Mobiele menu

Doorontwikkeling van het 360°CHILDoc tot een digitaal beschikbaar kind-profiel met evaluatie van de bijdrage aan het succes van hulp binnen de zorg voor Jeugd en implementatieonderzoek.

Projectomschrijving

Binnen de Jeugdgezondheidzorg (JGZ) is samen met de Universiteit Maastricht een digitaal dashboard ontwikkeld voor ouders en zorgprofessionals. Via dit dashboard, 3600 KIND-profiel genoemd, is informatie over gezondheid en ontwikkeling van een kind in één oogopslag te bekijken. Het dashboard sluit aan op de preventieve en integrale zienswijze van de JGZ. Ouders en zorgprofessionals krijgen meteen een online overzicht op de krachten en risico’s binnen het gezin ten aanzien van gezondheid en ontwikkeling van hun kind. Dit kan een actieve rol voor ouders stimuleren.
Beiden beoordelen het dashboard als goed passend bij de JGZ-werkwijze: ”je krijgt snel en
duidelijk overzicht over geregistreerde data en kunt samenhang zien”.
Het profiel heeft de International Classification of Functions (ICF) als theoretische basis en
stimuleert dat individuele informatie op neutrale wijze wordt gepresenteerd. Het dashboard
stimuleert het denkproces in de richting van gepersonaliseerde zorg (= preventie, predictie,
participatie, persoonlijk).

Producten

Titel: How to adopt a Personalized approach in preventive Child Health Care?
Auteur: Miriam Weijers; Frans Feron; Jonne van der Zwet; Caroline Bastiaenen
Magazine: JMIR Research Protocols
Titel: Designing a personalized health dashboard: an interdisciplinary and participatory approach.
Auteur: Miriam Weijers, Caroline Bastiaenen, Frans Feron, Kay Schröder
Magazine: Journal of Medical Internet Research
Link: https://preprints.jmir.org/preprint/24061
Titel: Designing a Personalized Health Dashboard: Interdisciplinary and Participatory Approach
Auteur: Weijers M, Bastiaenen C, Feron F, Schröder K
Magazine: Journal of Medical Internet Research
Titel: Evaluation of a New Personalized Health Dashboard in Preventive Child Health Care: Protocol for a Mixed Methods Feasibility Randomized Controlled Trial
Auteur: Weijers M, Feron F, van der Zwet J, Bastiaenen C
Magazine: JMIR Research Protocols
Titel: The 3600CHILD-profile, a reliable and valid tool to visualize integral child-information
Auteur: Miriam Weijers Frans J.M. Feron, Carolien H.G. Bastiaenen,
Magazine: Preventive Medicine
Titel: E-Health? Hip, hype, of heel pragmatisch: Blended Care binnen de Jeugdgezondheidszorg. It’s all in the P I C T URE…!
Auteur: Hr. prof. dr. F.J.M. Feron, Hoogleraar Sociale Geneeskunde i.h.b. JGZ, Universiteit Maastricht . Mw. dr. C.H.G. Bastiaenen, Associate professor Epidemiology, UM. Mw. drs. M. Weijers, Arts M&G, jeugdarts GGD Zuid Limburg, Msc Epidemiology, promovendus UM. Mw. D. de Vries Afgestudeerd aan Communication & Multimedia Design (Zuyd Hogeschool) Hr. K.M. Schröder, Informatie Visualisatie onderzoeker, Zuyd Hogeschool.
Link: https://paogmaastricht.nl/category/programma-2018-2019/
Titel: Workshop 360CHILDoc op Eushum congres: Workshop 1: “Look… a child” Join us! Together we construct an integral, personalized 360°CHILDocs (CHILD-PROFILE)”
Auteur: Miriam Weijers, GGDzl/UM Frans Feron, GGDzl/UM Carolien Bastiaenen, UM
Link: https://www.vwvj.be/eusuhm-congres-2017-leuven
Titel: Presentatie 360°CHILDoc
Auteur: Miriam Weijers Frans Feron Carolien Bastiaenen
Titel: 360CHILDoc: Infomatie voor professionals over project en onderzoek.
Auteur: M. Weijers en Communicatie GGDzl
Link: https://www.ggdzl.nl/professionals/projecten-en-onderzoeken/3600childoc/

