Mobiele menu

Bevorderen onderzoeksrijpheid en onderzoeksbereidheid in de Jeugdgezondheidszorg regio Utrecht

Projectomschrijving

Het doel van dit project was het vergroten van de onderzoeksrijpheid en -bereidheid van medewerkers in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) in de regio Utrecht. Verschillende beroepsgroepen, zoals artsen en verpleegkundigen binnen de JGZ kregen hiervoor scholingsbijeenkomsten aangeboden. De bijeenkomsten werden verzorgd door kinderartsen, onderzoekers en juristen en samen mét de professionals voorbereid. De bijeenkomsten bestonden uit interactieve voordrachten en workshops met de nadruk op interactie. Door de scholingsbijeenkomsten zijn de JGZ-medewerkers zich meer vertrouwd gaan voelen met de bestaande wetgeving rondom het uitwisselen van gegevens en kunnen ze dit toepassen in de praktijk. Daarnaast raakten de JGZ-medewerkers meer vertrouwd met het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Enkele medewerkers hebben vervolgens meegedaan aan een onderzoek naar het invullen van een risicotaxatie kindermishandeling door JGZ medewerkers.

Verslagen


Eindverslag

Dit project beoogde de onderzoeksrijpheid en onderzoeksbereidheid van praktijkmedewerkers in de JGZ te vergroten. Het project omvatte meerdere scholingsbijeenkomsten voor de diverse beroepsgroepen, werkzaam binnen de JGZ. De scholingsbijeenkomsten werden verzorgd door kinderartsen, onderzoekers en juristen en werden voorbereid mét de professionals. De bijeenkomsten bestonden uit interactieve voordrachten en workshops met de nadruk op interactie. Voorts participeerden enkele medewerkers aan een validatie onderzoek naar het invullen van een risicotaxatie kindermishandeling door JGZ medewerkers.

Het project beoogde de onderzoeksrijpheid en onderzoeksbereidheid van praktijkmedewerkers in de JGZ te vergroten. Het project omvatte meerdere scholingsbijeenkomsten voor de diverse beroepsgroepen, werkzaam binnen de JGZ. De scholingsbijeenkomsten werden verzorgd door kinderartsen, onderzoekers en juristen en werden voorbereid mét de professionals.
Bij de resultaten treft u de data van de verschillende scholingsbijeenkomsten aan.
Bij de bijlagen treft u enkele voordrachten die in dit kader gegeven zijn.

Samenvatting van de aanvraag

Het doel van het onderhavige project is om de onderzoeksbereidheid van praktijkmedewerkers in de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) te vergroten en de betreffende medewerkers vertrouwd te laten voelen met hun eigen rol in wetenschappelijk onderzoek. Het project sluit aan bij het project Signalering kindermishandeling op de Utrechtse Spoedeisende Hulp: effectief? Het project omvat meerdere scholingsbijeenkomsten voor de diverse beroepsgroepen, werkzaam binnen de JGZ. De scholingsbijeenkomsten worden verzorgd door kinderartsen, onderzoekers en juristen van het UMCU en worden voorbereid mét de professionals. De scholing is gericht op algemene onderzoekskennis (screeningsonderzoek, wetgeving, recht van patiënt en zorgverlener) en specifieke kennis t.a.v. het ‘signaleringsproject‘. Naast de scholingsbijeenkomsten is er de mogelijkheid van supervisie door onderzoekers van het UMCU. Het uiteindelijke doel is dat de JGZ medewerker zich meer vertrouwd voelt om te handelen binnen de bestaande wetgeving waar het gaat om uitwisseling van gegevens. Het tweede doel is dat de JGZ-medewerker zich een aantal principes van wetenschappelijk onderzoek eigen maakt.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
157030002
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2009
2010
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. E.M. van de Putte
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Utrecht