Een omgeving waarin kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien is belangrijk voor de ontwikkeling. Gezinnen kunnen hun eigen kracht en competenties gebruiken en daarmee grip krijgen op hun eigen leven, door gebruik te maken van hun sociale netwerk. Voldoende regie over de behandeling is daarnaast belangrijk voor de cliënttevredenheid en het resultaat. ZonMw financiert verschillende projecten waarin onderzoek gedaan wordt naar methodieken om de regie en eigen kracht van kinderen en gezinnen te versterken.
Wilt u binnen uw gemeente samen met professionals, samenwerkingspartners en inwoners in gesprek gaan over eigen kracht van kinderen en hun gezinnen? Dan kan de reflectietool u hierbij helpen. De tool helpt het begrip eigen kracht inhoud te geven en een gezamenlijke taal rondom dit begrip te ontwikkelen.
Wilt u als jeugdprofessional aan de slag met Regie en eigen kracht? Met de gesprekswaaier gaat u het gesprek aan over spanningsvelden waar u mee te maken krijgt bij het uitgaan van eigen kracht. De dialoogtafelmethodiek helpt u om systematisch te kunnen evalueren welke factoren bevorderend en belemmerend werken in het hulptraject. De methodiek biedt jeugdigen, ouders en hulpverleners de ruimte om vanuit een gelijkwaardige positie te reflecteren op de hulpverlening die zij hebben ontvangen of gegeven. De handreiking Groepsgerichte opvoedondersteuning geeft praktische handvatten voor professionals die opvoedondersteuning (willen gaan) aanbieden of het bestaande aanbod willen verbeteren.
Tools voor kinderen en jongeren
Kinderen en jongeren hebben graag inspraak in hun behandeltraject. Als professional kunt u ze daarin ondersteunen met diverse tools. De tool Mijn Pad is een vragenboekje dat jongeren ondersteunt bij het maken van keuzes ten aanzien van hun leven en toekomst en hun helpt om stap-voor-stap hun eigen pad te vinden en te volgen. De app IamYu is ontwikkeld omdat veel jongeren ontrevreden zijn over de inspraak in hun behandeling. De app geeft jongeren meer inzicht, regie en eigenaarschap in hun behandeling in de jeugdzorg.
De methode 1Gezin1Plan, voor hulpverlening aan gezinnen, beoogt ouders regie te geven en professionals goed te laten samenwerken. Het eerste lukt echter beter dan het tweede, blijkt uit onderzoek. Hoe de methode precies werkt en waarom professionals er soms moeite mee hebben lees je in dit interview.
De Jeugdwet trad in werking in 2015. Een van de doelen hiervan is de eigen kracht van gezinnen en kinderen te versterken. Het Handboek Begeleid Leren geeft de jongere, de school en u als hulpverlener handvatten. In deze video vertelt lector Lies Korevaar over het handboek.
Pedagoog Abdellah Mehraz ontwikkelde ‘opvoeddebatten’ om migrantenvaders te ondersteunen bij de opvoeding van hun kinderen. Met steun van onder andere ZonMw beschreef hij zijn methodiek in een handboek. Dit maakte de cursus meer zichtbaar en leidde tot nieuwe vormen van opvoedondersteuning.
Jongeren zitten met heel wat vragen, gevoelens en bezorgdheden over de oorlog in Oekraïne. Ze maken zich ook zorgen over hun leeftijdsgenoten en willen graag helpen. De maatschappelijke diensttijd (MDT) is een goed instrument gebleken om maatschappelijke impact te maken bij actuele thema’s die spelen in de samenleving. Vanuit dit programma is daarom de snelle, laagdrempelige subsidieoproep ‘MDT in actie voor Oekraïne’ opengesteld. Er is € 2...
Binnenkort starten 6 projecten die innovatieve werkwijzen gaan ontwikkelen rond urgente maatschappelijke vraagstukken in de jeugdsector. De projecten leveren vernieuwende aanpakken op die aansluiten bij de leefwereld en behoefte van kinderen, jongeren en gezinnen. En stimuleren samenwerking met alle betrokkenen vanuit verschillende domeinen.
11 projecten uit subsidieronde 4b ‘MDT groeit naar een landelijk dekkend netwerk’ hebben aanvullend budget ontvangen voor hun project. Hiermee kunnen zij hun partnerschap uitbreiden. En op die manier op steeds meer plekken in het land MDT’s aanbieden aan jongeren bij een verscheidenheid aan maatschappelijke organisaties. Daarnaast wordt ingezet op het versterken van de samenwerking rondom MDT in de regio.
Vandaag heeft de nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen de nieuwe Slachtoffermonitor mensenhandel 2016-2020 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat in 2020 in Nederland 984 meldingen van mensenhandel zijn geweest. En dan 50% van de slachtoffers binnen 7 jaar weer slachtoffer wordt van een misdrijf.
Elders gezien
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.
Jeugd in Onderzoek vindt dit jaar plaats op 22 september 2022 in 1931 Congrescentrum ’s-Hertogenbosch. En is dé ontmoetingsplek voor iedereen in de jeugd- en onderwijssector. Het wordt een dag vol ontmoetingen en interactie. Met kennisuitwisseling én het stimuleren van het gebruik van kennis door professionals, gemeenten, onderwijs en opleidingen. Zodat ouders en jeugdigen hiervan profiteren.
Vanaf medio mei is het programma bekend en kunt u...