Geïntegreerde zorg is het bevorderen van interprofessionele samenwerking in en tussen de sectoren preventie, zorg en welzijn. Op deze pagina willen we relevante ontwikkelingen binnen ZonMw uit verschillende programma's zichtbaar maken, om daarmee 'sectoroverstijgend denken' te stimuleren.

Uitgelicht

Zelfmanagement

Artikel over Zelfmanagement bij chronische ziekten

ZonMw heeft de afgelopen jaren veel onderzoek naar zelfmanagement gefinancierd en ontwikkelprojecten in gang gezet. Dat heeft uiteenlopende inzichten en resultaten opgeleverd.

Om de verschillende aspecten van zelfmanagement nader te verkennen, maken De Eerstelijns en Zorgenz een artikelenreeks over zelfmanagement.

Lees de artikelen

Bepaal de winst van uw vernieuwing in de 1e lijnszorg

Wilt u effecten van nieuwe samenwerkingsvormen in de eerstelijnszorg vooraf kunnen inschatten en onderbouwen? Maak dan gebruik van de digitale businesscase tool.

www.businesscase-eerstelijn.nl

Abonneer u op de nieuwsbrief 'Kwaliteit van zorg'

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief 'Kwaliteit van zorg'.

Direct inschrijven

Duobezoeken wijkverpleging smaken naar meer: ‘Je krijgt een enorme boost van nieuwe kennis’

Portretfoto

Duo’s van docenten en wijkverpleegkundigen legden samen bezoeken af in het kader van leernetwerken. Dat was verrijkend en inspirerend. ‘De cliënt achter de theorie gaat weer leven.’

Lees artikel in Mediator magazine

Publicatie: Schetsen voor een betere eerste lijn

Afbeelding van een omslag

Samenwerking tussen preventie, zorg en welzijn; hoe pak je dat aan? In deze publicatie zijn inspirerende verhalen gebundeld over de organisatie van samenwerking in zorg dicht bij huis

Schetsen voor een betere eerste lijn

Zachte factoren van samenwerking

Bij succesvolle samenwerking in de zorg spelen behalve ‘harde’ factoren zoals structuren, regels en financiële vergoedingen vaak ook ‘zachte’, meer gedragsmatige factoren een rol.

Bekijk de online publicatie

Actueel

Volg via RSS

Zelfmanagement bij chronische ziekten

Waarom zelfmanagement? Monique Heijmans vindt het niet zozeer een kwestie van vrije keuze voor de patiënt. Want chronische gezondheidsproblemen kun je niet negeren, je moet er elke dag opnieuw mee omgaan. Maar de patiënt hoeft het niet alleen te doen, zelfmanagement is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van patiënt en zorgverlener.

Pagina

Bouwstenen ouderenbeleid: Verzilver uw gemeente

Langer thuis kunnen blijven wonen vraagt om een woonomgeving waarin ouderen zich kunnen redden. Met dit uitgangspunt heeft de Ouderendelegatie van het Netwerk Utrecht Zorg voor Ouderen (NUZO) een aantal bouwstenen voor goed ouderenbeleid opgesteld (verzilver uw gemeente) en toegezonden aan politieke partijen als inspiratie bij het opstellen van een programma voor de gemeenteraads verkiezingen in 2018.

Portret van Vivien van Geen en Elisabeth Vreede
Elders gezien

Zelfmanagement en arbeidsparticipatie

Het aantal werknemers met een chronische ziekte groeit. Waar lopen ze tegenaan? En hoe kunnen ze optimaal meedoen op de arbeidsmarkt? Yvonne Heerkens onderzoekt hoe zelfmanagement kwetsbare mensen kan helpen om met plezier aan het werk te blijven, nu en in de toekomst.

Pagina

“In de haarvaten van onze organisatie”

Mariëlle Nellen over zelfmanagement - SGE heeft in Eindhoven elf gezondheidscentra met 80.000 patiënten. Elk gezondheidscentrum is een ankerpunt in een wijk, met de focus op gezondheid en zelfmanagement. In de meerjarenstrategie van SGE staat de aandacht voor zelfmanagement dan ook centraal. “Het zit als het ware in de haarvaten van onze organisatie. De zorgverleners willen dat de patiënt goed kan functioneren in het dagelijks leven. Een...

Portret van Mariëlle Nellen
Pagina
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Agenda

Symposium Dag van de Verpleging 2017

Op 12 mei passeren actuele ontwikkelingen in de verpleging en verzorging de revue in het Erasmus MC tijdens het Symposium Dag van de Verpleging 2017. Eén van de inspirerende sprekers is prof. Marieke Schuurman. Daarnaast maakt u kennis met een voorbeelden van innovatieve projecten uit de regio.

Lees meer

Netwerkbijeenkomst Tussen Weten en Doen II

Ook in 2017 vindt er een netwerkbijeenkomst plaats bij een van de onderzoeksgroepen die projecten uitvoeren in het kader van het ZonMw-programma Tussen Weten en Doen II. Op 9 juni 2017 ontvangen de Utrechtse onderzoeksgroepen (TASTE & Basic Care Revisited) met kernpartners UMCU en HU een ieder graag.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Heeft u vragen over het onderwerp 'organisatie van zorg'? Dan kunt u contact opnemen met:

Renata Klop

Adviseur

Telefoonnummer+31 70 349 52 28
E-mailadresklop@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website