Mobiele menu

Evaluatie van de organisatie en uitvoering van CenteringParenting in de JGZ.

Projectomschrijving

Evaluatie van de organisatie en uitvoering van CenteringParenting in de JGZ

Bij Centering Parenting (CPA) vervangen groepsbijeenkomsten de traditionele één-op-één contactmomenten bij de JGZ bij kinderen tot ongeveer 14 maanden.

In dit project werd o.a. onderzocht:
• Hoe kan CPA het beste worden georganiseerd, uitgevoerd en geborgd?
• Hoe worden professionals vanuit het sociale domein het beste bij CPA betrokken?
• Wat zijn de kosten en baten waarbij er oa gekeken wordt naar cliënttevredenheid en het
versterken eigen kracht?

Resultaten

Dit onderzoek heeft bruikbare inzichten opgeleverd over de uitvoering van CPA bij verschillende organisaties en het betrekken van het sociale domein. Ouders die CPA volgden waren positiever over JGZ professionals en over het nut van het consultatiebureau dan ouders die individuele zorg ontvingen. Volgens ouders was er geen verschil in eigen kracht tussen CPA en individuele zorg, maar volgens professionals wel. Een belangrijke belemmering bij de uitvoering van CPA is de werving van ouders en de extra kosten voor de uitvoering van CPA

Verslagen


Eindverslag

Sinds 2014 wordt aan ouders van pasgeboren kinderen in een aantal JGZ organisaties in Nederland CenteringParenting (CPa) aangeboden. Bij CPa vervangen groepsbijeenkomsten de traditionele één-op-één contactmomenten bij de JGZ bij kinderen tot ongeveer 14 maanden. In vergelijking met individuele zorg biedt CPa meer ruimte en tijd om naast de fysieke gezondheid van het kind ook het psychosociaal welbevinden van kind en gezin expliciet te bespreken. JGZ-professionals die CPa uitvoeren en ouders zijn enthousiast over de werkwijze. Er is vanuit het land veel interesse in de implementatie van CPa.

In dit project werd o.a. onderzocht:
• Hoe kan CPA het beste worden georganiseerd, uitgevoerd en geborgd?
• Hoe worden professionals vanuit het sociale domein het beste bij CPA betrokken?
• Wat zijn de kosten en baten waarbij er oa gekeken wordt naar cliënttevredenheid en het versterken eigen kracht?

Samenvatting
Sinds 2014 wordt aan ouders van pasgeboren kinderen in een aantal JGZ organisaties in Nederland CenteringParenting (CPa) aangeboden. Bij CPa vervangen groepsbijeenkomsten de traditionele één-op-één contactmomenten bij de JGZ. In vergelijking met individuele zorg biedt CPa meer ruimte en tijd om naast de fysieke gezondheid van het kind ook het psychosociaal welbevinden van kind en gezin expliciet te bespreken. JGZ-professionals die CPa uitvoeren en ouders zijn enthousiast over de werkwijze. Er is vanuit het land veel interesse in de implementatie van CPa. In dit project worden de volgende vragen onderzocht:
• Hoe kan CPa het beste worden georganiseerd, uitgevoerd en geborgd?
• Hoe worden professionals vanuit het sociale domein het beste bij CPa betrokken?
• Wat zijn de kosten en baten waarbij er oa gekeken wordt naar cliënttevredenheid en het versterken eigen kracht?

