Onderzoek naar huisartsgeneeskunde en ouderengeneeskunde (HGOG) draagt bij aan de ontwikkeling van nieuwe kennis rondom ziekten waar huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben. Het gaat hierbij om wetenschappelijke vragen uit de klinische praktijk van de huisarts rondom diagnostiek, beloop en beleid van klachten en ziekten.

Uitgelicht

Een betere kwaliteit van leven met paracetamol?

Kun je met van een vaste lage dosis paracetamol de kwaliteit van leven van mensen met dementie verbeteren? Om die vraag draait het in een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum. Projectleider en gezondheidswetenschapper Monique Caljouw en specialist ouderengeneeskunde in opleiding Paulien van Dam lichten de achtergronden toe. 

Lees het interview

Inzet ervaringsdeskundigheid in de huisartsenpraktijk

Huisarts Ingrid de Voogd

Ingrid de Voogd werkt als huisarts in Zeist Noord. Hamid el Manssouri kwam zelf met het idee kwam om als ervaringsdeskundige in haar praktijk te werken. 'Soms kan iemand met eigen ervaring en uit dezelfde cultuur de problemen veel beter in context plaatsen.' Lees meer over hun samenwerking In onze interview serie.

Interview met huisarts Ingrid de Voogd

Een dynamische onderzoeksagenda voor huisartsen

In de Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde, die begin dit jaar werd gepresenteerd, staan honderden onderwerpen uit de huisartsenpraktijk die nader wetenschappelijk onderzoek behoeven. Om dat wetenschappelijk onderzoek verder aan te zwengelen, organiseert het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) samen met ZonMw op 13 december een invitational symposium.

Lees het interview

Nieuwsbrief Kwaliteit van zorg

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief 'Kwaliteit van zorg'. U ontvangt dan om de maand een nieuwsbrief.

Direct inschrijven

Projecten huisartsgeneeskunde

Portret van mannelijke huisarts

Op het gebied van huisartsgeneeskunde stimuleert en financiert ZonMw verschillende onderzoeksprojecten. Deze lopen uiteen van fundamenteel onderzoek tot preventie.

Meer over de projecten

POH-ggz Mine zorgt voor vraagverheldering

Huisarts Vanda Primec

Huisarts Vanda Primec is blij met POH-ggz Mine Özalp-Durmaz. Doordat Mine Turks is, kan ze klachten van Turkse vrouwen beter duiden en een verband leggen tussen de klachten en psyche.

Interview met huisarts Vanda Primec

Actueel

Volg via RSS

Beroepsgroepen eerstelijnszorg bieden negen kennisagenda’s aan

Op woensdag 5 december ontving drs. Marije Beens, directeur en plaatsvervangend directeur generaal Curatieve Zorg van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de kennisagenda’s van 9 beroepsverenigingen uit de eerstelijnszorg en het onderzoekskader paramedische zorg.

Elders gezien

5 nieuwe projecten gehonoreerd

In de ronde Huisartsgeneeskunde van programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde (HGOG) zijn 5 nieuwe projecten gehonoreerd. Deze projecten starten uiterlijk begin 2019 met hun onderzoek in de huisartsenpraktijk. Naar verwachting zijn deze projecten in 2025 afgerond. Het programma HGOG draagt bij aan de ontwikkeling van nieuwe kennis rondom ziekten waar huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde in de dagelijkse praktijk mee te maken...

Nieuws

Veel uitdagingen in de zorg aan patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden

Bijna 3 op de 4 zorgverleners wordt regelmatig geconfronteerd met uitdagingen in het contact met patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden. In de huisartsenpraktijk is dit zelfs op ruim 4 op de 5. In opdracht van ZonMw hebben Nivel en Amsterdam UMC (AMC Sociale Geneeskunde) onderzocht welke uitdagingen zorgverleners in de eerste en tweede lijn ervaren in het contact met patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden.

Elders gezien

Depressieve ouderen met chronische aandoeningen

Ouderen met een depressie hebben meer chronische aandoeningen en gebruiken meer medicijnen dan ouderen die niet depressief zijn. Huisartsen zouden daarom bij de groep depressieve ouderen extra goed moeten letten op welke medicijnen ze voorschrijven. De uitkomsten van een onderzoeksproject moeten hen daarbij helpen.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Contact

Thirza Ras

Telefoonnummer+31 70349 51 99
E-mailadresras@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website