Verslagen


Eindverslag

Binnen de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is samen met de Universiteit Maastricht (UM) een digitaal dashboard ontwikkeld voor ouders en zorgprofessionals. Via dit dashboard: 3600 KIND-profiel genoemd, is informatie over gezondheid en ontwikkeling van een kind in één oogopslag te bekijken.
Het dashboard sluit aan op de preventieve en integrale zienswijze van de JGZ. Ouders en zorgprofessionals krijgen meteen een online overzicht op de krachten en risico’s binnen het gezin ten aanzien van gezondheid en ontwikkeling van hun kind. Dit kan een actieve rol voor ouders stimuleren.
Beiden beoordelen het dashboard als goed passen bij de JGZ-werkwijze:"je krijgt snel en duidelijk overzicht over geregistreerde data en kunt samenhang zien".
Het profiel heeft de International Classification of Functions (ICF) als theoretische basis en stimuleert dat individuele informatie wordt gepresenteerd op neutrale wijze. Het dashboard stimuleert het denkproces in de richting van gepersonaliseerde zorg (= preventie, predictie, participatie, persoonlijk).
Binnen het project is het 360°CHILDoc doorontwikkeld naar een gebruiksvriendelijk, online 'proof' dashboard.
Er is gekozen voor een stapsgewijs 'User-Centered Design' proces waarbij alle relevante stakeholders zijn betrokken. De relevante kenmerken van de JGZ-context zijn eerst in kaart gebracht. Vervolgens hebben data visualisatie experts met deze informatie een gebruiksvriendelijk dashboard ontwikkeld. Belangrijke eisen waren onder andere dat het dashboard een positieve sfeer en uitstraling heeft in combinatie met een effectieve informatieoverdracht.
Vervolgens is een evaluatie uitgevoerd naar toegankelijkheid, bruikbaarheid en de preliminaire effectiviteit in de praktijk van het gebruik van dashboard. Daarnaast is implementatie van een (toekomstige) effectiviteitsstudie binnen de praktijk bestudeerd.
Het gebruik van het dashboard is geëvalueerd binnen een pragmatische 'Mixed Methods Feasibility Randomized trial'. Binnen deze studie zijn eerst kwantitatieve data verzameld en geanalyseerd over het gebruik van het dashboard in de praktijk. Aansluitend zijn er kwalitatieve data verzameld binnen interviews en focusgroep bijeenkomsten om de kwantitatieve uitkomsten van de RCT beter te begrijpen en verklaren en de potentie van het 360°CHILDoc verder te exploreren.
In het huidige dashboard blijkt de preventieve, integrale zienswijze van de JGZ duidelijk herkenbaar voor zorgprofessionals/partners en ouders. Ouders en eventueel hun kinderen op tienerleeftijd krijgen met de altijd beschikbare online informatie uit het dashboard zicht op de krachten en risico’s binnen hun eigen gezin en kunnen hiermee kiezen voor een actievere (regie) rol in de verdere aanpak.
Het theoretisch framework van de ICF is de basis van de ordening en systematiek van presentatie van de data binnen het dashboard. Uit het onderzoek blijkt dat zorgprofesionals van de JGZ (0-18 jaar) snel, betrouwbaar en valide het functioneren van kinderen binnen hun eigen gezin en leefwereld kunnen beoordelen en volgen gedurende hun ontwikkeling. Het onderliggend theoretische framework nodigt uit tot volledige registratie van JGZ-data op neutrale of positieve manier in uniforme taal. Het dashboard stimuleert het denkproces hiermee in de richting van gepersonaliseerde zorg (= preventie, predictie, participatie, persoonlijk).

