Mobiele menu

FORSA! 'Het bundelen van krachten'

Projectomschrijving

Forsa helpt ex-gedetineerde jongeren van niet-Westerse afkomst in de leeftijd van 17 tot en met 27 jaar bij een succesvolle rehabilitatie na detentie. Forsa is gericht op het versterken van de eigen kracht van de jongeren en ouders/verzorgers.

Een rolmodel uit de eigen gemeenschap (maatje) creëert een vrijwillige vertrouwensband met de gedetineerde in de Penitentiaire Inrichting. De jongere en het maatje werken samen aan bewustwording van een mogelijke toekomst na detentie en aan herstel met de familie, partner en mogelijk met het slachtoffer. Het maatje mobiliseert het netwerk van de jongeren die hem hierbij kunnen en willen helpen. In een eerste conferentie, komen alle betrokkenen bij elkaar en wordt samen met de jongere en ouders/verzorgers een plan van aanpak gemaakt waarbij behoeftes geïnventariseerd en concrete doelen worden geformuleerd. Aan de hand van het plan van aanpak ondersteunen betrokkenen de jongeren weer grip te krijgen op zijn leven en wordt recidive voorkomen. Het handboek komt beschikbaar op http://www.bureaumhr.nl.

Verslagen


Eindverslag

Forsa! als methodiek
1.1 De doelgroep
De primaire doelgroep van het programma Forsa! zijn (ex-)gedetineerde jongeren van niet-westerse afkomst in de leeftijd van 17 tot en met 27 jaar waarbij sprake is van signalen dat er na detentie een verhoogd risico is op het afglijden naar criminaliteit. Vaak betreft het jongeren van Nederlands-Marokkaanse, -Antilliaanse of -Somalische achtergrond. Forsa! is er vooral op gericht om bij deze jongeren een criminele carrière te voorkomen en/ of te doorbreken.
De secundaire doelgroep bestaat uit de directe omgeving: de ouders, broers, zussen en eventuele andere familieleden van deze jongeren. Met name de ouders genieten bijzondere aandacht, omdat zij worden gezien als het primaire netwerk van de jongere om een inbedding in de gemeenschap te bevorderen. De ondersteuning en empowerment die hen in Den Haag wordt geboden via de projecten Al Nour en Horizon moeten hiervoor de basis vormen.

1.2 Doelen
De doelstelling van Forsa! luidt: het werken aan een effectieve rehabilitatie en re-integratie van ex-gedetineerde jongeren van niet-westerse afkomst van 17 tot en met 27 jaar en daarmee het voorkomen van recidive van (ex)-gedetineerde jongeren als ook het verminderen van overlast en criminaliteit. De eerste ontplooiing van Forsa! door Bureau MHR gebeurde vanuit het hart van aandachtswijken in Den Haag, omdat de populatie in die wijken veelal de doelgroep van Forsa! omhelzen en de problemen er het grootst zijn.
Kenmerkend aan het programma Forsa! is dat ook de directe omgeving van de jongeren wordt betrokken, er (waar passend) herstelgesprekken met de direct betrokkenen en slachtoffers plaatsvinden en er proactief op zoek gegaan wordt naar werk/en of opleiding voor de ex-gedetineerde jongere. Het is de som van de subdoelen die het Forsa! doel vormgeven: een einde maken aan de moeizame re-integratie van ex-gedetineerde jongeren van niet westerse afkomst, dit om een bijdrage te leveren aan het oplossen van maatschappelijke problemen als overlast en recidive.

1.3 Het Forsa-traject! in een notendop
Zoals gesteld is Forsa! een op maat gemaakt project voor niet- westerse (ex-)gedetineerde jongeren tot 27 jaar. De belangrijkste aspecten zijn: regelmatig maatjesbezoek in en na de gevangenis, de inzet van een vertrouwenspersoon en herstelbemiddeling voor familie en partner, en desgewenst het slachtoffer. De bezoeker (het maatje) en vertrouwenspersoon (de maatschappelijk werker) komen uit de eigen gemeenschap, waardoor er geen taal- en cultuurbarrière is en sneller een vertrouwensband opgebouwd kan worden. De betrokken professionals en vrijwilligers ondersteunen ook in praktische zaken als huisvesting, bij-standsaanvragen en weer naar school gaan. Forsa! werkt met de systeem-herstelaanpak, nazorg na detentie, maatjes en maatschappelijk werkers vanuit de eigen doelgroep, het versterken van de eigen kracht, betrokkenheid van moeders en andere familieleden en vaders (meer) betrekken bij de opvoeding en herstelbemiddeling. Er is – voor zover bekend - geen andere methodiek in Nederland die deze aspecten integraal en met succes aanbiedt aan ex-gedetineerde met een niet-westerse afkomst.
Het Forsa!-traject steunt op drie pijlers waaruit zes parallel lopende trajecten afgeleid kunnen worden. De eerste pijler is de emotionele verwerking van het delict bij de ex-gedetineerden en hun naaste omgeving, te begrijpen als de versterking van het sociaal netwerk. De tweede pijler is het hersteltraject dat zich richt tot het slachtoffer van het delict. De derde pijler is de nazorg waarbij de accenten liggen op het vinden van werk, opleiding, dagbesteding en huisvesting.
Het integrale van de Forsa! aanpak bestaat uit de combinatie van de zes trajecten die voorvloeien uit de drie pijlers. Het voornaamste traject is datgene dat gericht is op de jongere zelf en als basis voor de gehele methodiek gezien kan worden, dit omwille van de interactie met de andere trajecten. De overige trajecten zijn gericht op de ouders,

