Mobiele menu

OKT App voor ouder-kindteams ter versterking van samenwerking tussen professionals, integrale en passende hulpverlening en eigen kracht van ouders

Projectomschrijving

Gezinnen met een hulpvraag vroegtijdig signaleren en ondersteuning bieden via jeugdteams

Doelstelling van dit project was gezinnen met een vraag over de ontwikkeling en het opgroeien van het kind zo vroeg mogelijk te signaleren en integrale hulp te bieden, passend bij hun hulpvraag, wensen en mogelijkheden, via jeugdteams.

OKT App; proefimplementatie en evaluatie

Middels co-creatie met eindgebruikers (professionals, ouders) is de SamenStarten App doorontwikkeld tot de OKT App. Deze is bedoeld voor jeugdteams, zoals het Ouder- en kindteam (OKT) in Amsterdam, met verschillende disciplines en te gebruiken bij verschillende gezinnen, in verschillende opvoedcontexten en met ruimte voor diverse werkmethoden. Resultaten van een proefimplementatie laten zien dat de OKT App kan helpen bij het bieden van hulpverlening, passend bij de vraag en mogelijkheden van het gezin. Ook kan die bijdragen aan de eigen kracht en het benutten van het sociale netwerk van ouders, via gezamenlijke besluitvorming. Professionals en managers ervaren een aantal belemmeringen, die moeten worden aangepakt voor de uitrol van de OKT App.

Het project is uitgevoerd door leden vanuit GGD Amsterdam, SAG, OKT programmateam, Zuidzorg, Pharos, EagleScience en NCJ en werd gecoördineerd door TNO.

Producten

Titel: Direct tot de kern met de samenstarten app
Auteur: Olivier Blanson Henkemans/TNO
Link: http://tinyurl.com/samenstartenapp

Verslagen


Eindverslag

Doelstelling van dit project was gezinnen met een vraag over de ontwikkeling en het opgroeien van het kind zo vroeg mogelijk te signaleren en integrale hulp te bieden, passend bij hun hulpvraag, wensen en mogelijkheden, via jeugdteams. Middels co-creatie met eindgebruikers (professionals, ouders) is de SamenStarten App doorontwikkeld tot de OKT App. Deze is bedoeld voor jeugdteams, zoals het Ouder- en kindteam (OKT) in Amsterdam, met verschillende disciplines en te gebruiken bij verschillende gezinnen, in verschillende opvoedcontexten en met ruimte voor diverse werkmethoden. Resultaten van een proefimplementatie laten zien dat de OKT App kan helpen bij het bieden van hulpverlening, passend bij de vraag en mogelijkheden van het gezin. Ook kan die bijdragen aan de eigen kracht en het benutten van het sociale netwerk van ouders, via gezamenlijke besluitvorming. Professionals en managers ervaren een aantal belemmeringen, die moeten worden aangepakt voor de uitrol van de OKT App.

Ouders met hulpvragen over de ontwikkeling en groei van hun kind en over hun gezin kunnen, sinds de transitie, in steeds
meer gemeenten terecht bij jeugdteams. In Amsterdam is uiting gegeven aan de nieuwe jeugdwet en jeugdteams met
multidisciplinaire ouder- en kindteams (OKT), oa jeugdverpleegkundigen en -artsen, schoolmaatschappelijk
werkers en pedagogen. Zij zijn voorlopers in Nederland.

Om de OKT te ondersteunen wordt in co-creatie met eindgebruikers (professionals en ouders) de OKT App ontwikkeld en een proefimplementatie verricht. Deze
app kent alle voordelen van de SamenStarten App en extra functies die bijdragen aan het behalen van de
transformatiedoelstellingenen overkomen van de uitdagingen die daarbij binnen jeugdteams worden ervaren.

De onderzoeksvragen binnen dit project zijn:
1) Hoe kan de SamenStarten App worden aangepast tot OKT App om de OKT-professionals, met verschillende disciplines, te
ondersteunen in het contact met alle gezinnen, in verschillende opvoedcontexten, met ruimte voor diverse werkmethoden?
2) In hoeverre draagt de OKT App bij aan de samenwerking tussen OKT professionals, passende en integrale hulpverlening, gezamenlijke besluitvorming, eigen kracht van ouders, het benutten van het sociale netwerk en de waardering van ouders van de hulpverlening?

De projectgroep verricht de volgende onderzoeks- en implementatieactiviteiten: 1) behoefteanalyse onder OKT-professionals (incl. professionals die ervaringen hebben met SamenStarten App) en ouders tav de OKT App; 2) obv de behoefteanalyse wordt een eisenpakket opgesteld voor de aanpassing van de SamenStarten App tot OKT App; 3) de aanpassingen worden iteratief doorgevoerd, inclusief een pilot; 4) een proefimplementatie wordt verricht met de OKT App met een toets op proces en effect. Een OKT met app wordt vergeleken met een OKT die handelen volgens de vigerende werkwijze (zonder app). Ten aanzien van effect worden gemeten: samenwerking tussen professionals; integraliteit en passendheid hulpverlening; gezamenlijke besluitvorming, eigen kracht, inzet hulp uit sociaal netwerk; de waardering van de hulpverlening. Data wordt verzameld via vragenlijsten bij professionals en interviews met ouders.

