Mobiele menu

Plavei de weg voor onderzoek binnen het Medisch Orthopedagogisch Centrum ’t Kabouterhuis. De route naar effectieve jeugdzorg voor zeer jonge kwetsbare kinderen.

Projectomschrijving

Het Medisch Orthopedagogisch Centrum ’t Kabouterhuis stelt problemen vast bij zeer jonge, kwetsbare kinderen en behandelt deze. Het gaat om kinderen met ernstige gedragsproblemen en/of complexe ontwikkelingsproblematiek. Met dit project werd uitgezocht hoe op een goede manier de effectiviteit van de behandelingen kan worden onderzocht. Dit wil het MOC op een zo wetenschappelijk verantwoord mogelijke manier doen. Er is een dossieronderzoek uitgevoerd en een proefonderzoek naar de invoering van een standaard screening. Zo konden doelgroepen en specifieke behandelingen beter aan elkaar worden gekoppeld. Ook gaf de screening mogelijkheden om de effectiviteit van de behandelingen te onderzoeken. Door het invoeren van de screening, en het in de toekomst uitvoeren van onderzoek, moeten de werkwijzen worden aangepast. Voor de medewerkers werden bijeenkomsten georganiseerd over de screening en het daaraan gekoppelde wetenschappelijk onderzoek. Ook werden er trainingen gegeven gericht op het afnemen van bepaalde vragenlijsten, het interpreteren van de zo verkregen resultaten en het gebruiken ervan in de behandeling. Een vervolg op dit project is gehonoreerd onder dossiernummer 15703.0019.

Verslagen


Eindverslag

Het Medisch Orthopedagogisch Centrum (MOC) ’t Kabouterhuis biedt diagnostiek en behandeling aan kinderen van 0 tot 8 jaar met ernstige gedragsproblemen en/of complexe ontwikkelingsproblematiek in de regio Amsterdam. De diverse populatie van het MOC maakt het noodzakelijk om de kenmerken van deze populatie beter in beeld te krijgen, om zo te komen tot concretere doelgroepomschrijvingen van specifieke behandelingen en meer inzicht te verkrijgen in de effectiviteit van de zorgprogramma’s voor deze groepen. Het uiteindelijke streven is op meer wetenschappelijk verantwoorde wijze de zorgprogramma’s vorm te gaan geven.
De algemene doelstelling van het huidige project was het scheppen van voorwaarden voor het opzetten en uitvoeren van onderzoek naar de effectiviteit van behandelingen en is op te splitsen in twee subdoelen:
1)Afronding dossieronderzoek en het opzetten en invoeren van een standaard screening.
2)Draagvlak creëren binnen het MOC voor de implementatie van de standaard screening en de uitvoer van toekomstig onderzoek.
In de periode 2009/2010 zijn een dossieronderzoek en een pilotonderzoek naar de invoering van een standaard diagnostische screening uitgevoerd.
Het dossieronderzoek liet zien dat dosssiergegevens alleen niet voldoende zijn voor gestructureerd onderzoek naar specifieke problemen van de kinderen binnen het MOC, maar de gegevens zijn wel degelijk waardevol voor het verzamelen van meer algemene (achtergrond)gegevens van de kinderen. Het pilotonderzoek naar de invoering van een standaard diagnostische screening liet zien dat het wel degelijk mogelijk is een standaard diagnostische screening samen te stellen en deze screening, gekoppeld aan wetenschappelijk onderzoek, te implementeren binnen MOC ‘t Kabouterhuis. Daarbij moet echter wel voortdurend worden geinvesteerd in het coördineren van de procedures en het onderhouden en verstevigen van draagvlak. Het bereiken van de allochtone doelgroep blijft een knelpunt, waar in de toekomst meer in geïnvesteerd dien te worden.
Door dit project is het mogelijk gewordent een standaard diagnostische screening te implementeren en een kennisinfrastructuur, inclusief draagvlak binnen de instelling, te creeëren, die het mogelijk maakt ook het wetenschappelijk onderzoek en in de toekomst een effectmeting te implementeren binnen MOC 't Kabouterhuis.

