Projectomschrijving

Als ouders alcoholist zijn kan dit nadelig zijn voor het welzijn en de ontwikkeling van hun kinderen. Het is echter lastig te bepalen wanneer en hoe we in moeten grijpen in deze gezinnen.

Dit project ontwikkelt hiervoor een normatief kader. In dit project worden bestaande praktijken van jeugd- en verslavingszorg geëvalueerd en worden hulpverleners geïnterviewd. Ook wordt met ouders gesproken: tegen welke problemen lopen zij aan, wat vinden zij van bestaande interventies, welke hulpvraag hebben zij voor hun verslaving en gezinssituatie?
Een belangrijke vraag is in hoeverre verslaving de capaciteiten van ouders ondermijnt. Volgens het biomedische model is verslaving een chronische hersenziekte die autonomie ernstig ondermijnt. Volgens het biopsychosociale model moet verslaving begrepen worden binnen iemands sociale omstandigheden, psychische gezondheid en waarden.

Dit project geeft inzicht in de implicaties van deze benaderingen, de betekenis van bestaande praktijken, de visies van ouders en de belangen van kinderen.

Meer informatie:

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website