Mobiele menu

Behoud en versterken van multidisciplinaire eerstelijnsgezondheidszorg (zorg, welzijn en wonen) dichtbij huis en afgestemd op de populatie, in een kleine kern op het platteland.

Projectomschrijving

Doel
Realisatie van een woonservicepunt. Een centrale ruimte in het dorp waar alle bewoners terecht kunnen. Deze omvat:

  • Een zorgsteunpunt, waar eerstelijnszorgverleners multidisciplinair samenwerken.
  • Een wijksteunpunt. Met zorggeschikte woningen, thuiszorg, dagverzorging, dagbesteding, welzijn en preventie.

Uitvoering vindt plaats in verschillende fasen. Betreffende het zorgsteunpunt gaat het vooral om de wijze van samenwerking, juridische structuur, de functies in het zorgsteunpunt, het multifunctioneel gebruik maken van ruimten, gezamenlijk beheer, gezamenlijke programmering etc.


Doelgroep
Het woonservicepunt richt zich op de inwoners van Dreumel e.o. Het woonservicepunt biedt een volledig pakket aan welzijn en zorg. Daardoor kunnen mensen in kleine kernen blijven wonen. In het bijzonder is er aandacht voor de oudere, hulpbehoevende alleenwonende patiënt.

Producten

Titel: plan kennisbijeenkomsten
Titel: info avond najaar 2013
Titel: toetreding gezondheidscentrum
Titel: intentieovereenkomst
Titel: betrokkenheid-zorgverzekeraar
Titel: visiedocument
Titel: vraag en aanbodanalyse
Titel: presentatie Kring-apotheek West Maas en Waal locatie Dreumel
Titel: filmpje ADL praktijk kalimba
Titel: psychologenpraktijk Maas en Waal Beneden Leeuwen
Titel: voorstellen logopedie

Verslagen


Eindverslag

De doelstelling van ons project luidt als volgt: onderzoek en uitvoering naar de haalbaarheid van kleinschalige multidisciplinaire eerstelijnsgezondheidszorg in Dreumel (plattelandsgemeente). De zorgverleners in Dreumel willen zorg en welzijn op een kwalitatief hoog niveau blijven verlenen en versterken afgestemd op de populatie.
Met deze doelstelling zijn we in 2010 gestart. Enthousiast en vol ambitie. In de afgelopen jaren is ons projectdoel blijven staan, maar een deel van de uitgangspunten en randvoorwaarden zijn gewijzigd. Het plan op de oorspronkelijke locatie bleek niet haalbaar te zijn. Dat betekent dat het gezondheidscentrum uiteindelijk op een andere locatie in het centrum van Dreumel gebouwd zal gaan worden. Dit heeft gezorgd voor een focus op de ‘bouwkant’ van het project. Voor de zorgverleners een essentieel punt in het hele project omdat de voorwaarden waar tegen gehuurd kan worden tevens de haalbaarheid van het project betekenen. De betrokken zorgverleners hebben daarom de focus vooral op de bouwkant gericht en tijdstechnisch was het daardoor niet uitvoerbaar om de werkgroepen verder te laten gaan met de uitwerking. Dit heeft er ook voor gezorgd dat een aantal activiteiten en taken van de werkgroepen zijn opgeschoven. In de afgelopen periode zijn weer veel stappen gezet in de richting van daadwerkelijk start van de bouw. Daarnaast is in gezamenlijke bijeenkomsten de visie vastgesteld. Door kartrekkersgroep documenten opgesteld over besluitvorming, intentie, toetreding en zijn door deze groepen de werkgroepen en andere activiteiten om de doelstelling te bereiken gecoördineerd. Een groot deel van de voorgenomen stappen hebben we kunnen zetten, zoals vraag- en aanbod analyse, keuzes in cliënten participatie zijn gemaakt. Zorginhoud heeft lijnen uitgezet om elkaar inhoudelijk meer te kunnen vinden. En communicatie is bezig met de ontwikkeling van een gezamenlijke website. Het proces tot nu toe heeft een duidelijk binding met elkaar opgeleverd. Door het project zijn zorgverleners elkaar beter gaan kennen en weten daardoor ook veel beter welke patiënten ze naar elkaar kunnen doorverwijzen. Het project is in feite pas echt helemaal klaar als we allen onder één dak met veel plezier inhoudelijk samenwerken. Dat we dat vanuit onze gedeelde visie daadwerkelijk kunnen uitvoeren. Dus veel stappen zijn gezet, maar er zijn nog wel wat (bouw) hobbels te nemen.

