Mobiele menu

Aanpak aandachtshuishoudens gemeente Dordrecht in samenwerking met lokale partners, Ministerie van J&V en Sociaal Hospitaal.

Projectomschrijving

Onze centrale vraag binnen de aanpak aandachtshuishoudens luidt als volgt: Hoe komen we bij aandachtshuishoudens tot een integrale hulpverlening die leidt tot snellere, passendere en betaalbaardere zorg? Daarin heeft de gemeente Dordrecht zich de volgende doelen gesteld:

  • Betere integrale gezinsplannen opstellen en uitvoeren.
  • Reële kostenbesparing van 25% voor 50% van de casussen.
  • Een positieve waardering: 75% van huishoudens ervaart de doorbraak als positief.
  • Een duurzame inbedding van lessen m.b.v. sociaal pontonnier (2/3 p.j).
  • Een verbetering van domeinoverstijgende samenwerking van ketenpartners op het gebied van aandachtshuishoudens.

Er is van 12 maanden Aanpak Aandachtshuishoudens een monitorings- en evaluatierapportage opgesteld door onderzoeksbureau Drechtsteden.
De resultaten en mijlpalen:

  • We hebben Bekendheid, Bestuurlijk draagvlak en Benaderbaarheid gerealiseerd..
  • Ruim 100 aanmeldingen voor de aanpak aandachtshuishouden.
  • Er is vanuit de partners behoefte aan een (intern) aanspreekpunt voor domeinoverstijgende problematiek. Met de inbedding van de functie van Sociaal Pontonnier (en via de subsidiering vanuit het ZonMW project), de gemeentelijke interventiespecialist hebben we dit gecreëerd.
  • We zijn aan de slag gegaan met terugkerende systeemknelpunten. Daarvan zijn er 2 oplossingen geïmplementeerd (verbeterd proces briefadres en urgente huisvestingsproblematiek).
  • Bij de meeste betrokken partners hebben we een aanspreekpunt/ doorbraakambassadeur gerealiseerd (Deurwaarders, politie, VT, Zorg-& Veiligheidshuis, SWT, MEE, Yulius, VGZ, LdH, Woningcorporaties, enzovoorts).
  • We hebben een doorbraakteam met 6 doorbraakregisseurs geïmplementeerd. Zij gaan in 2021 werken met de DBM, waaronder de doorbraakapp en kosten-batenanalyses.

Bij 50 casussen bleek de reguliere route nog onvoldoende benut. Bij de andere casussen speelde
met name gebrek aan bestaanszekerheid en goede regie bij multiproblematiek een probleem.
30 casussen bevinden zich nog in een doorbraakproces.

Verslagen


Eindverslag

Doorbreken in Dordt!
Een jaar verder binnen de Aanpak Aandachtshuishoudens...waar staan we nu en wat hebben we geleerd.

Creëren van het doorbraakteam
We zijn in september 2019 gestart met de functie van sociaal pontonnier (bruggenbouwer) met mandaat, maatwerkbudget en geleend gezag vanuit college van B&W. Deze rol hebben we al snel uitgebreid met een gemeentelijke interventiespecialist en 6 doorbraakregisseurs binnen het Dordts sociaal wijkteam. Zij vormen tezamen het doorbraakteam! Vanaf 2021 werken ze met de doorbraakmethode vanuit het Instituut Publieke Waarden en de daarbij horende doorbraak-app met kosten-batenanalyses. Zij dienen als cultuurdrager, doorbraakcoach en vraagbaak van de doorbraakmethodiek. Verder hebben we een netwerk van doorbraakambassadeurs opgebouwd binnen andere belangrijke en betrokken organisaties. Deze ambassadeurs lopen een stapje harder en geven zich rekenschap van andere problemen in huishoudens, en betrekken dat in hun eigen rol en werkzaamheden. Zo zijn er onder andere korte lijnen met , het zorg- en veiligheidshuis, VeiligThuis, woningcorporaties en deurwaarders. Op deze manier kunnen we bijvoorbeeld mogelijke uithuiszetting toch voorkomen.

De casuïstiek, het maatwerk
In totaal hebben we ruim 100 aanmeldingen* gekregen voor de aanpak aandachtshuishoudens. Deze komen met name van professionals uit het zorg- en/of veiligheidsdomein. De aanmeldingen behelzen vaak een vraag m.b.t. vastlopen in het systeem, bestaanszekerheid, maar ook regievraagstukken en integrale samenwerking bij multiproblematiek. Het doorbraakteam neemt indien nodig de regie tijdelijk over of ondersteunt in het realiseren van de doorbraak.
*Bij ongeveer de helft van de aanmeldingen waren er nog mogelijkheden binnen de reguliere routes. De professional was dan niet in de mogelijkheid om het voor elkaar te krijgen of was niet bekend met die zorgroute. Het doorbraakteam vervult dan de rol van vraagbaak en doorverwijzer.

Systeem leren, patronen doorbreken
Naast het leveren van maatwerk, gaan we naar het herkennen van patronen vanuit casuïstiek, naar het veranderen van regels en routine. Op gemeenteniveau hebben we een teamoverstijgend overleg opgezet waarin de sociaal pontonnier agendeert en signaleert.
De eerste signalen zijn opgepakt en uitgewerkt, waaronder briefadres, verwijsindex en huisvestingsproblematiek. Met de inzet van de sociaal pontonnier en de gemeentelijke interventiespecialist zorgen we voor professionele tegenkracht en kunnen we met de partners uit de stad beter het goede gesprek vanuit praktijkvoorbeelden voeren.

April 2021 volgt een evaluatie-onderzoek met tevredenheidsanalyses van de gezinnen en data-analyses.

Samenvatting van de aanvraag

Ieder Dordts gezin verdient gelijke kansen en tijdige, passende en goed gestroomlijnde hulp als ze dit nodig hebben. Bij multiprobleemgezinnen is dit niet altijd op orde en is de vraag extra urgent.

We willen een gunstigere kosten-batenanalyse. Oftewel van een 'duur' multiproblem gezin met een suboptimaal plan naar een goedkoper en optimaler plan. We willen intergeneralistatieproblematiek tegengaan. In 80% willen we een doorbraak realiseren.

We gaan samen met IPW aan de slag met de doorbraakmethodiek.

We stellen een sociaal pontonnier (bruggenbouwer) aan die werkt met mandaat en geleend gezag vanuit het college van B&W. Dit zorgt ervoor dat we eerder en makkelijker doorbraken kunnen realiseren om tot passende zorg te komen. De sociaal pontonnier haalt casussen op die leven in de stad (en vanuit data!) en signaleert waar het beter en anders kan. Tevens gaan we een samenwerkingsverband aan met zorgverzekeraar VGZ op dit thema. Zo werken we over wetten (ZVW, JeugdWet en WMO) heen.

Kenmerken

Projectnummer:
729441001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2020
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
N. van den Oord
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Dordrecht