Projectomschrijving

De introductie van de niet-invasieve prenatale test (NIPT) roept ethisch-maatschappelijke vraagstukken op, waarvan er drie zijn behandeld in dit onderzoeksproject.

Ten eerste lijkt de zorg ongegrond dat NIPT het doel van prenatale screening – reproductieve autonomie – ondermijnt, doordat het moeilijk wordt voor zwangere vrouwen om geïnformeerde keuzes te maken over complexe tests. Door in de counseling door verloskundigen meer aandacht te besteden aan overleg met de zwangere over wat zij wil weten dan aan informatieoverdracht, blijft de reproductieve autonomie gediend.
Ten tweede zijn de verschillende betekenissen van het begrip ‘routinisatie’ in kaart gebracht en blijkt uit interviews met zwangeren en hun partners dat er geen maatschappelijke druk bestaat om deel te nemen aan screening, of om een zwangerschap af te breken als er een afwijking is gevonden.
Ten slotte werpt het vragen van een eigen financiële bijdrage bij sommige vrouwen een drempel op om gebruik te maken van NIPT, waardoor gelijke toegang op het spel komt te staan.

Meer informatie

Zie ook Mediator Special Ethiek (nov 2017): Persoonlijke afwegingen moeten de doorslag geven

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website