De gekozen onderzoeksopzet (een pragmatische 'Mixed Methods' RCT-methodiek) heeft veel en goed praktisch bruikbare aanbevelingen opgeleverd t.b.v. verdere implementatie van het 360°CHILDoc. De resultaten hebben ook veel informatie opgeleverd die nodig is voor een toekomstige wetenschappelijke studie naar een (kosten)effectiviteitsonderzoek binnen de multidisciplinaire JGZ-setting en uiteindelijk bredere inbedding binnen de zorg voor jeugd.

Van 1 juni 2017 tot 1 juli 2018 is het 360°CHILDoc doorontwikkeld naar een online kind-profiel dat gebruiksvriendelijk en begrijpbaar is voor ouders/jeugdigen en zorgpartners.
De doorontwikkeling werd uitgevoerd door een multidisciplinair team met een afvaardiging van verschillende partners: onderzoekers van Zuyd Hogeschool (met expertise op het gebied van datavisualisatie), JGZ medewerkers en ICT consultants van GGD ZL en onderzoekers van Universiteit Maastricht. en JGZ medewerkers.
Gedurende de eerste fase zijn door onderzoekers van Zuyd Hoge School een aantal JGZ contactmomenten met ouders en kinderen/jongeren geobserveerd om de setting binnen de JGZ in kaart te brengen. De ouders, jongeren en JGZ medewerkers zijn daarna geïnterviewd om hun behoeften en wensen ten aanzien van het online 360°CHILDoc te inventariseren.
In de tweede fase is gestart met het ontwerpen van de nieuwe applicatie middels schetsen op papier, prototypes op de computer en met als eindresultaat een volledig werkende applicatie. De ontwikkeling is na elke fase afgewisseld met uitprobeersessies met JGZ medewerkers en ouder/jongeren met variaties van de visualisaties van het 360°CHILDoc. Op basis van de ervaringen is het ontwerp telkens aangepast. Beslissingen over het ontwerp zijn aan de gebruikers uitgelegd zodat deze voor hen begrijpelijk zijn.

