Projectomschrijving

Chronisch zieken en mensen met een beperking hebben vaak seksuele problemen. Daarnaast lopen zij een verhoogd risico op het meemaken van seksueel geweld. De quickscan biedt een overzicht van interventies en maatregelen om seksuele gezondheid bij deze doelgroepen te bevorderen. Daarbij worden de doelgroep, hun omgeving en zorgverleners betrokken. Welke problemen ervaren zij bij het bevorderen van seksuele gezondheid?
Er is literatuur bestudeerd. Seksuologen, zorgverleners, patiënten en ouders van patiënten zijn geïnterviewd. Het rapport bevat (1) de sociale kaart (2) inzicht in de informatie- en hulpbehoefte van patiënten, ouders, partners en begeleiders (3) voorbeelden van bruikbare interventies en (4) ontbrekende interventies, benodigde aanpassingen en toevoegingen.
Enkele aanbevelingen zijn: (1) seksuele gezondheidsbevordering vanaf de wieg. Met opvoedingsondersteuning voor ouders. (2) Het recht op seksualiteit wordt uitgedragen in alle lagen van een organisatie. (3) Meer aandacht voor partners, ouderen en jonge kinderen. (4) Een beleidskader op nationaal, gemeentelijk en institutioneel niveau.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website