Onderzoek naar huisartsgeneeskunde en ouderengeneeskunde (HGOG) draagt bij aan de ontwikkeling van nieuwe kennis rondom ziekten waar huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben. Het gaat hierbij om wetenschappelijke vragen uit de klinische praktijk van de huisarts rondom diagnostiek, beloop en beleid van klachten en ziekten.

Uitgelicht

Pijnstilling bij kinderen met acute middenoorontsteking

Rick van Uum

Kinderen met acute middenoorontsteking (OMA) hebben veel pijn en voelen zich flink ziek. Huisartsen besteden tijdens het consult te weinig aandacht aan pijnbestrijding. Aioto Rick van Uum onderzocht hoe dit beter kan en promoveert op 10 oktober 2019 op dit eerste afgeronde promotie project binnen Huisartsengeneeskunde en Ouderengeneeskunde (HGOG).

Lees hoe Rick de combinatie van de opleiding tot huisarts met dit promotieonderzoek heeft ervaren

Nieuwe subsidieronde Huisarts- en Ouderengeneeskunde HGOG

De nieuwe subsidieronde van het programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde (HGOG) bestaat uit vier oproepen. Heeft u een uitnodiging ontvangen? Alleen dan kunt u indienen.

Bekijk de subsidieoproepen

Hoe krijgen huisartsen de complexe ouderenzorg in de vingers?

Gedegen onderwijs gaat vooraf aan goede zorg. Ook als het gaat om kwetsbare ouderen in de huisartsenpraktijk. Met hun complexe problemen vragen deze ouderen een eigen benadering. Onderwijskundig onderzoek werpt nu licht op de verschillende manieren waarop huisartsen de noodzakelijke vaardigheden opdoen.

Projectleider Wemke Veldhuijzen vertelt je erover

'Als je kwaliteit wilt leveren, doe je mee aan onderzoek'

In 2019 komt er extra financiering vanuit de overheid voor huisartsgeneeskundig onderzoek. ZonMw gaat gedurende vier jaar het budget van acht miljoen euro beheren. Daarmee krijgt de uitvoering van de Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde een nieuwe impuls. Benieuwd naar het interview met Henk Smid, directeur ZonMw?

Interview Huisarts & Wetenschap

Een betere kwaliteit van leven met paracetamol?

Kun je met van een vaste lage dosis paracetamol de kwaliteit van leven van mensen met dementie verbeteren? Om die vraag draait het in een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum. Projectleider en gezondheidswetenschapper Monique Caljouw en specialist ouderengeneeskunde in opleiding Paulien van Dam lichten de achtergronden toe. 

Lees het interview

Inzet ervaringsdeskundigheid in de huisartsenpraktijk

Huisarts Ingrid de Voogd

Ingrid de Voogd werkt als huisarts in Zeist Noord. Hamid el Manssouri kwam zelf met het idee kwam om als ervaringsdeskundige in haar praktijk te werken. 'Soms kan iemand met eigen ervaring en uit dezelfde cultuur de problemen veel beter in context plaatsen.' Lees meer over hun samenwerking In onze interview serie.

Interview met huisarts Ingrid de Voogd

Psychosociale nazorg bij kanker

Veel (ex-)kankerpatiënten hebben naast lichamelijke ook psychische klachten. De psychosociale zorg voor deze patiënten wordt tijdelijk weer vergoed en de effectiviteit van de behandeling wordt onderzocht. Er zijn meerdere behandelingen mogelijk. De keuze is onder meer afhankelijk van de ernst van de psychosociale problemen, de wensen van de patiënt en de aard of ernst van de ziekte zelf.

informatie voor huisartsen

Actueel

Volg via RSS

Drie nominaties Wetenschaps- en Innovatieprijs 2019

Na intensief en zorgvuldig beraad heeft de vakjury van de Wetenschaps- en Innovatieprijs van de Federatie Medisch Specialisten drie genomineerden geselecteerd uit de 21 inzendingen van de wetenschappelijke verenigingen. De kanshebbers zijn onderzoeken van de cardiologen, internisten en radiologen, de mdl-artsen en de pathologen. Het blijft nog even spannend. Op 27 juni wordt bekend gemaakt wie de gelukkige winnaar is van de Wetenschaps- en...

Elders gezien

Vouchers ‘Juiste Zorg Op de Juiste Plek’ beschikbaar

Vandaag gaat de voucherregeling van het ZonMw-programma 'Juiste Zorg Op de Juiste Plek' (JZOJP) open. Met een voucher kunnen regionale samenwerkingsverbanden expertise inhuren voor het verzamelen van data en het daarmee in kaart brengen van de stand van zaken en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn in de regio. Op basis van dit regiobeeld kunnen zij hun aanbod aan zorg, welzijn en ondersteuning verder...

Nieuws

Eerste VIDI-beurs voor huisarts

Huisarts en onderzoeker Geert-Jan Geersing (UMC Utrecht) hoopt met behulp van data een methode te ontwikkelen waarbij op voorhand risico op complicaties van aderontsteking voorspeld kan worden. Voor dit onderzoek krijgt hij van NWO een VIDI-beurs. Hiermee is hij de eerste huisarts die zo’n beurs ontvangt.

Elders gezien

Met betere kennis kunnen huisartsen sneller ggz-patiënten doorverwijzen

Betere triage bij de huisarts kan helpen om de wachttijden bij specifieke cliëntgroepen in de ggz aan te pakken.

Daarvoor kunnen huisartsen beter voor worden uitgerust door het vergroten van hun kennis over ggz-problematiek, maar ook om de mogelijkheid om te consulteren met ggz-specialisten te bevorderen. Hier wordt nu weinig gebruik van gemaakt. Er worden bijvoorbeeld geen afspraken gemaakt over bereikbaarheid. Door voornoemde maatregelen door...

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

Thirza Ras

Telefoonnummer+31 70349 51 99
E-mailadresras@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website