Samenvatting van de aanvraag

De nieuwe Jeugdwet en de uitvoering Basispakket Jeugdgezondheidszorg (JGZ) 2015 beogen een transformatie naar een effectievere zorg voor Jeugd met een preventieve, gepersonaliseerde aanpak. Om binnen de JGZ werkwijze zo’n transformatie in praktijk te brengen is in Zuid-Limburg het 360°CHILDoc ontwikkeld, dat gegevens over kind en omgeving ordent en visualiseert in één oogopslag. De ordening gaat uit van een bio-psychosociale aanpak met behulp van de “International Classification of Functioning, Disability and Health for Child and Youth”. Deze samenvatting van gegevens uit het Digitale Dossier JGZ (DDJGZ) biedt de JGZ visuele ondersteuning bij risico inventarisatie en begrijpbare communicatie met ouders en zorgpartners ten behoeve van een gedegen gezamenlijke besluitvorming en afgestemd plan van aanpak. Tevens wordt stimulatie tot volledige en uniforme registratie in het DDJGZ beoogd. Een online toegankelijk 360°CHILDoc kan de JGZ laagdrempeligheid en de inzet van JGZ informatie en expertise binnen de zorg voor Jeugd vergroten. Het voorliggende project maakt deel uit van een in 2012 gestart participatief, praktijkgericht ontwikkelproject, met als doel brede implementatie binnen de JGZ 0-18 jaar. Het draagvlak en de toepasbaarheid zijn onderzocht bij de betrokken stakeholders, evenals de validiteit en betrouwbaarheid, met positieve resultaten. Momenteel vindt implementatie plaats binnen enkele gemeenten middels gemeentelijke- en eigen financiering. Het doel van dit project is de doorontwikkeling naar en aansluitend de evaluatie van een online toegankelijk 360°CHILDoc, dat ouders en jeugdigen kunnen inzien, (laten) aanvullen en beheren ten aanzien van de beschikbaarheid voor zorgpartners. Het project bestaat uit drie onderdelen: A. Doorontwikkeling van het 360°CHILDoc naar een gebruiksvriendelijke online applicatie met begrijpbare online visualisaties voor ouders/jeugdigen en zorgpartners. Het betreft een iteratief proces van doorontwikkeling met een “User-Centered Design” benadering met actieve participatie van eindgebruikers, uitvoering door een multidisciplinair team en evaluatie in een levensechte context. Observaties van JGZ contactmomenten en interviews met ouders/jeugdigen en JGZ medewerkers worden uitgevoerd om zicht te krijgen op hun wensen, behoeften, eisen en relevante kenmerken van de context. Op basis hiervan worden ontwerpen gemaakt, die worden voorgelegd aan enkele ouders/jeugdigen en JGZ medewerkers voor feedback over de bruikbaarheid en begrijpbaarheid als input voor een volgend ontwerp, dat weer wordt voorgelegd aan enkele participanten. Na 3 - 4 van deze cycli wordt een volledig werkende definitieve versie beschikbaar (op het JGZ ouderportaal). B. Evaluatie van de bijdrage van het online toegankelijke 360°CHILDoc aan de JGZ laagdrempeligheid en inzet van JGZ expertise binnen de zorg voor Jeugd. Bij dit onderzoek met een “mixed method design” volgt een kwalitatieve evaluatie op een kwantitatieve evaluatie. Eerst wordt een RCT uitgevoerd naar het effect ten aanzien van de tevredenheid van ouders/jeugdigen en zorgpartners over de laagdrempeligheid van het contact met de JGZ. Om de gebruikelijke JGZ werkwijze met een werkwijze die ondersteund wordt door een online toegankelijk 360°CHILDoc te vergelijken worden 64 risicokinderen (2-16 jaar) met hun ouder(s), middels randomisatie, ingedeeld in of een controle groep (reguliere zorg) of een experimentele groep. De laatst genoemde groep krijgt 6 maanden toegang tot het 360°CHILDoc van het kind. Alle ouders/jeugdigen en de zorgpartners, die van de ouders inzage krijgen in het 360°CHILDoc, wordt gevraagd naar de mate van ervaren JGZ laagdrempeligheid. Tevens wordt bijgehouden hoe vaak wordt ingelogd op het 360°CHILDoc, dit kind-profiel wordt gedeeld met zorgpartners en contact is met de JGZ. Analyse van verkregen data vindt plaats middels “linear mixed models”. Daarna worden semi-gestructureerde interviews afgenomen bij een kleiner deel van de bovenstaande onderzoekspopulatie maar met een zo heterogeen mogelijk samenstelling voor verdere exploratie van de bijdrage aan JGZ laagdrempeligheid, het gebruik van JGZ informatie, risico inventarisatie en gezamenlijke besluitvorming. C. Observationeel onderzoek van de toepasbaarheid van het online toegankelijke 360°CHILDoc. Dit onderzoek wordt parallel uitgevoerd met het onderdeel B bij dezelfde onderzoekspopulatie. Het Meetinstrument voor Determinanten van Innovaties zal hiervoor worden gebruikt en middels aanvullende open vragen op de vragenlijst vindt verdere exploratie plaats van determinanten, kansen en belemmeringen van de innovatie en voorwaarden voor implementatie. Het project gaat een inzetbaar online toegankelijk 360°CHILDoc opleveren evenals een overzicht van data uit verschillende evaluatieonderdelen en hun onderlinge relatie, die van waarde zijn voor verdere doorontwikkeling en implementatie van het 360°CHILDoc en het ontwerpen van toekomstige (effect)onderzoeken.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
729410001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2020
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. M. Weijers
Verantwoordelijke organisatie:
GGD Zuid Limburg