Als betrokkenen bij het project behoud en versterking van multidisciplinaire eerstelijnsgezondheidszorg zijn we aan de slag gegaan met de uitvoering van de verschillende stappen in het plan van aanpak. De stappen die (deels) uitgewerkt zijn: de ontwikkeling van gezamenlijke visie, vraag en aanbod analyse, verkenning van mogelijkheden voor cliëntenparticipatie en de haalbaarheid van het centrum. In de verschillende werkgroepen zijn verschillende stappen gemaakt. In de loop van 2011 heeft de woningbouwcoöperatie nieuwe overwegingen moeten maken in verband met de financiële haalbaarheid van het te realiseren plan. Dat betekent dat het zorgsteunpunt uiteindelijk op een andere locatie in het centrum van Dreumel gebouwd zal gaan worden. Dit heeft gezorgd voor een focus op de ‘bouwkant’ van het project. Voor de zorgverleners een essentieel punt in het hele project omdat de voorwaarden waar tegen gehuurd kan worden tevens de haalbaarheid van het project betekenen. De betrokken zorgverleners hebben daarom de focus vooral op de bouwkant gericht en tijdstechnisch was het daardoor niet uitvoerbaar om de werkgroepen verder te laten gaan met de uitwerking. Daarnaast is de definitieve invulling ook bepalend voor afspraken die in de samenwerking gemaakt moeten worden. De kartrekkersgroep van zorgverleners heeft in de betreffende periode vergaderd en lijnen uitgezet. Een extern adviseur is nu aangetrokken om de bouw te begeleiden. Dit wordt door de betrokken zorgverleners zelf bekostigd.
Wat betekent de gewijzigde locatie voor het project? De consequenties voor het project is dat de uitwerking van de verschillende werkgroepen als het gaat om de inhoud van samenwerking vertraagd zijn, maar op korte termijn volop aan de slag kunnen met het realiseren van de doelstellingen van de verschillende werkgroepen. De oorspronkelijke doelstelling van het project blijft ongewijzigd, namelijk behoud en versterken van multidisciplinaire eerstelijnsgezondheidszorg (zorg, welzijn en wonen) dichtbij huis en afgestemd op de populatie, in een kleine kern op het platteland. In de ideale situatie bevindt het zorgsteunpunt (gezondheidscentrum) en het wijksteunpunt (zorggeschikte woningen, thuiszorg, dagverzorging) zich onder één dak. Dit punt is in het nieuwe plan losgelaten. In de nieuwe situatie liggen zorgsteunpunt en wijksteunpunt 150 meter uit elkaar. In de uitwerking van de samenwerking binnen het zorgsteunpunt en de samenwerking tussen zorgsteunpunt en wijksteunpunt zal extra aandacht zijn voor deze 150 meter ‘afstand’ en wat dat in de praktijk voor belemmeringen in de samenwerking zou kunnen zorg. De zorgverleners zullen in de komende periode de gesprekken met de betrokken projectontwikkelaar naar verwachting positief kunnen afronden. Tegelijkertijd zal de focus verder liggen bij de inhoud van samenwerking en binnen welke structuur die samenwerking tot zijn recht kan komen.

Samenvatting van de aanvraag

In Dreumel, gemeente West Maas en Waal, wordt al enige tijd gewerkt aan de ontwikkeling van een woonservicepunt bij en met zorgcentrum St. Barbara. St. Barbara is een kleinschalig zorgcentrum (30 plaatsen, waarvan 6 à 7 plaatsen voor mensen met een psychogeriatrische zorgvraag). Het traject heeft stil gelegen vanwege ontwikkelingen rondom de locatie van de huidige basisschool. Nu duidelijk is dat de basisschool verplaatst wordt, komt er fysieke ruimte om de realisatie van een woonservicepunt te onderzoeken en te realiseren. Het woonservicepunt omvat de ontwikkeling van een multidisciplinaire zorgsteunpunt, waarin een pallet aan eerstelijns zorgverleners gaat samenwerken, naast de ontwikkeling van een wijksteunpunt. Dit laatste omvat o.a. de ontwikkeling van zorggeschikte woningen, thuiszorg, dagverzorging, dagbesteding, welzijn en preventie. Het woonservicepunt wordt beschouwd als een centraal gelegen ruimte in het dorp waar bewoners terecht kunnen. Onderzoek, naast praktische bijeenkomsten o.l.v. de gemeente moeten duidelijk maken of, en hoe door intensieve samenwerking, het pakket en niveau aan welzijn en zorg in Dreumel gehandhaafd kan blijven, maar vooral versterkt kan worden. Hierdoor kunnen mensen in de kleine kernen blijven wonen en hoeven niet langer te verhuizen naar een andere kern / dorp / gemeente wanneer zij afhankelijk worden van welzijn en zorg. In het bijzonder zal aandacht geschonken worden aan kwetsbare doelgroepen binnen de patiëntenpopulatie. Het betreft hier dan de oudere, hulpbehoevende alleenwonende patiënt. Voor het project is een projectstructuur opgezet die de verschillende fasen in het traject uit gaan werken. Het traject wordt in verschillende fasen uitgevoerd. Start is ontwikkeling van visie en vraag en aanbod analyse. Van alle activiteiten is het vooraf van belang om kritisch te kijken naar de minimum omvang van de (zorg)vraag. Dit heeft o.a. met de exploitatie, populatie, personeelsinzet, de financieringsvoorwaarden en de haalbaarheid te maken. Betreffende het zorgsteunpunt, gaat het vooral om de wijze van samenwerking, juridische structuur, de functies in het zorgsteunpunt, het multifunctioneel gebruik maken van ruimten, gezamenlijk beheer, gezamenlijke programmering etc. Het geheel vraagt om een zorgvuldig en goed opgebouwde aanpak en begeleiding. Aan ZonMw wordt met name voor dit traject een bijdrage gevraagd.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
154012108
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2010
2013
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M.W. Leest
Verantwoordelijke organisatie:
Kring-apotheek West Maas en Waal