Projectomschrijving

Vraagstuk

Moeite met aandacht en concentratie, een onrustig gevoel en soms weinig remmingen. Dat zijn typisch klachten waar jongeren met AD(H)D last van hebben. Zonder behandeling bestaat een grote kans dat zij ook problemen krijgen met ouders, vrienden of op school. Is neurofeedback – het trainen van de hersenen met behulp van een computerprogramma – een effectieve aanvulling op de behandeling?

Onderzoek

De experimentele groep van 26 jongens kreeg neurofeedback naast de gebruikelijke behandeling (gedragstherapie, medicatie en/of psycho-educatie). De controlegroep (45 jongens) kreeg dat niet. Wat zijn de verschillen met en zonder neurofeedback?

Uitkomst

Een aanvulling van de gebruikelijke behandeling van jongeren met AD(H)D met neurofeedback, maakt de behandeling niet effectiever. Beide groepen lieten een verbetering zien op aspecten als aandacht, impulsiviteit en hyperactiviteit. Neurofeedback heeft geen aanvullende waarde en verdient dus ook geen implementatie in de behandeling van ernstige gedragsproblemen bij AD(H)D.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website