Mobiele menu

LSA Preventie van wiegendood

Projectomschrijving

Gezamenlijke afspraken over preventie van wiegendood

De LSA Preventie van wiegendood is het resultaat van overleg tussen vertegenwoordigers van beroeps- en brancheverenigingen van verloskundig zorgverleners, kraamverzorgenden, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, neonatologie- en kinderverpleegkundigen, huisartsen, kinderartsen/neonatologen, kinderfysiotherapeuten, lactatiekundigen en medewerkers in de kinderopvang over de gewenste afspraken rond de preventie van wiegendood. Deze beroepsgroepen moeten kennis hebben van de inhoud van hun eigen richtlijn en deze LSA. Beide moeten gebruikt worden om op regionaal of lokaal niveau concrete werkafspraken te maken,
rekening houdend met de lokale situatie.

LSA Preventie Wiegendood

Onderwerpen die pas sinds kort in de belangstelling staan in relatie tot de preventie van wiegendood, zoals de risico’s van het slapen van een baby op een bank en de (zeldzame) risico’s van huid-op-huid contact kort na geboorte of tijdens borstvoeding, worden apart in deze LSA genoemd. De LSA is te raadplegen via de richtlijnpagina Preventie Wiegendood van het NCJ.

Verslagen


Eindverslag

De LSA Preventie van wiegendood is het resultaat van overleg tussen vertegenwoordigers van beroeps- en brancheverenigingen van verloskundig zorgverleners, kraamverzorgenden, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, neonatologie- en kinderverpleegkundigen, huisartsen, kinderartsen/neonatologen, kinderfysiotherapeuten, lactatiekundigen en medewerkers in de kinderopvang over de gewenste afspraken rond de preventie van wiegendood. Deze beroepsgroepen moeten kennis hebben van de inhoud van hun eigen richtlijn en deze LSA. Beide moeten gebruikt worden om op regionaal of lokaal niveau concrete werkafspraken te maken, rekening houdend met de lokale situatie. Onderwerpen die pas sinds kort in de belangstelling staan in relatie tot de preventie van wiegendood worden apart in deze LSA genoemd.

Samenvatting van de aanvraag

Alle gezamenlijke inspanningen ter preventie van wiegendood zijn effectief gebleken. De incidentie van wiegendood in 2013 was namelijk de laagste ooit in Nederland: tien van de in totaal 171.341 (0,058%) levend geboren zuigelingen. Nederland blijft hiermee in de westerse wereld het voorbeeld van wat met preventievoorlichting kan worden bereikt. Adviezen ter preventie van wiegendood worden door veel verschillende partijen uitgedragen, wat de kans op onderling afwijkende adviezen vergroot. Uit de uitgevoerde Knelpuntanalyse Jeugdgezondheidszorg blijkt dat afstemming tussen JGZ-medewerkers en huisartsen, ziekenhuis en forensisch artsen ontbreekt. Tevens missen JGZ, kraamzorg, verloskundigen, fysiotherapeuten en professionals uit de tweedelijns zorg (kindergeneeskunde, neonatologie) eenduidige samenwerkingsafspraken. Kinderdagverblijf medewerkers hebben soms onvoldoende kennis. Hierdoor kunnen tegenstrijdige adviezen worden gegeven aan ouders. Deze LSA is bij uitstek bedoeld om de informatie te stroomlijnen en afspraken te maken over de wijze waarop en de inhoud van preventieve activiteiten. De LSA geeft daartoe inzicht in de overeenkomst en verschillen tussen de geldende richtlijnen, protocollen, standaarden handelingswijzen per beroepsgroep; inzicht in aan het onderwerp preventie van wiegendood gerelateerde richtlijnen en protocollen; aanbevelingen voor samenwerking en werkafspraken tussen alle bij de preventie van wiegendood betrokken beroepsgroepen en een leidraad voor eenduidige communicatie aan ouders. Voor het tot stand komen van de LSA wordt een werkgroep en meeleesgroep samengesteld. De werkgroep zal twee keer bijeenkomen. Daarnaast is een schriftelijke commentaarronde ingebouwd. De meeleesgroep wordt gevraagd de tweede conceptversie van de LSA Preventie Wiegendood te beoordelen. De LSA kan het beoogde effect alleen bereiken als ingezet wordt op actieve verspreiding en implementatie. De LSA wordt ontwikkeld in samenwerking met alle betrokken beroepsgroepen, wat zal zorgen voor draagvlak binnen de betreffende beroepsgroepen. Naast de LSA zal ook presentatie worden opgeleverd en er worden aanbevelingen gedaan voor de landelijke toepassing van de LSA. In overleg met de betrokken partijen zal er gepubliceerd worden in relevante vaktijdschriften en websites. De definitieve versie zal worden voorgelegd aan de RAC en de beroepsverenigingen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
732000405
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2016
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. M. Beltman
Verantwoordelijke organisatie:
TNO