Mobiele menu

Risicoscreening op posttraumatische stress stoornis bij kinderen en hun ouders na een ongeluk: implementatie van de STEPP

Projectomschrijving

In dit project wordt gewerkt aan de landelijke verspreiding en implementatie van de interventie STEPP. Ook zal het kennis opleveren over de effectiviteit van implementatieonderzoek. Dit project is een vervolg op project Risicoscreening op posttraumatische stress stoornis bij kinderen en hun ouders na een ongeluk: implementatie van de STEPP.

Verspreiding en implementatie

Cruciaal voor de implementatie zijn draagvlak en commitment voor goede nazorg. Een gefaseerde implementatie - steeds één kinderchirurgisch centrum tegelijk - maakt het leren van ervaringen makkelijker. Elk ziekenhuis krijgt ondersteuning en training, plus gerichte feedback op de voortgang.

Verslagen


Eindverslag

De Screening Tool for Early Predictors of PTSD (STEPP) is een screeningsinstrument waarmee kinderen van 8 tot 18 jaar die een ongeluk hebben gehad, en hun ouders, gescreend kunnen worden op het risico op Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS). De STEPP wordt afgenomen bij kinderen die zijn behandeld op de traumakamer van de Spoedeisende Hulp. Dit gebeurt kort na het ongeluk door daartoe getrainde medewerkers. De afname kost 5-10 minuten en kan telefonisch. De STEPP maakt het mogelijk kinderen en ouders gericht te volgen in verband met psychische klachten, en zonodig tijdig in te grijpen. Risicoscreening is de eerste stap binnen 'stepped care': niet meer of minder zorg dan nodig.

Samenvatting van de aanvraag

Kinderen die een ernstig ongeluk meemaken lopen de kans op chronische posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dat is het geval bij ongeveer 12% van deze kinderen. PTSS gaat gepaard met negatieve invloed op het fysieke herstel en op het functioneren op school of werk, in het gezin en sociaal. Van de ouders krijgt ca 10% substantiële posttraumatische stressklachten door het ongeluk van hun kind. Klachten van de ouders hebben niet alleen negatieve invloed op hun eigen functioneren maar ook op het functioneren van hun kind. Posttraumatische stressklachten worden vaak niet herkend of worden geaccepteerd als gevolg van het ongeluk. Dat is jammer, omdat er goede en effectieve kortdurende psychotherapeutische behandelingen zijn. Zonder behandeling gaat PTSS in het algemeen niet over. Na implementatie van de STEPP (Screening Tool for Early Predictors of PTSD) kunnen we de kinderen en ouders screenen op risico op PTSS, kunnen we gericht nazorg bieden aan hen die het nodig hebben en kunnen we vroeg ingrijpen. Het voorkomen van chronische problemen bespaart de kinderen en ouders veel leed en de gezondheidszorg veel kosten.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
15700095009
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2016
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. E.P.M. van Meijel
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC - locatie AMC