Mobiele menu

International Classification of Functioning in Primary Care (ICF-PC) in elderly patients with chronic diseases: psychometric properties and the influence on health outcomes.

Projectomschrijving

Chronische aandoeningen en multimorbiditeit komen steeds meer voor en dit vraagt om een nieuwe benadering dan enkel een traditionele ziektegerichte. De kwaliteit van leven bij mensen met multimorbiditeit wordt vaker bepaald door zelfredzaamheid, zingeving en participatie, dan door een succesvolle behandeling van de ziekte zelf. Daarom moeten we onze aandacht veel meer richten op aspecten gerelateerd aan gedrag en gezondheid.

Doel

In dit onderzoeksproject testen we een nieuw digitaal meetinstrument (de ICF-PC) waarmee we gedrag en gezondheid in kaart kunnen brengen bij ouderen met chronische aandoeningen. Dit innovatieve meetinstrument geeft direct feedback en advies aan patiënten. Wanneer blijkt dat het instrument een positieve invloed heeft op het dagelijkse functioneren en de kwaliteit van leven van ouderen met multimorbiditeit dan kan het gebruikt worden om de zorg voor deze patiënten verder te verbeteren.

Resultaat

In dit project hebben we een vragenlijst ontwikkeld om het functioneren in kaart te brengen bij patiënten (55+) met chronische aandoeningen en multimorbiditeit in de huisartsenpraktijk. Door gebruik van de vragenlijst gaat het gesprek tussen de huisarts en patiënt meer over het dagelijks functioneren in plaats van alleen maar over ziekte. Hiermee wordt de zorg meer persoonsgericht. We hebben de vragenlijst samen met patiënten ontwikkeld om er voor te zorgen dat patiënten de vragen begrijpen en kunnen beantwoorden. De vragenlijst blijkt valide en betrouwbaar.

Consultatie tool

Door middel van interviews met huisartsen, praktijkondersteuners en patiënten transformeerden we de vragenlijst naar een ‘consultatie tool’ in de huisartsenpraktijk. Uit de resultaten bleek dat zowel patiënten als praktijkondersteuners de consultatie tool een bruikbaar instrument en een zinvolle toevoeging vinden tijdens het gesprek zeker wanneer deze ingepast wordt in de bestaande zorg voor patiënten met chronische ziektes. Op dit moment onderzoeken we de toepasbaarheid en het potentiële effect van de consultatie tool bij 60 patiënten met chronische aandoeningen in de huisartsenpraktijk.

Interview

Meer weten over het meetinstrument en het daarop gebaseerde gespreksinstrument? Lees het interview met huisarts Simone Postma. Daarin beschrijft ze ook de meerwaarde van de combinatie van de huisartsopleiding en het doen van onderzoek.

> Lees het interview

Aanbevelingen

De ontwikkelde PCFS is een veelbelovend meet- en gespreksinstrument om het functioneren van oudere patiënten (55+) in kaart te brengen en te meten. Het kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden:

  • De ICF-gerelateerde vragen van de PCFS geven een volledig inzicht in het functioneren van de patiënt en kunnen gebruikt worden om meer te focussen op de consequenties van de chronische ziekten op het dagelijks functioneren zelf. Gebruik van de PCFS helpt daarbij om de bestaande ziektegerichte zorg voor patiënten met chronische ziekte en multimorbiditeit in de huisartsenpraktijk meer persoonsgericht te maken.
  • In de dagelijkse huisartsenpraktijk kan de PCFS ook als een meetinstrument worden gebruikt om het functioneren van patiënten in maat en getal uit te drukken. Hierdoor kan de huisarts in de nog steeds toenemende groep van patiënten met chronische ziekte en multimorbiditeit snel en makkelijk een onderscheid maken tussen patiënten die redelijk functioneren en patiënten met een ernstig verminderd functioneren.
  • Daarnaast helpt de PCFS om data rondom het functioneren van patiënten in de huisartsenpraktijk op een gestructureerde wijze te verzamelen, monitoren, registreren en te classificeren, waardoor er in de eerstelijnsgeneeskunde meer onderzoek kan worden gedaan naar het functioneren bij patiënten met chronische ziekten en multimorbiditeit.
  • De PCFS is doorontwikkeld naar een consultation tool. Na het invullen van de elektronische vragenlijst wordt een internet-based feedback formulier gegenereerd van de PCFS met een samenvatting van de individuele resultaten wat gebruikt kan worden in het consult tussen de POH en oudere patiënt om meer inzicht te krijgen in de gevolgen van de chronische ziekten op het dagelijkse functioneren van de oudere patiënt.

