Mobiele menu

Effectieve maatwerk-aanpak bij stapeling sociaal domein en veiligheid

Projectomschrijving

Ondersteuning huishoudens

Binnen het project hebben we met 20 huishoudens met hulp en ondersteuning uit meerdere regelingen binnen het sociaal domein in combinatie met veiligheidsproblematiek gekeken hoe dit beter, efficiënter en daarmee (wellicht) goedkoper georganiseerd kan worden.

Integraal maatwerkplan

We hebben de huishoudens waarbij sprake is van forse stapeling van inzet vanuit meer dan één regeling in kaart gebracht door domeinoverstijgend gegevens te vergelijken. Samen met de huishoudens hebben we getracht de verschillende vormen van ondersteuning terug te brengen tot één gedragen integraal maatwerkplan. Uitgangspunt daarbij is: wat vinden de huishoudens zelf dat er nodig is om te komen tot een oplossing en een duurzaam toekomstperspectief en hoe
organiseren we dat?

Handvatten

Naast een gedragen integraal plan voor deze huishoudens heeft het project handvatten en inzichten opgeleverd voor de verbetering van onze dienstverlening aan huishoudens met stapeling van hulp, ondersteuning en veiligheidsproblematiek.

Lesson learned

Maatwerk bedenken is niet moeilijk, het huishouden en de professional weten vaak heel goed wat er nodig is. Het realiseren van maatwerk is daarentegen in de meeste gevallen een stuk ingewikkelder. Tijdens de uitvoering van dit project is dat heel duidelijk geworden.
De belangrijkste les voor ons is het inzicht dat maatwerk niet als een klus voor een bepaalde groep mensen gezien moet worden maar dat het vraagt om een gezamenlijke gedragen opdracht waar je gezamenlijk verantwoordelijk voor bent. Creëer één gezamenlijk primair proces om maatwerk te realiseren tussen uitvoering en gemeenten.

Verslagen


Eindverslag

Binnen het project hebben we met 20 huishoudens met hulp en ondersteuning uit meerdere regelingen binnen het sociaal domein in combinatie met veiligheidsproblematiek gekeken hoe dit beter, efficiënter en daarmee (wellicht) goedkoper georganiseerd kan worden. Samen met de huishoudens hebben we getracht de verschillende vormen van ondersteuning terug te brengen tot één gedragen integraal maatwerkplan. Uitgangspunt daarbij is: wat vinden de huishoudens zelf dat er nodig is om te komen tot een oplossing en een duurzaam toekomstperspectief en hoe organiseren we dat? Naast een gedragen integraal plan voor deze huishoudens heeft het project handvatten en inzichten opgeleverd voor de verbetering van onze dienstverlening aan huishoudens met stapeling van hulp, ondersteuning en veiligheidsproblematiek.

We hebben geleerd dat maatwerk bedenken niet moeilijk is, het huishouden en de professional weten vaak heel goed wat er nodig is. Het realiseren van maatwerk is daarentegen in de meeste gevallen een stuk ingewikkelder. Tijdens de uitvoering van dit project is dat heel duidelijk geworden. De belangrijkste les voor ons is het inzicht dat maatwerk niet als een klus voor een bepaalde groep mensen gezien moet worden maar dat het vraagt om een gezamenlijke gedragen opdracht waar je gezamenlijk verantwoordelijk voor bent. Creëer één gezamenlijk primair proces om maatwerk te realiseren tussen uitvoering en gemeenten.

Samenvatting van de aanvraag

Het doel van dit project is tweeledig. In eerste instantie is het doel om te kijken welke mogelijkheden er zijn voor huishoudens met stapeling van indicaties en veiligheidsproblematiek, om het beter, efficiënter en daarmee (wellicht) goedkoper te organiseren. Daarbij brengen we alle vormen van ondersteuning per huishouden terug tot één gedragen integraal plan waarbij het uitgangspunt is: 1 gezin, 1 plan, 1 regisseur. Daarnaast moet het project kennis en handvatten opleveren ter verbetering van de integrale dienstverlening aan huishoudens met stapeling van hulp, ondersteuning en inzet op veiligheidsproblematiek.

We gaan er niet vanuit dat dit project dé oplossing biedt voor veiligheidsproblematiek, dit is immers niet met alleen hulp en ondersteuning op te lossen. Wel gaan we met dit project een bijdrage leveren aan de stabiliteit binnen het huishouden, wat een voorwaarde is voor het aanpakken van de veiligheidsproblematiek.

Om uitvoering te geven aan het project wordt een uitvoerend projectteam samengesteld, bestaande uit medewerkers van het sociaal team, werk en inkomen en openbare orde en veiligheid. Zij zullen worden getraind in de kaders van de Waardendriehoek van het Instituut Publieke Waarden in combinatie met een Inspiratiemethodiek. Dit alles onder een intensieve persoonlijke begeleiding. Dit biedt de juiste basis om op een innovatieve manier met huishoudens naar de problematiek en mogelijkheden te kijken en te komen tot een maatwerkaanpak die aansluit bij de vraag en behoefte van het gezin en zorgt voor een efficiënte en effectieve inzet van ondersteuning en hulp.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
729441004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2020
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Mr. A. Visser
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Groningen