Mobiele menu

ICT Referentiearchitectuur JGZ

Projectomschrijving

De digitale transformatie brengt een revolutie teweeg in elke sector; zo ook in de Jeugdgezondheidszorg (JGZ). ICT-voorzieningen spelen een steeds belangrijkere rol bij het invullen van die snelle veranderende vragen naar producten en diensten. Technologie kan klanten helpen een veiliger, gezonder en productiever leven te leiden.
In de JGZ zijn ICT-voorzieningen voornamelijk gericht op de lokale ondersteuning. Vanuit de veranderende omgeving ontstaat steeds meer behoefte om ICT-voorzieningen niet enkelvoudig, maar breder in te kunnen zetten. En om ze te kunnen koppelen en laten communiceren met andere ICT-voorzieningen intern, waaronder het digitaal dossier JGZ, maar ook met andere JGZ-organisaties en overige externe organisaties.
RANJA is de referentie architectuur die JGZ-organisaties daarvoor een kader biedt. Het ontwikkelen, bouwen, aanschaffen en implementeren onder architectuur zorgt ervoor dat oplossingen onderling goed en efficiënt samenwerken.

Verslagen


Eindverslag

Om ICT-voorzieningen duurzaam, integreerbaar, koppelbaar en schaalbaar te kunnen ontwikkelen, zijn afspraken via een ICT referentiearchitectuur nodig. In dit project is de JGZ Referentiearchitectuur ontwikkeld met de naam RANJA: Referentie Architectuur Nederlandse Jeugd.
RANJA sluit aan bij wat er al op het gebied van ICT referentiearchitecturen in het publieke domein is ontwikkeld.

RANJA is primair ontwikkeld voor mensen die zich richten op de inrichting van de informatievoorziening in de JGZ als onderdeel van de publieke gezondheidszorg.

Doelen van RANJA zijn:
- biedt een referentiekader en hulpmiddel bij de ontwikkeling van de informatiehuishouding en
de ICT-voorzieningen hierbinnen,
- bevordert eenheid van taal en begrip tussen de betrokken organisaties,
- bevordert de mogelijkheid tot het delen van ‘best practices’, hergebruik van kennis,
- draagt bij aan standaardisatie van processen, applicatielandschap, informatielandschap en
technologie,
- draagt bij aan een betere samenwerking en uitwisseling van gegevens in het zorgnetwerk,
- leidt tot versnelling in architectuur- en ontwikkeltrajecten.

De RANJA zal als wikipakina worden opgemaakt en door de brancheverenigingen GGD GHOR NL en ActiZ in beheer worden genomen.

Samenvatting van de aanvraag

Om optimaal te kunnen aansluiten bij jeugdigen en hun ouders en om hen te versterken in hun regierol, wordt ook in de jeugdgezondheidszorg steeds meer gebruik gemaakt van ICT- oplossingen, c.q. digitale innovaties. Deze ICT-oplossingen zijn vooral gericht op de lokale ondersteuning van een of enkele bedrijfsprocessen. Tegelijkertijd ontstaat er steeds meer behoefte om dergelijke ICT- voorzieningen niet enkelvoudig in te zetten, maar te kunnen koppelen en laten communiceren met andere ICT-voorzieningen, zoals het digitaal dossier Jeugdgezondheidszorg. Dergelijke koppelingen zijn in de huidige situatie echter moeilijk tot niet realiseerbaar en bovendien erg duur. Een ICT-architectuur kan een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing van dit probleem, doordat zij : inzicht biedt in de samenhang tussen verschillende ICT-voorzieningen; flexibiliteit creëert door deze in de architectuur “af te dwingen”; stuurt op integratie en standaardisatie. Een ICT-architectuur is een verzameling van regels en standaarden op basis waarvan systemen worden ontwikkeld. Het is een manier om structuur aan te brengen en inzicht te krijgen in de ICT-huishouding van een eenheid. Het realiseren van voorzieningen binnen die kaders en afspraken, zorgt er voor dat ze goed samenwerken met andere voorzieningen en dat optimaal hergebruik gemaakt wordt van bestaande oplossing. Om het mogelijk te maken ICT-oplossingen in de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) te koppelen en laten communiceren met andere ICT-voorzieningen wordt voorgesteld een ICT-architectuur te ontwikkelen voor de jeugdgezondheidszorg. Hiermee wordt beoogd de duurzaamheid van nieuwe ICT-voorzieningen te borgen. Daarbij wordt aangesloten bij de uitgangspunten van de Zorg Referentie Architectuur die in december 2018 in het Informatieberaad is vastgesteld, alsmede met de Publieke Gezondheid Referentie Architectuur die dateert van december 2017. De referentie Architectuur Jeugd(gezondheidszorg) zal de basis vormen voor onder andere de inrichting van I-JGZ en de JGZ-store.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
729310006
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2020
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
O. Engelse
Verantwoordelijke organisatie:
Nederlands Centrum Jeugdgezondheid