Mobiele menu

Evaluatie Wet inzake bloedvoorziening

Projectomschrijving

De wet inzake bloedvoorziening (Wibv) heeft tot doel de kwaliteit, veiligheid en beschikbaarheid van bloed en bloedproducten in Nederland te verzekeren. Dit doel moet worden bereikt door middel van één centraal aangestuurde landelijke (privaatrechtelijke) organisatie voor de bloedvoorziening die functioneert onder de verantwoordelijkheid van en aansturing door de minister.
De uitkomsten van de eerste evaluatie van de wet zijn positief. De vernieuwde organisatie van de nationale bloedvoorziening heeft geleid tot uniformiteit in het veiligheids- en kwaliteitsbeleid. Ook is er een uniforme financieringsstructuur gekomen.
Het evaluatieonderzoek richtte zich op onderdelen van de bloedvoorziening die een belangrijke rol spelen bij het goed functioneren van de wet. Er is ingegaan op de organisatie, besturingsinstrumenten, toezicht, opsporing en handhaving. Ook andere gezondheidswetgeving waarin de bloedvoorziening aan de patiënt een rol speelt, is aan de orde gekomen. Evenals de internationale context en de te verwachten ontwikkelingen.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Met dit onderzoek wordt nagegaan hoe de Wet inzake bloedvoorziening (WIBV) functioneert en in hoeverre de doelstelling van de wet wordt gerealiseerd. De centrale vraagstelling valt uiteen in twee vragen: 1. In hoeverre wordt het doel van de Wibv (het verzekeren van de kwaliteit, veiligheid, beschikbaarheid en doelmatigheid van bloed en bloedproducten) gerealiseerd door de in de wet vervatte uitgangspunten en de daarvan afgeleide instrumenten? 2. In hoeverre zijn de uitgangspunten en de daaruit afgeleide instrumenten ingezet en is dit voldoende effectief, mede met het oog op ontwikkelingen in de bloedvoorziening, zowel inhoudelijk als Europeesrechtelijk? Het onderzoek zal zich richten op de volgende thema"s: algemene vragen met betrekking tot Wibv, alsmede vragen gericht op drie specifieke thema's I. Organisatie II. Besturingsinstrumenten III. Toezicht, opsporing en handhaving. Daarnaast wordt ingegaan op IV. Overige vragen. Het onderzoek betreft wetsevaluatie en een combinatie van juridisch en empirisch onderzoek en wordt uitgevoerd door de sectie Gezondheidsrecht van de juridische faculteit UU, in samenwerking met de sectie Gezondheidsrecht (afdeling Sociale Geneeskunde) van de UvA.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
34160001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2002
2003
Onderdeel van programma:
Projectleider en penvoerder:
Prof. mr. H.D.C. Roscam Abbing
Verantwoordelijke organisatie:
Universiteit Utrecht