Samenvatting van de aanvraag

ACHTERGROND EN RELEVANTIE

Ouders met hulpvragen over de ontwikkeling en groei van hun kind en over hun gezin kunnen, sinds de transitie, in steeds meer gemeenten terecht bij jeugdteams. De professionals in het team kijken samen met de ouders en kinderen welke hulp nodig is. En welke instantie de hulp kan bieden. In Amsterdam is uiting gegeven aan de nieuwe jeugdwet en jeugdteams met multidisciplinaire ouder- en kindteams (OKT), bestaande uit oa jeugdverpleegkundigen en -artsen, schoolmaatschappelijk werkers en pedagogen. Zij zijn daarmee voorlopers in Nederland.

De SamenStarten App, in 2013 ontwikkeld voor de JGZ, biedt naar verwachting ondersteuning aan jeugdteams, zoals OKT, en daarmee aan de transformatiedoelstellingen. De SamenStarten App is ontwikkeld als gesprekstool voor JGZ-professionals ter ondersteuning van het signalerings- en verwijsprogramma SamenStarten. Met de SamenStarten App verloopt de communicatie met de ouders over de hulpvraag, het bieden van preventieve hulp passend bij het gezin en het versterken opvoedkennis en -vaardigheden efficiënter en effectiever.

GGD A’dam en SAG, uitvoerders van de JGZ binnen de OKT, hebben ervaring met de SamenStarten App. Zij zijn van mening dat de app bij uitstek kan bijdragen aan de samenwerking binnen de OKT. Ook niet-verpleegkundige OKT-professionals, die betrokken zijn bij dit projectvoorstel, zien de meerwaarde van de SamenStarten App. Zij verwachten dat deze app, met enkele aanpassingen, bij kan dragen aan verdere borging van waar de OKT voor staat: samen leren, samenwerken, verbinden en het centraal stellen van het gezin. Daarmee wordt bijgedragen aan de kwaliteit en efficiëntie van hun hulpverlening en de waardering van de ouders en kinderen. De gewenste aanpassingen vloeien voort uit het verschil tussen de uitvoeringspraktijk van de OKT en die van het huidige SamenStarten programma.

Daarnaast ervaart de OKT, in lijn met andere jeugdteams in Nederland, een aantal uitdagingen. Deze betreffen optimale samenwerking tussen professionals, met enerzijds behoud van voldoende ruimte voor het eigen professionele werkmethoden en anderzijds centraal stellen van de wensen en eigen kracht van ouders. Met de introductie van de OKT app, gebaseerd op de SamenStarten App, beogen we jeugdteams, zoals de OKT, hierin verder te ondersteunen.

DOELSTELLING

Doelstelling van dit project is gezinnen met een vraag over de ontwikkeling en het opgroeien van het kind zo vroeg mogelijk integrale hulp te bieden, passend bij hun hulpvraag, wensen en mogelijkheden. Belangrijk daarbij is de verdere verbetering van de samenwerking binnen multidisciplinaire jeugdteams.

Om deze doelstelling te bereiken worden een proefimplementatie en evaluatie van de OKT App in Amsterdam verricht. Deze app kent alle voordelen van de SamenStarten App en extra functies die bijdragen aan het behalen van de transformatiedoelstellingenen overkomen van de uitdagingen die daarbij binnen jeugdteams worden ervaren.

De onderzoeksvragen binnen dit project zijn:

1) Hoe kan de SamenStarten App worden aangepast tot OKT App om de OKT-professionals, met verschillende disciplines, te ondersteunen in het contact met alle gezinnen, in verschillende opvoedcontexten, met ruimte voor diverse werkmethoden?

2) In hoeverre draagt de OKT App bij aan de samenwerking tussen OKT professionals, passende en integrale hulpverlening, gezamenlijke besluitvorming, eigen kracht van ouders, het benutten van het sociale netwerk en de waardering van ouders van de hulpverlening?

METHODE

De projectgroep verricht de volgende onderzoeks- en implementatieactiviteiten: 1) behoefteanalyse onder OKT-professionals, (incl. professionals die ervaringen hebben met SamenStarten App) en ouders tav de OKT App; 2) obv de behoefteanalyse wordt een eisenpakket opgesteld voor de aanpassing van de SamenStarten App tot OKT App; 3) de aanpassingen worden iteratief doorgevoerd, inclusief een pilot; 4) een proefimplementatie wordt verricht met de OKT App met een toets op proces en effect. Een OKT met app wordt vergeleken met een OKT die handelen volgens de vigerende werkwijze (zonder app). Ten aanzien van effect worden gemeten: samenwerking tussen professionals; integraliteit en passendheid hulpverlening; gezamenlijke besluitvorming, eigen kracht, inzet hulp uit sociaal netwerk; de waardering van de hulpverlening. Data wordt verzameld via vragenlijsten bij professionals en interviews met ouders.

VERWACHT RESULTAAT

Met dit onderzoek wordt bijgedragen aan de verdere uitrol van de OKT App in Amsterdam en andere gemeenten die, in het kader van de transitie, werken met multidisciplinaire en wijkgerichte ‘jeugdteams’ vergelijkbaar met OKT, zoals bij projectlid Zuidzorg.

BETROKKEN ORGANISATIES EN EXPERTISE

De projectgroep heeft ruime ervaring met het gezamenlijk verrichten van onderzoek in de JGZ, oa in het kader van de SamenStarten App. De projectgroep bestaat uit GGD Amsterdam, SAG, OKT programmateam, Zuidzorg, Pharos, EagleScience en NCJ en wordt gecoördineerd door TNO.

Kenmerken

Projectnummer:
736200014
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2021
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. O.A. Blanson Henkemans
Verantwoordelijke organisatie:
TNO