Mobiele menu

Sportkanjers Hilversum

Projectomschrijving

De Beweegkanjerclub Hilversum heeft een grote groep jonge kinderen bereikt met de aangeboden beweegactiviteiten. Met Beweegkanjers hebben wij de sociaal-emotionele ontwikkeling door middel van beweegactiviteiten op een positieve manier bevorderd. Plezier in bewegen staat voorop. De kinderen hebben kennis kunnen maken met de volgende sporten: gym, judo, voetbal en dans. Daarnaast is er ook veel ruimte voor spel geboden. Ouders zijn zich bewust geworden van het belang van bewegen voor jonge kinderen (3 t/m 6 jaar) en hoe belangrijk hun eigen rol hierin is. Tijdens de beweegactiviteiten zijn de kinderen veel in aanraking gekomen met het gedrag van andere kinderen. Ze ontdekten dat andere kinderen anders zijn. De kinderen hebben geleerd zich steeds beter in te leven in de ander.


Verslagen


Eindverslag

De Beweegkanjerclub Hilversum heeft een grote groep jonge kinderen bereikt met de aangeboden activiteiten. Met de Beweegkanjers hebben wij de sociaal-emotionele ontwikkeling d.m.v. beweegactiviteiten op een positieve manier bevorderd. Plezier staat voorop. Zij hebben kennis kunnen maken met de volgende soorten sport: gym,voetbal, judo en dans. Daarnaast is er ook veel ruimte voor spel geboden.
Zowel kinderen als ouders waren erg enthousiast over het aanbod.
Ouders zijn zich bewust geworden van het belang van bewegen voor deze jonge kinderen (3 t/m 6 jaar)en hoe belangrijk hun eigen rol als ouder hierin is.

Door dit projekt merken we dat er veel vraag is naar bewegen met peuters en kleuters. Het projekt heeft inmiddels dan ook veel kinderen kunnen bedienen. Echter stromen zij nauwelijks door naar de clubs. Dit heeft mede te maken met de afstand tot de club en de contributie.Helaas is het voor projectleden moeilijk om lesgevers te leveren.

Samenvatting van de aanvraag

GTVH, basisscholen, opvangorganisatie BINK en judovereniging The New Gentle Way slaan de handen ineen om in verschillende lage inkomensbuurten in Hilversum een duurzaam aanbod te realiseren voor de allerjongste kinderen. De primaire doelen zijn: - Verhogen sportdeelname onder kinderen van 3 tot 6 jaar van 11% naar 40%. - 240 kleuters sporten structureel. - 18 groepen Sportkanjers (na schooltijd) bij de basisscholen. - 90 kinderen stromen door naar een sportaanbieder. Secundair doel - Verhogen van deskundigheid (mbt sociaalemotionele ontwikkeling en spelenderwijs bewegen) van 12 trainers, 12 leerkrachten en 16 pedagogisch medewerkers. Alle onderzoeken (gemeente, SCP) maar ook ons eigen behoefte onderzoek geven aan dat de nood hoog is en de behoefte groot. Ouders geven aan dat ze graag zien dat hun kinderen kunnen sporten, maar dat lid zijn van een traditionele vereniging niet altijd voor hen is weggelegd. 87% van de 4 en 5 jarigen sport nog helemaal niet. GTHV heeft gekozen om met de brede scholen Noord, Zuid en Avonturijn, opvangorganisatie BINK en judoschool The New Gentle Way te werken aan nieuw beweegaanbod voor de peuters en kleuters. Daarbij is aansluiten bij de leefwereld van de kleuter en de intrinsieke motivatie om te bewegen van essentieel belang. Vroegtijdig, op een kindvriendelijke manier sporten, draagt bij aan de motorische ontwikkeling en is tevens start van een leven lang sporten en bewegen. De Sportkanjersclub Hilversum laat kleuters op school kennismaken met allerlei sportieve activiteiten. Na schooltijd worden er specifieke activiteiten (sportcursussen) aangeboden op de basisscholen. Deze werkwijze kan op veel steun rekenen van de ouders omdat zo een brede kennismaking met sport mogelijk wordt. Daarnaast organiseert de Sportkanjerclub Hilversum met de sportverenigingen sportdagen waarop de oudere kleuters zich kunnen aanmelden om door te stromen naar het aanbod bij de verenigingen. De Sportkanjerclub is er voor de kinderen waarbij ouders, pedagogische medewerkers en leerkrachten leren om zelf met kinderen spelenderwijs te bewegen. We veranderen de omgeving van de kinderen van belemmerend naar uitnodigend. In de Sportkanjerclub Hilversum wordt samengewerkt door de interventies sportkanjerclub en beweegkriebels om te komen tot een programma op maat voor de deelnemers. GTVH, BINK, The New Gentle Way werken intensief samen om een compleet programma te kunnen aanbieden waarbij continu gezocht wordt naar uitbreiding van de samenwerking. Om duurzame sportdeelname te realiseren is er aandacht voor borging en continuïteit van het project. De al aanwezige samenwerking met de buurtsportcoaches is een belangrijke basis om te bestendigen. Betaalbaarheid vraagt om aansluiting bij het armoedebeleid van de gemeente. Het streven is om de sportdeelname tegen een zo laag mogelijk tarief te realiseren. Daar waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheden van de gemeente.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524004347
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2017
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
C. Tennekes
Verantwoordelijke organisatie:
GTVH