Samenvatting van de aanvraag

1. Samenvatting

De re-integratie, resocialisatie en rehabilitatie van ex-gedetineerde jongeren van niet-Westerse afkomst verloopt niet voorspoedig. Gemeenten, Veiligheidshuizen, Jeugdzorg en andere begeleidende instanties slagen er niet in grip te krijgen op deze (ex-)gedetineerden in de leeftijd van 17 tot en met 27 jaar, noch om contact te krijgen met hun gezinnen met een vaak Nederlands-Marokkaanse, -Antilliaanse of -Somalische achtergrond. Bureau MHR (Maatschappelijk Herstel en Rehabilitatie) is opgericht in 2008 met als doel werken aan een effectieve rehabilitatie en re-integratie van ex-gedetineerde jongeren van niet-Westerse afkomst en bij te dragen aan het terugdringen van overlast en recidive. Ook beoogt Bureau MHR de wij-cultuur in aandachtswijken te versterken waarmee vrouwen uit een sociaal isolement worden gehaald en mannen hun zelfrespect herwinnen. Bureau MHR wordt via projectsubsidies van o.a. het ministerie van Veiligheid & Justitie gefinancierd en naast betaalde krachten werken er veel vrijwilligers. In een businessplan wordt aangegeven hoe de werkwijze FORSA! zal worden uitgerold in verschillende steden. Onder begeleiding van het Oranje Fonds wordt gewerkt aan de concretisering van dit businessplan. Een methodiekbeschrijving van FORSA! is essentieel om de uitrol ervan mogelijk te maken.

Het project FORSA! heeft tot doel ex-gedetineerde jongeren van 17 tot en met 27 jaar van niet-Westerse afkomst te begeleiden naar een zelfstandig bestaan zonder criminaliteit (re-integratie). De kern van de aanpak bestaat uit het versterken van de eigen kracht van jongeren door met de sociale omgeving (ouders, familie, betrokkenen) positieve krachten van de jongere en zijn of haar omgeving te versterken. Er wordt gewerkt met verschillende personen rondom de jongeren. Er is professionele begeleiding door maatschappelijk werkers. Daarnaast is er begeleiding van vrijwilligers: een maatje die contact opneemt met de jongere in de laatste fase van detentie en een vertrouwenspersoon die zich richt op het gezin. Ook is er een lotgenotengroep voor ouders. Bovendien wordt gewerkt aan herstelbemiddeling. De re-integratie wordt bevorderd door de jongere te helpen bij het vinden van een opleiding of (vrijwilligers)werk. Het project richt zich met succes primair op jongeren in Den Haag uit de ‘zwaardere categorie’ die vaak zonder een maatregel vrijkomen en uit multiprobleemgezinnen komen. Van de tot nu toe begeleide 35 jongeren (en hun gezinnen) zijn er slechts twee jongeren vroegtijdig gestopt met de begeleiding en is één jongere teruggevallen in criminaliteit. Uitbreiding van deze succesvolle innovatieve methodiek naar andere gemeenten is gewenst. Door op een juiste wijze in te zetten op preventie en opvang van ex-gedetineerde jongeren kan recidive (deels) worden voorkomen.

Om tot een theoretisch onderbouwde en overdraagbare methodiekbeschrijving te komen zal een aantal vragen beantwoord worden:

1) Wat is de theoretische basis die aan Forsa! ten grondslag ligt?

2) Wat zijn de doelstellingen en doelgroepen van Forsa?

3) Wat zijn de methodische elementen die de methodiek kenmerken? Sluiten de methodische elementen aan bij de doelen die zijn geformuleerd?

4) In hoeverre zijn deze methodische elementen geïmplementeerd of verankerd in de praktijk, en wat zijn de werkzame elementen ? Grijpt de methodiek Forsa! in op de beïnvloedbare factoren waarvan bekend is dat het de eigen kracht versterkt?

5) Wat zijn randvoorwaarden om Forsa! in andere gemeenten uit te kunnen voeren?

Het Verwey-Jonker Instituut zal hiertoe de volgende onderzoeksactiviteiten ondernemen:

1. Documentenanalyse

2. Literatuuronderzoek

3. Feedbackloop

4. Methodiekbeschrijving

Het eindresultaat is een digitaal handboek met een theoretisch onderbouwde en overdraagbare methodiek, bestemd voor vrijwilliger, professionals, wijkbewoners, gezinnen, opleidingen, het bedrijfsleven, PI’s en instanties als Jeugdzorg. Ook is de methodiek voor gemeenten bedoeld om aan te geven waarop de methodiek theoretisch is gefundeerd en hoe de methodiek wordt uitgevoerd door professionals en vrijwilligers.

Dit handboek zal door bureau MHR meegenomen worden in de uitrol naar andere gemeenten onder begeleiding van het Oranje Fonds middels een businessplan.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
729112017
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2013
2015
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
K. Daoudi
Verantwoordelijke organisatie:
Bureau MHR