Mobiele menu

Studiereis naar Kent County Council, Canterbury, Kent, UK

Projectomschrijving

Binnen dit project is een studiereis gemaakt naar Kent County Council, Canterbury, UK. In Kent wordt sinds 2008 aan alle families die met jeugdzorg te maken krijgen een Family Group Conference (FGC) aangeboden. De FGC is de Engelse versie van de Nederlandse Eigen Krachtconferentie (EKC). Een delegatie uit Overijssel is in februari 2009 afgereisd naar Kent om te onderzoeken hoe de FGC is ingevoerd. De studiereis heeft bijgedragen aan het invoeren van EKC’s in de provincie Overijssel. Na de studiereis is een werkgroep gevormd, bestaande uit één afgevaardigde per aanwezige organisatie tijdens de studiereis. Het doel was een gedeelde visie rondom implementatie en gedachtegoed van Eigen Kracht te realiseren. Op 1 april 2009 hebben alle directeuren van de zorgaanbieders in Overijssel, Bureau Jeugdzorg Overijssel, Eigen Kracht Centrale en de gedeputeerde van de provincie Overijssel officieel hun handtekening onder het visiedocument gezet. Deze visie is geïmplementeerd in de werkprocessen van de betrokken organisaties.

Verslagen


Eindverslag

Het Project "Studiereis naar Kent County Council, Canterbury, UK" heeft veel bijgedragen aan het invoeren van Eigen Krachtconferenties in de provincie Overijssel. Binnen de Jeugdzorg hebben de organisaties een gedeelde visie ontwikkeld die ook geïmplementeerd is binnen de werkpocessen van de betrokken organisaties (BJZO en de zorgaanbieders). Tevens heeft het bijgedragen aan de invoering van een werkwijze bij professionals om gezinnen waarin zich problemen voordoen te ondersteunen. Organisaties worden meer ingericht op vraaggericht werken.
Ook binnen het gemeentelijk veld wordt er draagvlak gerealiseerd om Eigen Krachtconferenties zo vroeg mogelijk in te zetten om zwaardere vorm van zorg te voorkomen.
Alle pilots, projecten, etc. binnen het jeugdbeleid in de provincie Overijssel is Eigen Krachtconferentie een vast onderdeel van de manier van werken met gezinnen.
Daarnaast is er samenwerking met de Hogescholen Saxion, Windesheim en de ROC's en de praktijkinstellingen om hulpverleners die nu al werkzaam zijn in de jeugdsector bij te scholen voor deze manier van werken. Evidence-based werken als het gaat om het inzetten van EKC's, vraaggericht werken, ondersteunend zijn aan het gezin en cursusaanbod te ontwikkelen voor de nieuwe hulpverlener om zich dit eigen te maken. Dit geldt voor zowel hulpverleners binnen de jeugdzorg als binnen de Centra voor Jeugd & Gezin. Bij de Centra voor Jeugd & Gezin wordt binnen deze cursus ook ontwikkeld hoe te werken in een CJG en daar wordt o.a. EKC in meegenomen.
Documentatie is aanwezig van alle ontwikkelingen op het gebied van invoering Eigen Krachtconferenties.

Voor de samenvatting verwijzen wij naar het verslag "Kentering in de Jeugdzorg" van de studiereis naar Kent. Op weg naar een vraaggestuurde visie en praktijk in de Overijsselse jeugdzorg.
Het is mogelijk om dit gehele document ter publicatie aan te bieden. Indien u dit nodig acht kan er overleg plaatsvinden over een selectie hieruit.

Samenvatting van de aanvraag

De provincie Overijssel zet al enige tijd in op het principe dat burgers eerst aan bod moeten komen als er plannen of strategieën in hun leven nodig zijn. Het probleemoplossend vermogen van ouders, kinderen en jongeren en van hun sociale omgeving wordt lang niet altijd voldoende benut. In het beleidprogramma Nieuwe Bezems 2007 -2011 wordt de Eigen Kracht-conferentie beschouwd als een vanzelfsprekend en onmisbaar instrument in een hulpverleningstraject. Ieder zorgtraject dient, indien er geen contra-indicatie bestaat, te worden vooraf gegaan door of te worden gecombineerd met een EKC. In 2009 moet die situatie bereikt zijn en hierop zijn gerichte prestatieafspraken over invoering, uitvoering en monitoring gemaakt. Ook voor de bestaande cliëntenpopulatie in de jeugdzorg wordt per cliënt beoordeeld of een EKC en de daaruit voortvloeiende afspraken ondersteunend zijn voor het zorgtraject. Inbedding van beslismomenten over de inzet van de Eigen Kracht Conferentie in de werkprocessen maakt onderdeel uit van de prestatieafspraken. Ook gemeenten en gemeentelijke voorzieningen (AMW, thuiszorg) worden gestimuleerd in het voortraject van de geïndiceerde zorg, EKC in te zetten. Met een aantal gemeenten zijn daartoe intentieverklaringen getekend. Ook bij de introductie van de Centra voor Jeugd en Gezin wordt in 2009 in Overijssel een pilot gestart (inclusief onderzoek) waarin de Eigen Kracht-conferenties in het gemeentelijk domein wordt ingezet. De Eigen Kracht Centrale ondersteunt bij de invoering en structurele inbedding van EKC in de organisaties. De ambities in de provincie Overijssel maken een oriëntatie op de praktijkervaringen in Kent en daarmee deze studiereis erg zinvol. Het is waardevol om te zien en te bespreken hoe in Engeland de ervaringen zijn bij de procedurele invoering van Family Group Conference: wat zijn de valkuilen en welke inspiratie kan opgedaan worden voor ons werk in de Provincie Overijssel.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
157030005
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2009
2010
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
B. Kock
Verantwoordelijke organisatie:
Provincie Overijssel