Mobiele menu

Proeftuin multidisciplinair centrum kindermishandeling friesland

Projectomschrijving

Na een voorbereidende fase is het Multidisciplinair Centrum Kindermishandeling Friesland (MDC-K) per november 2011 operationeel. Het MDC-K stelt met behulp van een effectieve en geïntegreerde aanpak het kind en zijn of haar systeem centraal. Er wordt een kindvriendelijke aanpak van kindermishandeling ontwikkeld met de loyaliteit tussen ouders en hun kinderen als uitgangspunt. Het MDC-K Friesland is een samenwerkingsverband tussen Fier Fryslân, Bureau Jeugdzorg Friesland, Medisch Centrum Leeuwarden, GGZ Friesland, Politie en het Openbaar Ministerie Noord-Nederland. Het multidisciplinaire team bestaat uit specialisten op het gebied van kindermishandeling uit de deelnemende organisaties. Het team draagt zorg voor een versnelde en integrale benadering. Hierbij wordt binnen twee weken een plan van aanpak opgesteld en binnen vier weken gestart met de hulpverlening. Het kind-gezinssysteem wordt in deze gezamenlijke aanpak van begin tot het einde gevolgd en begeleid, waardoor kinderen niet meer ‘zoek raken’ in de lineaire keten.

Producten

Titel: Factsheet MDCK Friesland
Titel: informatiekaart voor ouders

Verslagen


Eindverslag

Samenvatting
In het MDCK Friesland (Multidisciplinair Centrum Kindermishandeling) wordt samengewerkt in een netwerk. De kern van het netwerk wordt gevormd door medewerkers van het Medisch Centrum Leeuwarden, Bureau Jeugdzorg (AMHK), Fier Fryslân, GGZ Friesland, Politie en Openbaar Ministerie. Het team zet vanaf de melding van kindermishandeling de lijnen uit, maakt een plan van aanpak voor onderzoek en zorgt ervoor dat dit plan wordt uitgevoerd, samen met ouders en kinderen. Er is met behulp van de LEAN-methodiek een werkproces ontwikkeld dat dwars door de aangesloten organisaties heen loopt. We doen alleen wat nodig is om ouders en kinderen zo snel en goed mogelijk te helpen en zetten expertise in op de momenten dat het nodig is en niet omdat interne regels of werkwijzen dat voorschrijven. Hierdoor voorkomen we dubbel werk en belasten we kinderen en ouders niet onnodig. We zorgen er voor dat elke melding een gedegen onderzoek krijgt, dat betrokkenen hun verhaal maar één keer hoeven te vertellen en dat de oplossing in één keer goed is.
Deze werkwijze leidt tot een aanzienlijke verkorting van de doorlooptijd van melding bij het AMHK tot start van hulpverlening. We zijn nu in staat om tussen 10 en 20 werkdagen na een melding de hulp die nodig is te starten. Daarna houden we de vinger aan de pols om te voorkomen dat kinderen toch tussen wal en schip vallen.

Samenvatting van de aanvraag

Samenvatting fier fryslan

Het MDC-K wil met behulp van een effectieve en geïntegreerde aanpak het kind en zijn of haar gezin/familie/omgeving centraal stellen. Een multidisciplinair team van specialisten op het terrein van aanpak kindermishandeling zullen zorg dragen voor een versnelde en integrale benadering waarbij binnen twee weken een plan van aanpak klaarligt en er binnen vier weken hulpverlening in gang wordt gezet. Deze opzet geeft een tijdwinst van gemiddeld 23 weken, daar de huidige aanpak gemiddeld 27 weken is. Kind gezinssysteem worden in deze aanpak gevolgd van begin tot het einde waardoor kinderen niet meer “zoek raken” in de lineaire keten waarin ketenpartners vaak na of naast elkaar werken in plaats van gezamenlijk.

Het proces voor de aanpak van kindermishandeling bestaat uit 4 fasen;

• Melding

• Onderzoek: medisch onderzoek en forensisch interview

• Specifieke diagnostiek en het maken van een plan van aanpak

• Uitvoering plan van aanpak

Het multidisciplinaire team bestaat uit specialisten van Bureau Jeugdzorg, van Fier Fryslân, de politie, het openbaar ministerie, het ziekenhuis en GGZ Friesland. Dit team heeft kennis en respect voor de verschillende (wettelijke) taken en opdrachten van de betrokken instellingen en instanties en wet en regelgeving zodat hulpbehoevende gezinnen effectievere hulp aangeboden krijgen bij de gevolgen van kindermishandeling. Doordat er wordt gewerkt op basis van gezamenlijke verantwoording worden gezinnen begeleidt vanaf de melding van kindermishandeling tot en met de afronding van het traject (zorgaanbieders koppelen de resultaten van de hulpverlening aan het team MDC-K terug). Er wordt een kindvriendelijke aanpak van kindermishandeling ontwikkeld die de loyaliteit tussen ouders en hun kinderen respecteert en als uitgangspunt heeft.

De uitgangspunten van deze geïntegreerde aanpak zijn

a. Het kind staat centraal

b. Eén kind, één gezin, één (centrale) professional, één plan

c. De aanpak richt zich op het hele gezin/ systeem; daarbij is aandacht voor:

d. Directe en zo compact mogelijke zorg en versnellen van de aanpak van kindermishandeling

e. Een kind/gezin wordt gevolgd om zeker te stellen dat het integrale behandelplan wordt uitgevoerd.

Het zwaartepunt van het MDC-K ligt in eerste instantie bij onderzoek en (voorlopige) diagnostiek en het komen tot een plan van aanpak/behandelplan waarmee en waarin multidisciplinair wordt samengewerkt binnen een eenduidig kader rondom het kind en zijn omgeving. Uitgangspunt is dat het plan van aanpak/behandelplan wordt (binnen de in dit document beschreven visie) uitgevoerd binnen de reguliere organisaties, instanties en samenwerkingverbanden.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
729420002
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2012
2014
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. A.J.A. Jelsma
Verantwoordelijke organisatie:
Fier