Onderzoek naar huisartsgeneeskunde en ouderengeneeskunde (HGOG) draagt bij aan de ontwikkeling van nieuwe kennis rondom ziekten waar huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben. Het gaat hierbij om wetenschappelijke vragen uit de klinische praktijk van de huisarts rondom diagnostiek, beloop en beleid van klachten en ziekten.

Uitgelicht

'Als je kwaliteit wilt leveren, doe je mee aan onderzoek'

In 2019 komt er extra financiering vanuit de overheid voor huisartsgeneeskundig onderzoek. ZonMw gaat gedurende vier jaar het budget van acht miljoen euro beheren. Daarmee krijgt de uitvoering van de Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde een nieuwe impuls. Benieuwd naar het interview met Henk Smid, directeur ZonMw?

Interview Huisarts & Wetenschap

Een betere kwaliteit van leven met paracetamol?

Kun je met van een vaste lage dosis paracetamol de kwaliteit van leven van mensen met dementie verbeteren? Om die vraag draait het in een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum. Projectleider en gezondheidswetenschapper Monique Caljouw en specialist ouderengeneeskunde in opleiding Paulien van Dam lichten de achtergronden toe. 

Lees het interview

Inzet ervaringsdeskundigheid in de huisartsenpraktijk

Huisarts Ingrid de Voogd

Ingrid de Voogd werkt als huisarts in Zeist Noord. Hamid el Manssouri kwam zelf met het idee kwam om als ervaringsdeskundige in haar praktijk te werken. 'Soms kan iemand met eigen ervaring en uit dezelfde cultuur de problemen veel beter in context plaatsen.' Lees meer over hun samenwerking In onze interview serie.

Interview met huisarts Ingrid de Voogd

Terugblik 3e projectleidersbijeenkomst

Op 13 december jl. was de 3e projectleidersbijeenkomst HGOG. Projectleiders en aiotos wisselden informatie uit, gaven elkaar advies en dachten samen na over de toekomst. Raymond Koopmans, commissielid en hoogleraar ouderengeneeskunde, vertelde over de nieuwe indeling van HGOG per 2019. ‘Straks wordt alleen beoordeeld of de kwaliteit van de voorgestelde onderzoeksmethode in orde is. Projecten gaan niet meer inhoudelijk concurreren’.

Bekijk de terugblik

Psychosociale nazorg bij kanker

Veel (ex-)kankerpatiënten hebben naast lichamelijke ook psychische klachten. De psychosociale zorg voor deze patiënten wordt tijdelijk weer vergoed en de effectiviteit van de behandeling wordt onderzocht. Er zijn meerdere behandelingen mogelijk. De keuze is onder meer afhankelijk van de ernst van de psychosociale problemen, de wensen van de patiënt en de aard of ernst van de ziekte zelf.

informatie voor huisartsen

Een dynamische onderzoeksagenda voor huisartsen

In de Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde, die begin dit jaar werd gepresenteerd, staan honderden onderwerpen uit de huisartsenpraktijk die nader wetenschappelijk onderzoek behoeven. Om dat wetenschappelijk onderzoek verder aan te zwengelen, organiseert het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) samen met ZonMw op 13 december een invitational symposium.

Lees het interview

Projecten huisartsgeneeskunde

Portret van mannelijke huisarts

Op het gebied van huisartsgeneeskunde stimuleert en financiert ZonMw verschillende onderzoeksprojecten. Deze lopen uiteen van fundamenteel onderzoek tot preventie.

Meer over de projecten

Actueel

Volg via RSS

Henk Smid: 'Als je als huisarts kwaliteit wilt leveren, doe je mee aan wetenschappelijk onderzoek'

Het heeft enkele jaren geduurd, maar in 2019 komt er extra financiering vanuit de overheid voor huisartsgeneeskundig onderzoek. ZonMw gaat gedurende vier jaar het budget van acht miljoen euro beheren. Daarmee krijgt de uitvoering van de Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde een nieuwe impuls. Lees het interview met Henk Smid (directeur ZonMw) op de website van Huisarts & Wetenschap.

Elders gezien

Resultaten Citrienfonds-programma 'Doen of laten?'

Niet-gepaste zorg kan je verantwoord terugdringen. En de patiënt heeft daar een belangrijke rol in. Dat is de hoofdconclusie van het Citrienfonds-programma ‘Doen of laten? Het terugdringen van niet-gepaste zorg’. Lees meer over het onderzoeksrapport, de Deïmplementatiegids en de 2 ontwikkelde toolkits: 'Beter zonder katheter' en 'Schrap het niet-gepaste lab'.

Nieuws

Tijdwinst bij opsporing van kanker

Als kanker sneller wordt opgespoord, leidt dit tot een lagere ziektelast voor de patiënt. Hoeveel tijd neemt het (opsporings)proces eigenlijk in beslag en waar is de meeste tijdwinst te behalen?

Nieuws

Wat is een huisarts eigenlijk?

Oud-huisarts Dirk Achterbergh pleit voor een terugkeer naar de roots van het vak. Benieuwd? Lees zijn pleidooi voor herbezinning op kernwaarden van het huisartsenvak.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

Thirza Ras

Telefoonnummer+31 70349 51 99
E-mailadresras@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website