Mobiele menu

VIMP aanvraag Triple P Onderzoek

Projectomschrijving

Gezamenlijk verspreiden resultaten Triple P

Vanuit beleidmakers (o.a. ZonMw), beroepsbeoefenaren en media is er behoefte aan helderheid over de kennis over (de effectiviteit van) Triple P: wat betekenen de resultaten van onderzoek voor de praktijk en de wetenschap. In dit project is een factsheet opgesteld in consensus met alle betrokken partijen (Trimbos-instituut, Universitair Medisch Centrum Groningen, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Universiteit Maastricht, Nederlands Jeugdinstituut, Hogeschool InHolland, Verwey-Jonker instituut), en onder naam van het Trimbos instituut uitgegeven. Daarnaast wordt in het project op basis van het factsheet een artikel voor de Nederlandse beroepspraktijk en een internationaal wetenschappelijk artikel geschreven.

Verslagen


Eindverslag

Doelstelling
In Nederland zijn meerdere onderzoeken uitgevoerd naar de Triple P interventies. Omdat de resultaten niet altijd eenduidig te interpreteren waren, was de opdracht om deze resultaten te beschrijven. Hiervoor zijn drie producten opgeleverd, namelijk een factsheet, praktijkartikel en wetenschappelijk artikel.

In sameenwerking tussen het Trimbos-instituut, het Wilhelmina Kinderziekenhuis, Universitair Medisch Centrum Groningen, Maastricht University, Verwey-Jonker Instituut, Hogeschool Inholland en het Nederlands Jeugdinstituut zijn de producten tot stand gekomen.

Resultaten
Niveau 3 en 4 lijken even effectief als reguliere zorg in het verminderen van emotionele en gedragsproblemen bij kinderen tot 12 jaar. Dit geldt in 2/3 van onderzoeken ook voor verbeteren opvoedingsstijl ouders. Naar Niveau 3 en 4 voor tieners (vanaf 12 jaar) is te weinig onderzoek om de effectiviteit te kunnen beoordelen. Onvoldoende onderzoek is gedaan naar niveau 1, 2 en 5 om iets over effectiviteit te kunnen zeggen. Triple P varianten voor speciale doelgroepen hebben soms beperkte voordelen direct na interventie, maar niet op lange termijn. Ouders en professionals zijn meestal tevreden over Triple P, ook ouders met een niet-Westerse achtergrond.

Samenvatting van de aanvraag

Triple P is wereldwijd in 25 landen geïmplementeerd en in Nederland wordt het programma in 204 gemeenten uitgevoerd. Internationaal is veel (effect) onderzoek verricht naar Triple P. Ook in Nederland hebben in de afgelopen tien jaren diverse onderzoeken plaats gevonden. Dit zijn effectonderzoeken (met diverse designs: RCT, quasi-experimenteel, veranderingsonderzoek), kwalitatief onderzoek en implementatieonderzoek). Hierbij zijn in ieder geval zeven onderzoeken door ZonMw gefinancierd, namelijk drie studies door het Trimbos-instituut, twee studies door UMCG, een studie door UMCU en een studie door University Maastricht. De resultaten die uit zowel de Nederlandse als internationale onderzoeken voortkomen zijn verschillend, niet altijd eenduidig te interpreteren en roepen vragen op. Om deze reden zijn op 17 maart 2014 de Nederlandse Triple P onderzoekers op initiatief van ZonMw bij elkaar gekomen. Doel van deze bijeenkomst was om de kennis over Triple P samen te brengen, een gezamenlijke boodschap over Triple P te verspreiden en te inventariseren wat overkoepelend nodig is. Vanuit beleidmakers (o.a. ZonMw), beroepsbeoefenaren en media is er behoefte aan helderheid over de kennis over (de effectiviteit van) Triple P: wat betekenen de resultaten van onderzoek voor de praktijk en de wetenschap. Om de resultaten uit het Nederlandse onderzoek te verspreiden worden in dit project drie producten vervaardigd: 1) een factsheet over de resultaten van het onderzoek; 2) een artikel voor de Nederlandse beroepspraktijk; 3) een internationaal wetenschappelijk artikel. De uitvoering van dit project duurt 10 maanden en vindt plaats in een samenwerking tussen het Trimbos-instituut, UMC Utrecht, UMC Groningen, het Nederlands Jeugdinstituut, Hogeschool InHolland, Maastricht University en Verwey-Jonker Instituut.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
15700095012
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2016
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. I.M. de Graaf
Verantwoordelijke organisatie:
Trimbos-instituut