Mobiele menu

Sport in de Wijk Strijp!

Projectomschrijving

Door het beschikbaar stellen van een laagdrempelig en divers sportaanbod heeft Sportimpuls gezorgd voor een maatschappelijke verandering in de wijk Strijp. Het aanbieden van BMX en rugby in de wijk heeft ervoor gezorgd dat er, naast de mogelijkheid om te sporten voor iedereen, ook een ontmoetingsplek is ontstaan voor de jeugd. Het creëren van een veilige omgeving vergt samenwerkingen tot alle onderdelen in een wijk. Deze samenwerkingen zijn mede door het project Sportimpuls tot stand gekomen of verbeterd. Zo zijn er connecties met nieuwe stakeholders gemaakt en zijn de huidige sportaanbieders betrokken bij het project. Tijdens het project is de doelgroep jeugd meer dan bereikt. Er is mogelijk een nieuwe doelgroep ontstaan, namelijk de ouderen die kunnen worden opgeleid als begeleider/coach van de jeugd.

Verslagen


Eindverslag

Door het beschikbaar stellen van een laagdrempelig en divers sportaanbod heeft SportImpuls gezorgd voor een maatschappelijke verandering in de wijk Strijp. Het aanbieden van BMX en rugby in de wijk heeft ervoor gezorgd dat er, naast de mogelijkheid om te sporten voor iedereen, ook een ontmoetingsplek is ontstaan voor de jeugd. Het creëren van een veilige omgeving vergt samenwerkingen tot alle onderdelen in een wijk. Deze samenwerkingen zijn mede door het project SportImpuls tot stand gekomen of verbeterd. Zo zijn er connecties met nieuwe stakeholders gemaakt en zijn de huidige sportaanbieders betrokken bij het project. Tijdens het project is de doelgroep jeugd meer dan bereikt. Er is mogelijk een nieuwe doelgroep ontstaan, namelijk de ouderen die kunnen worden opgeleid als begeleider/coach van de jeugd.

Creëer gezamenlijk energie met de partners en ga echt voor die plek in de wijk waar kinderen samen kunnen komen en hun eigen energie en verhaal kwijt kunnen. Creëer een plek waar ze lekker zichzelf kunnen zijn.

Inmiddels zijn er naast de sportactiviteiten, burendagen en verschillende buurtactiviteiten georganiseerd. De betrokkenheid met andere partners en het sportservicebureau begint mooi vorm te krijgen en het komende jaar wordt ingezet op participatie. De samenwerking met scholen, studenten en vrijwilligers loopt als een trein. Dat is ook zichtbaar op eigen websites, social media en in lokale media.

Het is echt een plek in de buurt voor jongeren die Urban Sports geheel volgens de trends waar maakt. Dit heeft het project toegankelijk gemaakt voor de buurt en dat ziet er voor de toekomst veel belovend uit in de werving en activiteiten van het project en de uitvoerders.

Samenvatting van de aanvraag

In de wijk Halve Maan wonen relatief veel inactieve jongeren, meer allochtonen (gem. 35%) en mensen met een laag inkomen. In de 3 actiebuurten is het gemiddelde inkomen 20% lager dan het gemiddelde van de gemeente. Het aantal bijstandsuitkeringen in deze wijken is het op een na hoogste van Eindhoven. Bijna 50% van de bewoners kampt met een laag persoonlijk inkomen. Ook een groot deel van de inwoners haalt de beweegnorm niet. Wijken met zogenaamde multi-problematiek. Vandaar dat een integrale aanpak op het gebied van sport, cohesie en financiën noodzakelijk is. Sportaanbod moet dichtbij in de wijk en laagdrempelig aangeboden worden om ze te bereiken. Wij kiezen derhalve bewust voor de interventie Sport in de Wijk gezien de aansluiting op de lokale situatie. Binnen de wijk Halve Maan, zijn dat de actiegebieden Drents Dorp en ’t Ven en de buurt Lievendaal , waar gemiddeld gezien slechts 15,7% van de inwoners lid is van een sportvereniging. Een specifieke probleemgroep zijn jongeren tussen 15 en 25 jaar. Opvallend in de KISS rapportage is dat het aantal lidmaatschappen tussen 5-15 jaar in tegenstelling tot andere regio’s niet zo sterk toeneemt en sneller af vlakt. En vanaf 15 jaar sneller in zakt. Op sportpark ’t Schoot liggen kansen om met de partners dit omzetten naar een multifunctioneel park met vernieuwend aanbod. Een uniek aspect is de komst van een nieuwe openbare BMX-baan in de buurt Drents Dorp, zie www.bmxplayground.nl. In Eindhoven gaan urban sports & culture steeds meer even. Urban sporten groeien in populariteit onder jongeren. Ook zie je dat het in multiculturele wijken juist aan slaat. Urban Culture is een jongerencultuur waarbij de roots in de stad liggen. We merken direct in de wijk dat de baan aanspreekt en het levert contacten op met jongeren, ouders en scholen die geïnteresseerd zouden zijn in het volgen van lessen. Binnen dit project gaan we met 3 sportaanbieders 4 verschillende sporten 42 weken per jaar aanbieden, waarna er doorstroom plaats vinden binnen de verenigingen die in de wijk actief zijn. Midden in de wijk en laagdrempelige en betaalbare sporten. In het project wordt met gemeente, basisonderwijs, beroepsonderwijs, welzijns- en zorgorganisaties samengewerkt om een multidisciplinaire wijkgerichte aanpak te realiseren. We willen met het project de volgende resultaten boeken: 1. Een blijvend gevarieerd sportaanbod, toegankelijk gemaakt voor lage inkomens. 2. Bereik met kennismakingslessen van 250 jongeren en 300 ouders op jaarbasis. 3. Doorstroom naar interventie van 105 jongeren p/j (210 2 jaar). 4. Doorstroom naar lidmaatschap sportclub van 63 jongeren op jaarbasis. 5. Indirect effect dat 30 ouders ook meer gaan sporten. Bovendien gaan we sporten extra stimuleren door cofinanciering van een bedrijf dat met een innovatief camera concept films kan maken per deelnemer, die zij middels social media en met een coach digitaal kunnen delen. Dit ter vergroting van de funfactor, of om techniek feedback te krijgen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524004303
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2017
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
L. Dingen
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting BMX Playground