Samenvatting van de aanvraag

Sinds 2014 wordt aan ouders van pasgeboren kinderen in drie JGZ organisaties in Nederland CenteringParenting (CPa) aangeboden. Bij CPa vervangen groepsbijeenkomsten de traditionele één-op-één contactmomenten bij de JGZ. In vergelijking met individuele zorg biedt CPa meer ruimte en tijd naast de fysieke gezondheid van het kind ook het psychosociaal welbevinden van kind en gezin expliciet aan de orde te laten komen. JGZ-professionals en organisaties die CPa uitvoeren zijn enthousiast over de werkwijze. Ouders die CPa volgden benoemen als voordeel dat zij hun ervaringen kunnen delen, voldoende informatie krijgen over gezond en veilig opgroeien en meer mensen leren kennen. Ook bleek dat CPa kwetsbare ouders bereikt, zoals ouders met een niet Nederlandse achtergrond en alleenstaanden, die met andere interventies lastig te bereiken blijken te zijn. O.b.v. praktijkervaringen is vanuit het land veel interesse in de implementatie er van, zeker is dat zes organisaties op korte termijn CPa willen invoeren. De noodzaak wordt daarom gevoeld tot een doorontwikkeling van CPa: hoe kan CPa het beste georganiseerd, uitgevoerd en geborgd worden en hoe kunnen professionals vanuit het sociale domein het beste bij CPa betrokken worden en wat zijn de kosten (in tijd en geld) en opbrengsten (in termen van cliënttevredenheid en het versterken eigen kracht). Een grote bedreiging voor de invoering en borging van CPa is bovendien het ontbreken van een structurele vergoeding.

DOELSTELLING

Het project richt zich op de vraag hoe CPa momenteel op verschillende plaatsen in Nederland is ingevoerd, georganiseerd en uitgevoerd en wat daarbij belemmeringen en verbeterpunten zijn. Specifieke aandacht gaat hierbij uit naar de vraag hoe binnen CPa de integratie en aansluiting plaatsvindt met (keten)partners in het sociaal domein en bij de transformatiedoelen. Doel is om aanbevelingen te doen voor en onderbouwing te bieden aan de landelijke/regionale invoering en borging van CPa.

PLAN VAN AANPAK

Voor de evaluatie van CPa worden in dit project een aantal activiteiten uitgevoerd:

A. Observaties en procesevaluatie van de uitvoering tijdens CPa groepen (werkwijze? fidelity of use? aansluiting bij het sociale domein?)

B. Vragenlijsten onder professionals die CPa uitvoeren, managers en beleidsmakers (aansluiting sociaal domein? belemmeringen bij invoeringen en organisatie en oplossingen? kosten?)

C. Twee focusgroepen, één met professionals die CPa hebben uitgevoerd en één met professionals vanuit het sociale domein (verbeterde mogelijkheden voor aansluiting bij sociaal domein? belemmeringen bij invoering en organisatie? verbeterde mogelijkheden voor aansluiing transformatiedoelen? overwegingen om CPa te implementeren/ te continueren?)

D. Vragenlijsten onder ouders uit CPa groepen en ouders die individuele JGZ krijgen (kosten?cliënttevredenheid? domeinen waarop CPa volgens ouders zelf effect heeft?)

ANALYSE

De meerwaarde van CPa wat betreft eigen kracht en cliënttevredenheid bij ouders zal worden bepaald door het vergelijken van ouders die CPa hebben gevolg en ouders die individuele JGZ hebben ontvangen. Hypothese is dat, in vergelijking met de controlegroep, de interventieconditie (CPa) zal leiden tot meer eigen kracht en cliënttevredenheid. Kosten basiszorg binnen de twee zorgtypen (groepsconsulten conform CPa methode versus traditionele face-to-face contactmomenten) worden berekend. Uitkomsten worden vastgelegd in een beknopte rapportage.

EINDPRODUCTEN

Naast rapportage van uitkomsten van CPa (eigen kracht, cliënttevredenheid, kosten) komen voor de implementatie van CPa n.a.v. het project de volgende producten beschikbaar:

1. Handreiking voor beleidsmedewerkers van gemeenten, managers/stafartsen en –(staf)verpleegkundigen, JGZ professionals en andere professionals vanuit het sociale domein die CPa willen implementeren, incl. mogelijkheden van structurele bekostiging en verdere duurzame invoering van CPa in gemeenten.

2. Visuele presentatie van de handreiking (bijv. korte film of magazine) om nieuwe organisaties over CPa te informeren.

3. Ouderversie van de visuele presentatie, gericht op (aanstaande) ouders om hen te motiveren te kiezen voor CPa.

Kenmerken

Projectnummer:
736200012
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. M.E.B. Rijnders
Verantwoordelijke organisatie:
TNO