Het Medisch Orthopedagogisch Centrum (MOC) ’t Kabouterhuis biedt diagnostiek en behandeling aan kinderen van 0 tot 8 jaar met ernstige gedragsproblemen en/of complexe ontwikkelingsproblematiek in de regio Amsterdam. Voor het MOC ’t Kabouterhuis staat het werken aan de effectiviteit van haar zorgprogramma’s bovenaan de prioriteitenlijst. De doelstelling is daarbij om op een meer wetenschappelijk verantwoorde wijze haar zorgprogramma’s vorm te gaan geven. Het huidige project heeft als algemene doelstelling het scheppen van voorwaarden voor het opzetten en uitvoeren van onderzoek naar de effectiviteit van behandelingen. Door middel van dossieronderzoek en de invoer van een standaardscreening zullen concretere doelgroepomschrijvingen voor specifieke behandelingen kunnen worden opgesteld. Tevens biedt de standaardscreening ons de mogelijkheid om in de toekomst de effectiviteit van de geboden behandeling te onderzoeken. Een laatste, niet onbelangrijke, voorwaarde betreft het creëren van draagvlak binnen het Kabouterhuis. Het invoeren van de screening, en in de toekomst uitvoeren van onderzoek, brengt aanpassing en verandering van werkwijzen met zich mee. De medewerkers zullen tijdens speciaal hiervoor georganiseerde bijeenkomsten op de hoogte gebracht worden van het doel en belang van deze veranderingen. Tevens zullen hen tijdens specifieke trainingen vaardigheden geleerd worden die zij nodig hebben voor de veranderingen die plaats zullen vinden binnen hun werkgebied. Deze trainingen zijn gericht op het afnemen van bepaalde vragenlijsten, het interpreteren van de met deze vragenlijsten verkregen resultaten en het gebruik van deze resultaten in de behandeling. Een betrokken en adequate uitvoering van onderzoeksonderdelen door de medewerkers draagt bij aan een hoge respons van ouders en levert betrouwbare onderzoeksgegevens op.

Samenvatting van de aanvraag

Het Medisch Orthopedagogisch Centrum (MOC) ’t Kabouterhuis biedt diagnostiek en behandeling aan kinderen van 0 tot 8 jaar met ernstige gedragsproblemen en/of complexe ontwikkelingsproblematiek in de regio Amsterdam. Voor het MOC ’t Kabouterhuis staat het werken aan de effectiviteit van haar zorgprogramma’s bovenaan de prioriteitenlijst. De doelstelling is daarbij om op een meer wetenschappelijk verantwoorde wijze haar zorgprogramma’s vorm te gaan geven. De huidige subsidieaanvraag heeft als algemene doelstelling het scheppen van voorwaarden voor het opzetten en uitvoeren van onderzoek naar de effectiviteit van behandelingen. Door middel van dossieronderzoek en de invoer van een standaardscreening zullen concretere doelgroepomschrijvingen van specifieke behandelingen kunnen worden opgesteld. Tevens biedt de standaardscreening ons de mogelijkheid om in de toekomst de effectiviteit van de geboden behandeling te onderzoeken. Een laatste, niet onbelangrijke, voorwaarde betreft het creëren van een draagvlak binnen het MOC. Het invoeren van de screening, en in de toekomst uitvoeren van onderzoek, brengt aanpassing en verandering van werkwijzen met zich mee. De medewerkers zullen tijdens de georganiseerde bijeenkomsten op de hoogte gebracht worden van het doel en belang van deze veranderingen. Tevens zullen hen tijdens specifieke trainingen de specifieke vaardigheden geleerd worden die zij nodig hebben door veranderingen die plaats zullen vinden binnen hun werkgebied. Een betrokken en adequate uitvoering van onderzoeksonderdelen door de medewerkers draagt bij aan een hoge respons van ouders en levert betrouwbare onderzoeksgegevens op. In de huidige aanvraag (zie bijlage) dienen wij een verzoek in voor een deel van de kosten van (voorbereiding van) de implementatie van de screening. Concreet betreft deze aanvraag de kosten voor het extra aanstellen van de projectleider, de kosten voor de Nji-training ‘werken met vragenlijsten’ voor de medewerkers, de kosten voor het organiseren van interne en externe bijeenkomsten en de kosten die verbonden zijn aan het bezoeken en een bijdrage leveren aan congressen en/of conferenties.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
157030006
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2009
2010
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. L.M.C. Nauta-Jansen
Verantwoordelijke organisatie:
MOC 't Kabouterhuis