Mobiele menu

Tweede evaluatie wet inzake bloedvoorziening

Projectomschrijving

De doelen en uitgangspunten van de Wet inzake bloedvoorziening (Wibv) zijn voldoende gehaald, zo blijkt uit de tweede wetsevaluatie. De kwaliteit en de veiligheid van bloed en bloedproducten zijn goed geregeld. Het aanbod voldoet aan de vraag in Nederlandse ziekenhuizen. Wel kunnen veel instellingen nog een verbeterslag maken.
De relatie tussen Sanquin (Stichting Bloedvoorziening) en de ziekenhuizen alsmede het ministerie van VWS is sinds de vorige evaluatie verbeterd. Er is ook onderzocht hoe Sanquin voor optimale veiligheid heeft gezorgd en hoe ze de aansprakelijkheid heeft geregeld. Sanquin krijgt de aanbeveling zich op het werven van nieuwe groepen donoren te richten, om de continuïteit te waarborgen. Ook de verhouding met de Europese regelgeving is tegen het licht gehouden. Vooral Richtlijn 2002/98/EG, de Europese bloedrichtlijn. De Wibv blijkt op drie punten strenger te zijn. Deze verschillen geven echter geen aanleiding om veranderingen in Nederland door te voeren.

Producten

Titel: Tweede evaluatie Wet inzake bloedvoorziening
Auteur: dr..ir. R.D. Friele prof.mr. J.C.J. Dute mr. drs. R. Coppen dr. A.C. Volkers

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Dit voorstel betreft de tweede evaluatie van de Wet inzake de bloedvoorziening. In de eerste evaluatie werd buitengewoon positief geoordeeld over de werking van de Wibv. In deze tweede evaluatie wordt nader ingegaan op twee thema's: • Het functioneren van de Nederlandse bloedvoorziening. • De verhouding van de Wibv tot Europese regelgeving, i.h.b. Richtlijn 2002/98/EG. Wat het eerste thema betreft gaat het om de volgende aspecten: 1. De kwaliteit en veiligheid van bloed en (kort en lang houdbare) bloedproducten; 2. Het systeem van zelfvoorziening van bloed en (kort en lang houdbare) bloedproducten; 3. De verhouding tussen het streven naar zelfvoorziening van lang houdbare producten en de private uitvoering ervan; 4. De knelpunten die werden gesignaleerd in het eerste evaluatieonderzoek Wat betreft het vierde punt wordt met name ingegaan op de relatie van Sanquin met zijn externe omgeving en de manier waarop invulling wordt gegeven aan het streven naar optimale veiligheid en de verzekerbaarheid van de aansprakelijkheidsrisico's. Gezien de breedte van de thematiek die in deze punten wordt aangesneden kiezen we voor een methode waarin veel onderwerpen aan de orde kunnen komen. Daartoe benaderen we de vertegenwoordigers van Sanquin en zal documentenanalyse plaats vinden. Vervolgens zal contact opgenomen worden met relevante sleutelfiguren, om hen te vragen naar hun inzichten en ervaringen op deze gebieden. Dieper wordt ingegaan op vragen rond de relatie met ziekenhuizen, door het benaderen van vertegenwoordigers van alle ziekenhuizen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een een internetenquete. In deze vragenlijst staat de relatie tussen de ziekenhuizen en Sanquin centraal, rond de thema's veiligheid, kwaliteit en doelmatig gebruik van bloedproducten. Discrepanties en overeenkomsten tussen de presentatie van feiten en gegevens door Sanquin en de presentatie door andere sleutelfiguren of de vertegenwoordigers uit de ziekenhuizen worden nader geanalyseerd. Wat het tweede deel betreft gaat het om de volgende aandachtspunten. 5. De verhouding van de Wibv tot de Europese regelgeving, met name de Europese richtlijn bloed c.a. en regels inzake het vrije verkeer van goederen en diensten. Daarbij zal in het bijzonder aandacht worden besteed aan de toelaatbaarheid van de regeling (in art. 13) inzake de aflevering van tussenproducten aan producenten, importeurs en groothandelaren in geneesmiddelen en van de regeling (in art. 15-17) van de in- en uitvoer van bloedproducten en tussenproducten.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
34260001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2007
2008
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. ir. R.D. Friele