Items PCFS opgenomen in internationaal classificatiesysteem (ICPC-3)

Uiteindelijk zijn de items van de PCFS ook opgenomen in de ICPC-3, het internationale classificatiesysteem wat door huisartsen wordt gebruikt, om de verschillende aspecten van het functioneren een centrale rol te geven in de eerstelijnszorg.

Producten

Titel: Persoonsgerichte classificatie
Auteur: Fijtje Koets
Magazine: Huisarts & Wetenschap
Link: https://www.henw.org/artikelen/persoonsgerichte-classificatie
Titel: De toepasbaarheid van een nieuw ontwikkelde ICF-vragenlijst voor patiënten met chronische ziekten in de huisartsenpraktijk
Auteur: Simone Postma
Titel: The development of an ICF-based questionnaire for patients with chronic morbidity in primary care
Auteur: Postma, Schers, Olde Hartman
Titel: Functioneren en context in de huisartsenpraktijk: hoe kunnen we de behoeftes van onze patienten beter begrijpen?
Auteur: Simone Postma
Titel: The development of an ICF-based questionnaire for patients with chronic morbidity in primary care
Auteur: Simone Postma
Titel: Primary care functioning scale showed validity and reliability in patients with chronic conditions: a psychometric study
Auteur: Postma SAE, Schers H, Ellis JL, van Boven K, Napel HT, Stappers H, Olde Hartman TC, Gerritsen DL.
Magazine: Journal of Clinical Epidemiology
Titel: The development of an ICF-based questionnaire for patients with chronic conditions in primary care
Auteur: Postma, S.A.E., van Boven, K., ten Napel, H., Gerritsen, D.L., Assendelft, W.J.J., Schers, H., olde Hartman, T.C.
Magazine: Journal of Clinical Epidemiology
Titel: Persoonsgerichte aandacht bij multimorbiditeit: Nieuw onderzoek
Auteur: Postma S
Magazine: Huisarts & Wetenschap

Verslagen


Eindverslag

Tijdens de eerste fase van dit project hebben we een vragenlijst ontwikkeld voor gebruik in de huisartsenpraktijk voor patiënten met chronische aandoeningen. De vragenlijst is geheel gebaseerd op de International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF); een classificatiesysteem waarmee het functioneren en de context van een patiënt kan worden beschreven. Met de vragenlijst willen we bereiken dat het gesprek tussen de huisarts en patiënt meer gaat over het dagelijks functioneren in plaats van alleen maar over ziekte. We willen de zorg hiermee meer persoonsgericht maken en beter laten aansluiten bij de patiënt. We hebben de vragenlijst samen met patiënten ontwikkeld door middel van cognitieve interviews waarbij we hebben onderzocht of patiënten de vragen begrepen en konden beantwoorden. Vervolgens hebben we een hoge mate van validiteit en betrouwbaarheid van de vragenlijst kunnen aantonen in een grote studie waarbij we de vragenlijst door ruim 500 patiënten met chronische aandoeningen hebben laten invullen. Als volgende stap hebben we door middel van interviews met huisartsen, praktijkondersteuners en patiënten onderzocht of we de vragenlijst en de resultaten kunnen transformeren naar een ‘consultatie tool’ in de huisartsenpraktijk. Uit de resultaten is gebleken dat zowel patiënten als praktijkondersteuners de consultatie tool een bruikbaar instrument vinden om tijdens het gesprek meer inzicht te krijgen in het functioneren van de patiënt en dat de consultatie tool een zinvolle toevoeging geeft als deze kan worden geïntegreerd met de bestaande zorg voor patiënten met chronische ziektes. Op dit moment analyseren we in een pilot randomized control trial de toepasbaarheid en het potentiële effect van de consultatie tool bij 60 patiënten met chronische aandoeningen in de huisartsenpraktijk.

Tijdens de eerste fase van dit project hebben we een vragenlijst ontwikkeld voor gebruik in de huisartsenpraktijk voor patiënten met chronische aandoeningen. De vragenlijst is geheel gebaseerd op de International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF); een classificatiesysteem waarmee het functioneren en de context van een patiënt kan worden beschreven. Met de vragenlijst willen we bereiken dat het gesprek tussen de huisarts en patiënt meer gaat over het dagelijks functioneren in plaats van alleen maar over ziekte. We willen de zorg hiermee meer persoonsgericht maken en beter laten aansluiten bij de patiënt. We hebben de vragenlijst samen met patiënten ontwikkeld door middel van cognitieve interviews waarbij we hebben onderzocht of patiënten de vragen begrepen en konden beantwoorden. Vervolgens hebben we een hoge mate van validiteit en betrouwbaarheid van de vragenlijst kunnen aantonen in een grote studie waarbij we de vragenlijst door ruim 500 patiënten met chronische aandoeningen hebben laten invullen. Als volgende stap hebben we door middel van interviews met huisartsen, praktijkondersteuners en patiënten onderzocht of we de vragenlijst en de resultaten kunnen transformeren naar een ‘consultatie tool’ in de huisartsenpraktijk. Uit de resultaten is gebleken dat zowel patiënten als praktijkondersteuners de consultatie tool een bruikbaar instrument vinden om tijdens het gesprek meer inzicht te krijgen in het functioneren van de patiënt en dat de consultatie tool een zinvolle toevoeging geeft als deze kan worden geïntegreerd met de bestaande zorg voor patiënten met chronische ziektes. Op dit moment onderzoeken we in een randomized control trial de toepasbaarheid en het potentiële effect van de consultatie tool bij 60 patiënten met chronische aandoeningen in de huisartsenpraktijk.

