Mobiele menu

Consultatiebureau van de toekomst: de ontwikkeling en evaluatie van ‘blended care’ in de jeugdgezondheidszorg

Projectomschrijving

Blended care is een combinatie van online en offline zorg en contactmomenten. Hoewel blended care in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) nog niet veel wordt ingezet, experimenteert de JGZ van GGD Hart voor Brabant al enkele jaren met deze innovatieve werkwijze. 

Het doel van dit project was de zorg aan ouders en jeugdigen te verbeteren door blended care in te zetten op de thema’s excessief huilen en pesten door:

  • Bestaande werkwijzen door te ontwikkelen naar een blended vorm. 
  • Deze blended werkwijzen in een haalbaarheidsstudie te toetsen op proces, succes, duur van het traject en cliënttevredenheid.
  • Kansen en belemmeringen voor implementatie van de blended werkwijzen in kaart te brengen.

De haalbaarheidsstudie is helaas vroegtijdig beëindigd, omdat bleek dat de modules maar heel beperkt werden aangeboden aan ouders en jongeren. Ter afsluiting van het project zijn JGZ-professionals geïnterviewd over de tegenvallende implementatie van blended care. 

De implementatie van de blended care-modules werd beïnvloed door een scala aan belemmerende en bevorderende factoren die betrekking hebben op de interventie, de gebruiker, organisatie en sociaal-politieke omgeving. Voor een succesvolle toepassing dient de implementatiestrategie op al deze factoren in te spelen. De factoren zijn uitgewerkt in een factsheet. 
 

Verslagen


Eindverslag

Blended care is een combinatie van on- en offline zorg en contactmomenten, waarmee een deel
van het reguliere offline contact in de zorg wordt vervangen. Hoewel blended care in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) nog niet veel wordt ingezet, experimenteert de JGZ van GGD Hart voor Brabant (HvB) al enkele jaren met deze innovatieve werkwijze.
In een samenwerking tussen GGD HvB en TNO werden in dit project bestaande, evidence-based werkwijzen rondom Excessief huilen en Pesten doorontwikkeld naar een blended variant, samen met ouders, jongeren en professionals.
Deze modules werden vervolgens in een haalbaarheidsstudie aangeboden aan ouders en kinderen. Helaas betroffen dit bij beide modules slechts een handjevol ouders en kinderen en is besloten het project vroegtijdig te beëindigen. Om zicht te krijgen op waarom de implementatie van de blended modules anders verliep dan verwacht, voerde TNO enkele interviews uit met professionals van GGD HvB. Naast bevorderende factoren (bijv. tijdswinst, aansluiting bij de taakopvatting van professionals, passend bij de behoeftes van ouders) werden er meer belemmerende factoren genoemd (bijv. complexiteit van het systeem, twijfels of de doelstellingen haalbaar waren, te weinig tijd om met het systeem te leren werken). Hoewel professionals over het algemeen positief waren over digitale ontwikkelingen zoals blended care, dachten zij dat de implementatie ervan (nog) een brug te ver is voor de beroepspraktijk.

Samenvatting van de aanvraag

Het doel van het onderhavige project is het verbetering van zorg aan ouders en jeugdigen in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) door inzet van ‘blended care’ op het gebied van excessief huilen en pesten.

Dat gebeurt door:

1. bestaande werkwijzen door te ontwikkelen naar een blended vorm op de thema’s excessief huilen en pesten;

2. deze blended werkwijzen in een haalbaarheidsstudie te toetsen op succes, duur van het traject, cliënttevredenheid en proces;

3. kansen en belemmeringen voor implementatie van de blended werkwijzen in kaart te brengen.

De vraag naar blended modules op het gebied van excessief huilen en pesten komt uit de praktijk; praktijkpartner GGD Hart voor Brabant experimenteert momenteel reeds met blended care en wil hun bestaande modules uitbreiden met de psychosociale onderwerpen Excessief huilen en Pesten. Zij willen deze daarnaast onderzoeken op succes en duur van het traject, cliënttevredenheid en het implementatieproces, iets wat in het onderhavige project in de haalbaarheidsstudie wordt uitgevoerd.

Deze haalbaarheidsstudie brengt de impact en implementatie van de modules in kaart met vragenlijsten, focusgroepen en diepte-interviews onder JGZ-professionals, ouders en jongeren (> 12 jaar), vergeleken met de reguliere offline behandeling. Implementatie van de nieuw ontwikkelde modules wordt geborgd door zeer nauwe betrokkenheid van de belangrijkste gebruikersgroepen (ouders, jongeren en professionals).

Het project heeft een looptijd van 30 maanden en kent 5 fases:

Fase 1. Opstart (januari – februari 2017)

Fase 2. Ontwikkeling digitale werkwijzen richtlijnen excessief huilen en pesten (maart – augustus 2017)

Fase 3. Haalbaarheidsstudie digitale modules (september 2017 – december 2018)

Fase 4. Doorontwikkeling modules (januari 2019 – maart 2019)

Fase 5. Afronding- en disseminatie (april 2019 – juli 2019)

Het project heeft de volgende deliverables:

1. Twee modules voor blended care, op het gebied van excessief huilen en pesten.

Aan het einde van het project komen de modules gratis beschikbaar in de Store van platformaanbieder Karify.

2. Hardcopy van de modules voor blended care, op het gebied van excessief huilen en pesten.

Voor JGZ-instellingen die niet die niet aangesloten zijn bij het eHealth-platform van Karify komt de inhoud van de digitale modules vrij beschikbaar in de vorm van een PDF-bestand.

3. Handleiding voor JGZ-professionals.

In deze handleiding krijgen JGZ-professionals informatie over bij wie ze de modules in kunnen zetten en hoe ze dat moeten doen.

4. Een factsheet.

Deze factsheet beschrijft de resultaten van dit project, evenals de geleerde lessen en implementatiemogelijkheden van blended care binnen de JGZ en de modules Excessief huilen en Pesten in het bijzonder.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
729410009
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2019
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. F.D. Pannebakker
Verantwoordelijke organisatie:
TNO