Mobiele menu

Transmuraal Academisch Samenwerkingsverband Kindermishandeling Amsterdam (TASK- Amsterdam).

Projectomschrijving

Transmuraal Academisch Samenwerkingsverband Kindermishandeling (TASK) Amsterdam is opgezet vanuit het team kindermishandeling AMC. De deelnemende partijen, de Bascule (academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie), het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en de Raad voor de Kinderbescherming stellen samen met experts vanuit het AMC een beleid vast voor gezinnen waar een vermoeden van kindermishandeling speelt. Thema’s die bij iedere casus aan bod komen zijn diagnostiek, diagnose, veiligheid, behandeling en regie. Jaarlijks worden ongeveer 300 kinderen besproken.

Onderwijs en onderzoek
Naast patiëntenzorg houdt TASK zich bezig met onderwijs en onderzoek. Deze multidisciplinaire aanpak van kindermishandeling wordt aanbevolen en onderzocht door de overheid. Via dit ZonMw-project heeft TASK de mogelijkheid gekregen de werkwijze te verbeteren. TASK wil binnen dit project leren van andere multidisciplinaire initiatieven om de organisatie- en vergaderstructuur te verbeteren.

Verslagen


Eindverslag

Door deelname aan het project heeft TASK-Amsterdam de tijd genomen om stil te staan bij de eigen werkwijze, de resultaten daarvan, knelpunten en sterke kanten van ons gekozen werkmodel. Tegelijk kon dit worden vergeleken met de andere deelnemende initiatieven. Daarnaast werd TASK in de gelegenheid gesteld een project uit te voeren. Met andere initiatieven delen wij een aantal knelpunten, waaronder die van de privacywetgeving. Hier kan een gezamenlijke oplossing worden gezocht. In tegenstelling tot een aantal andere initiatieven zien wij de patiënt in het eerste contact niet samen met bijvoorbeeld het AMK, op dit moment beraden wij ons op een gezamenlijke polikliniek. TASK-Amsterdam wil actiever leren van de andere initiatieven en streeft naar meer samenwerking. In december 2012 zal TASK-Amsterdam gaan participeren in LECK (Landelijk Expertisecentrum Kindermishandeling) Dit is een samenwerkingsverband met het Wilhelmina Kinderziekenhuis UMCU (TALK, ook deelnemer aan dit onderzoek), Sophia Kinderziekenhuis – Erasmus MC, Emma Kinderziekenhuis – AMC, en Sectie Forensische Pediatrie, Nederlands Forensisch Instituut.
Het project wat wij hebben kunnen uitvoeren is getiteld: “Analyse vermoedens van kindermishandeling aangemeld bij TASK- Amsterdam van 2010 t/m 2013”. De omvang van het aantal aanmeldingen van (vermoeden van) kindermishandeling binnen het AMC, de uiteindelijke uitkomst van een aanmelding, zowel de conclusie als de geboden interventies en hulpverlening, zijn door dit onderzoek bekend. Door een groot aantal aanmeldingen te onderzoeken komen problemen of onduidelijkheden in aanmeldingen naar boven, en kunnen aanpassingen aan zowel meldprocedure als aan de geboden ondersteuning aan de AMC medewerker als de geboden hulpverlening en toegepaste interventies aan het kind en gezin door TASK worden verbeterd. Na publicatie in een peer-reviewed tijdschrift zullen de resultaten van dit onderzoek aan ZonMw worden aangeboden.

Samenvatting van de aanvraag

In het Emma Kinderziekenhuis/ AMC is sinds 2004 een multidisciplinair team kindermishandeling actief, genaamd TASK- Amsterdam (Transmuraal Academisch Samenwerkingsverband Kindermishandeling). TASK was een van de eerste teams kindermishandeling in Nederland in een ziekenhuis, waar naast experts van binnen de eigen instelling, ook experts vanuit het AMK, de Raad voor de Kinderbescherming en de Kinder- en Jeugdpsychiatrie onderdeel van waren. Na aanmelding bij TASK wordt, na een inschatting van de veiligheid, eerst in het Team besproken welke forensisch-medische diagnostische stappen nodig zijn om de diagnose kindermishandeling te bevestigen danwel te verwerpen. Het AMC beschikt over een groot aantal medisch specialisten, experts op het gebied van kindermishandeling, zoals bijvoorbeeld een kinderradioloog, (kinder--)gynaecoloog en diverse kinderartsen getraind in het herkennen van kindermishandeling. Ook wordt er standaard met het kind zelf gesproken (vanaf 3 jaar) door een hiertoe speciaal opgeleidde orthopedagogisch specialist kindermishandeling. Samen met alle betrokkenen wordt een behandelplan gemaakt, waarbij veiligheid en hulp voor het hele gezin (zowel slachtoffers als daders) centraal staat. Door de korte lijnen met alle ketenpartners kan snel de juiste hulp gestart worden. Kinderen worden vervolgd totdat naar mening van het team effectieve hulp geboden is en de mishandeling (in principe) gestopt is. Door investering in onderwijs is de signalering en daardoor de case load enorm toegenomen. TASK- Amsterdam wil in het kader van de verdere professionalisering graag van andere multidisciplinaire centra leren hoe zij hun overleggen zo efficient mogelijk inrichten en hoe zij de follow-up (behandelresultaten) van de gezinnen monitoren.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
729420003
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2012
2014
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. A.H. Teeuw
Verantwoordelijke organisatie:
Emma Kinderziekenhuis