Mobiele menu

Huisartsenpraktijk heeft eigen thuiszorgteam.

Projectomschrijving

Doel
Huisarts en wijkverpleegkundige zetten het thuiszorgteam op, om een antwoord te vinden op de toenemende, complexe zorgvaag van ouderen.

Het thuiszorgteam vormt één aanspreekpunt en biedt:

  • korte lijnen
  • bekende gezichten aan het bed
  • herwaardering kwaliteiten van wijkverpleegkundige
  • preventie
  • continuïteit van zorg
  • werken met zorgplannen
  • betrekken van de patiënt bij de zorg
  • gebundelde krachten uit meerdere disciplines
  • gezamenlijke huisbezoeken


Doelgroep
De doelgroep bestaat uit patiënten van 65 jaar en ouder. Zij hebben vaak complexe zorgvragen. De huisartsen signaleren bij deze leeftijdsgroep veel problemen. De eerstelijns-ouderenzorg is in dat opzicht voor verbetering vatbaar.

Het project start met de patiënten van 65 jaar en ouder, die zelfstandig wonen in wooncomplex Valkendaal in Nieuwerkerk a/d IJssel (n=17).

Producten

Titel: Patientveiligheidskaart NPCF
Link: http://www.mijnzorgveilig.nl/kaart/patienten/index.php
Titel: Zelfmanagementidee
Titel: Registratieformulier Preventief Huisbezoek
Titel: De eerste praktijkprojecten van het ZonMw-programma Op één lijn
Auteur: Gerda v Beek
Magazine: de eerstelijns, magazine voor de samenwerkende zorgverlene
Titel: Samenwerking huisartsenpraktijk en thuiszorgteam
Auteur: Lia Donkers
Magazine: Stroomlijn

Verslagen


Eindverslag

'Huisartsenpraktijk heeft eigen thuiszorgteam'

De wijkverpleegkundige vormt samen met de door haar aangestuurde medewerkers het thuiszorgteam. Dit team is vanuit de thuiszorgorganisatie gekoppeld aan onze huisartsenpraktijk.

Doel van dit project is om te onderzoeken of door het inzetten van het thuiszorgteam de huisarts in staat zal zijn om de alsmaar toenemende zorgvraag van thuiswonende ouderen op te vangen.

Het thuiszorgteam heeft het afgelopen jaar resultaat geboekt met het opzetten van de 'Patientenzorg nieuwe stijl', het opsporen van kwetsbare ouderen in de wijk, de invoering van het 'Actueel medicatieoverzicht' en met de introductie van 'Zelfmanagement' bij patienten/clienten en medewerkers van de thuiszorg.

Samenvatting van de aanvraag

In de deelgemeente Nieuwerkerk aan den IJssel besluiten huisarts en wijkverpleegkundige een nieuw samenwerkingsverband op te zetten, het thuiszorgteam aangestuurd vanuit de huisartsenpraktijk. Het team opereert dichtbij de huisartsenpraktijk en bestaat uit één huisarts en één wijkverpleegkundige, de kerngroepleden. Het team heeft korte lijnen, levert bekende gezichten aan het bed, herwaardeert de kwaliteiten van de wijkverpleegkundige, doet aan preventie, staat garant voor continuïteit, werkt met zorgplannen, betrekt de cliënt/patiënt in de zorg, gedraagt zich als een onderneming en bundelt krachten uit meerdere disciplines (in feite onze visie op zorg voor ouderen). Dit nieuwe samenwerkingsverband moet de spil worden van de nieuwe ouderenzorg in onze eerste lijn. Sterk van structuur en uitstraling. Een aanspreekpunt ook voor de andere disciplines. Alsmede een inspiratie voor bijvoorbeeld andere huisartsenpraktijken en thuiszorgorganisaties. De doelgroep bestaat uit alle patiënten van 65 jaar en ouder ingeschreven bij de huisartsenpraktijk van Duiverman en De Heer. Het project zal kleinschalig beginnen en starten met de patiënten van 65 jaar en ouder, die zelfstandig in wooncomplex Valkendaal wonen (n=17). Gemiddeld hebben patiënten in huisartsenpraktijk Duiverman en de Heer 5,7 keer per jaar contact met hun huisarts. Voor de patiënten van 65 jaar en ouder, woonachtig in Valkendaal blijkt dat zij gemiddeld 25,2 contacten hebben per jaar. Deze groep patiënten maakt dus fors vaker gebruik van de huisartsenzorg in vergelijking met de ‘gemiddelde’ patiënt ingeschreven bij huisartsenpraktijk Duiverman en de Heer. De huisartsen lopen regelmatig aan tegen medicatiefouten, verwaarlozing van ouderen, inadequate signalering, onnodige visites van de huisartsenpost, verlies aan vertrouwen bij de ouderen, vergeten bezoeken aan specialisten, onduidelijkheid over taakverdeling tussen huisarts en thuiszorg, onvrede over WMO, onnodig beperkte zelfredzaamheid, ouderen die niet weten wanneer en hoe de huisarts gebeld moet worden, zaken worden dubbel of niet gedaan, onnodige ziekenhuisopnames enz. Hieruit blijkt dat de eerstelijns ouderenzorg voor verbetering vatbaar is. Met dit projectvoorstel hopen we te kunnen laten zien wat het oplevert om een nieuwe samenwerkingsverband op te zetten met nieuwe taken en kenmerken. En of we met deze samenwerkingsverband de kwaliteit en de doelmatigheid van de ouderenzorg gunstig kunnen veranderen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
154012107
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2011
2013
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
E.A.M. de Heer
Verantwoordelijke organisatie:
Praktijk Duiverman