Onderzoek naar huisartsgeneeskunde en ouderengeneeskunde (HGOG) draagt bij aan de ontwikkeling van nieuwe kennis rondom ziekten waar huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben. Het gaat hierbij om wetenschappelijke vragen uit de klinische praktijk van de huisarts rondom diagnostiek, beloop en beleid van klachten en ziekten.

Uitgelicht

Pijnstilling bij kinderen met acute middenoorontsteking

Rick van Uum

Kinderen met acute middenoorontsteking (OMA) hebben veel pijn en voelen zich flink ziek. Huisartsen besteden tijdens het consult te weinig aandacht aan pijnbestrijding. Aioto Rick van Uum onderzocht hoe dit beter kan en promoveert op 10 oktober 2019 op dit eerste afgeronde promotie project binnen Huisartsengeneeskunde en Ouderengeneeskunde (HGOG).

Lees hoe Rick de combinatie van de opleiding tot huisarts met dit promotieonderzoek heeft ervaren

Nieuwe subsidieronde Huisarts- en Ouderengeneeskunde HGOG

De nieuwe subsidieronde van het programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde (HGOG) bestaat uit vier oproepen. Heeft u een uitnodiging ontvangen? Alleen dan kunt u indienen.

Bekijk de subsidieoproepen

Hoe krijgen huisartsen de complexe ouderenzorg in de vingers?

Gedegen onderwijs gaat vooraf aan goede zorg. Ook als het gaat om kwetsbare ouderen in de huisartsenpraktijk. Met hun complexe problemen vragen deze ouderen een eigen benadering. Onderwijskundig onderzoek werpt nu licht op de verschillende manieren waarop huisartsen de noodzakelijke vaardigheden opdoen.

Projectleider Wemke Veldhuijzen vertelt je erover

'Als je kwaliteit wilt leveren, doe je mee aan onderzoek'

In 2019 komt er extra financiering vanuit de overheid voor huisartsgeneeskundig onderzoek. ZonMw gaat gedurende vier jaar het budget van acht miljoen euro beheren. Daarmee krijgt de uitvoering van de Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde een nieuwe impuls. Benieuwd naar het interview met Henk Smid, directeur ZonMw?

Interview Huisarts & Wetenschap

Een betere kwaliteit van leven met paracetamol?

Kun je met van een vaste lage dosis paracetamol de kwaliteit van leven van mensen met dementie verbeteren? Om die vraag draait het in een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum. Projectleider en gezondheidswetenschapper Monique Caljouw en specialist ouderengeneeskunde in opleiding Paulien van Dam lichten de achtergronden toe. 

Lees het interview

Inzet ervaringsdeskundigheid in de huisartsenpraktijk

Huisarts Ingrid de Voogd

Ingrid de Voogd werkt als huisarts in Zeist Noord. Hamid el Manssouri kwam zelf met het idee kwam om als ervaringsdeskundige in haar praktijk te werken. 'Soms kan iemand met eigen ervaring en uit dezelfde cultuur de problemen veel beter in context plaatsen.' Lees meer over hun samenwerking In onze interview serie.

Interview met huisarts Ingrid de Voogd

Psychosociale nazorg bij kanker

Veel (ex-)kankerpatiënten hebben naast lichamelijke ook psychische klachten. De psychosociale zorg voor deze patiënten wordt tijdelijk weer vergoed en de effectiviteit van de behandeling wordt onderzocht. Er zijn meerdere behandelingen mogelijk. De keuze is onder meer afhankelijk van de ernst van de psychosociale problemen, de wensen van de patiënt en de aard of ernst van de ziekte zelf.

informatie voor huisartsen

Nieuwsbrief Kwaliteit van zorg

Eerdere edities staan in het archief.

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief 'Kwaliteit van zorg'. U ontvangt dan om de maand een nieuwsbrief.

Direct inschrijven

Actueel

Volg via RSS

Kritische en praktijkgerichte informatie over geneesmiddelen

Sinds zijn studietijd is dr. Hein Janssens kritisch over geneesmiddelen en de rol van de farmaceutische industrie. Naast apotheekhoudend huisarts is hij sinds maart vorig jaar hoofdredacteur van Ge-Bu, voorheen Geneesmiddelenbulletin genaamd. Geïllustreerd met enkele voorbeelden die relevant zijn voor de praktijk, toont Janssens waarom Ge-Bu, ook in de huidige digitale vorm, nog steeds relevant is voor (huis)artsen. “Ge-Bu propageert rationeel...

Elders gezien

Pijnstilling bij kinderen met acute middenoorontsteking

Kinderen met acute middenoorontsteking (OMA) hebben veel pijn en voelen zich flink ziek. Huisartsen besteden tijdens het consult te weinig aandacht aan pijnbestrijding. Aioto Rick van Uum onderzocht hoe dit beter kan en promoveert op 10 oktober 2019 op Pijnbestrijding bij kinderen met acute middenoorontsteking. Dit is het eerste afgeronde project en de eerste promotie binnen Huisartsengeneeskunde en Ouderengeneeskunde (HGOG).

Rick van Uum
Nieuws

Publiek vertrouwen in huisartsen en specialisten al jaren hoog

Het publiek vertrouwen in de gezondheidszorg is aanzienlijk. Het vertrouwen in huisartsen, specialisten en verpleegkundigen is het hoogst. Het vertrouwen in ziekenhuizen is weliswaar iets lager, maar nog altijd hoog. Dit blijkt uit de nieuwe cijfers van 2018 uit de ‘Barometer Vertrouwen in de gezondheidszorg’ van het Nivel. Lees het volledige nieuwsbericht op de website van Nivel.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Gender en Gezondheid – Implementatieronde II

Onderwerpen

  • Sekse- en gendergerelateerde verschillen in gezondheid en zorg
  • Twaalf inhoudelijke thema’s (zie programmatekst)
  • Toepassing van kennis in de praktijk
  • Verbetering kwaliteit professioneel handelen

Onderdeel van programma

Gender en Gezondheid

Geplaatst op

20 februari 2019

Deadline

7 mei 2019,
14.00 uur

Bekijk

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

Thirza Ras

Telefoonnummer+31 70349 51 99
E-mailadresras@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website