBZ-deel aanspraak kan worden gemaakt op de NZa-beleidsregel Innovatie (AL/BR-0011).Voor het WMO-deel wordt samenwerking gezocht met Stadsdeel Oost van de gemeente Amsterdam. Tot slot zal de verspreiding van het bekostigingsmodel IJburg gevolgd worden. De resultaten van de ontwikkeling, implementatie en borging van het relatief ‘eenvoudige’ bekostigingsmodel in IJburg leveren concrete ervaringsinformatie voor het tot stand brengen van ‘ingewikkeldere’ bekostigingsmodellen voor integrale zorg en dienstverlening, zoals in Amsterdam Noord en andere regio’s in Nederland. Eindproducten van de VIMP zijn: 1. Inzicht in de effectiviteit van de coördinatiefunctie van IJburg voor de gezondheid en zelfredzaamheid van de populatie. 2. Een beschreven bekostigingsmodel uitgaande van evenredige bekostiging en shared savings voor het IJ-office. 3. Een onderbouwde aanvraag bij de NZa voor IJ-office als experiment in het kader van de beleidsregel Innovatie. 4. Concrete ervaringsinformatie voor het tot stand brengen van ‘ingewikkeldere’ bekostigingsmodellen voor integrale zorg en dienstverlening in de rest van het land. Opbrengsten van deze VIMP zijn relevant voor opzet en financiering van de aanpak van meervoudig complexe zorg elders in het land, in het bijzonder voor de ontwikkeling van de integrale aanpak in Amsterdam Noord(proeftuin Beter Samen in Noord). Resultaten van de VIMP zullen worden gepubliceerd en overdraagbaar gemaakt voor zorgaanbieders, verzekeraars en beleidsmakers die betrokken zijn bij de opzet van aanpakken van integrale zorg voor bewoners met meervoudig en/of complexe zorgvragen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
1540122231
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2015
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. J.A.G.M. van Genabeek
Verantwoordelijke organisatie:
TNO