Samenvatting van de aanvraag

Background: Recent reports have put emphasis on the huge challenge to maintain the delivery of high quality care in an ageing society. In the older population, a growing number of individuals will suffer from multi-morbidity, polypharmacy, and frailty. It is proposed that a transition is needed from a focus on care and illness towards a focus on health and behavior. Recently, we have developed a generic tool on functioning for older people with multiple and chronic conditions in primary care (ICF-PC). The ICF-PC consists of a self-administered questionnaire, generating immediately feedback and advice to patients about functioning in specific domains. It can be used as a self management tool, or as a tool used by the practice nurse during follow-up consultations for chronic conditions. It has shown to be both promising and acceptable to professionals and patients. Face validity has been established. Aim: The aim of the proposed project is first to determine the psychometric properties of the ICF-PC. Second, we aim to further test the feasibility of the ICF-PC in primary care in a pilot RCT, in preparation for a full RCT. We aim to collect measures on 1. functioning of patients (primary outcome measure), and 2. recruitment and trial retention, actions derived from the results of ICF-PC, self-efficacy, health care use, quality indicators of chronic illness, and quality of life (secondary outcome measures). This will allow us to estimate potential effects of ICF-PC use necessary for adequate power calculations for a full trial. Especially, we will study to what extent patients’ preferences for mode of guidance (professional guidance versus self-guidance) will influence its potential effectiveness. Method: This study will be conducted within our primary care practice based research network, the Nijmegen Monitoring Project. The network consists of 9 dedicated general practices, serving a population of 62.000 patients. The network has focused on monitoring chronic illness for more than 25 years. All patient data are stored centrally at the department’s database. The participating practices have also been involved in the earlier work on the ICF-PC, and recently have finished trials under the National Care for the Elderly Program (NPO). In the proposed project, patients of 55 years and older with diabetes, COPD, and heart failure will be approached to participate in the study. We will choose this relatively young age group, as we know that goal setting without professional help is not easy, certainly for frail elderly. To determine the psychometric properties of the ICF-PC, a randomly selected sample of 500 patients (stratified by general practice and disease) belonging to the target group will be invited to participate in this study. Participation means filling out the ICF-PC, SF-36 regarding functioning, the resilience scale and the NCQ on continuity of care. We will perform multiple analyses to determine the internal consistency, convergent validity, and test - retest reliability of the ICF-PC. To further determine the feasibility of the ICF-PC we will run a double randomized preference trial (4 arms). We will randomize 60 patients (15 for each arm), after consent, into either the choice-of-treatment condition, or the no-choice-of-treatment condition. In the choice-of-treatment group, patients’ preferences will determine the assigned intervention (professional-guided ICF-PC or self-guided ICF-PC). In the no-choice-of-treatment group, patients will be randomized into the professional-guided or self-guided ICF-PC group. We will use a computerized block randomization method. The intervention tool ICF-PC will be available through smartphone, tablet, personal computer or paper. In the professional-guided ICF-PC group, patients will be seen by the practice nurse in order to discuss the results of the ICF-PC. In the self-guided ICF-PC group, patients will guide themselves on the basis of the advice given by the ICF-PC. We will measure primary and secondary outcomes 12 months after introduction of the ICF-PC, in all intervention groups. Patients will receive the SF-36, Illness Perception Questionnaire, and the General self efficacy scale, which they will fill in and return to the researchers. Moreover, we will telephone patients for a 15-minutes interview. In this interview, we will ask patients if an individualized healthcare plan exists and if they have set goals. Also, patient satisfaction with feedback will be measured. Finally, we will gather performance indicators by extracting routine data from the GPs’ electronic records for diabetes, heart failure and COPD. Innovation: This research is highly innovative in combining a new generic (not disease centered) approach of older people with chronic diseases, focusing on functioning and self management. Moreover, we will test the feasibility and acceptability of an innovative e-health application that generates feedback and advice to older people.

Kenmerken

Projectnummer:
839110017
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2022
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. H.J. Schers
Verantwoordelijke organisatie:
Radboudumc